null December közepétől EU-s zászló is szükséges a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkékre

December közepétől EU-s zászló is szükséges a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkékre

2019. augusztus 6, kedd

2019. december 14-től a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag forgalmazókat, valamint a növénytermesztési hatóságot új EU-s növény egészségügyi rendelet kötelezi arra, hogy új típusú szaporítóanyag címkét használjanak a szaporítóanyagokon. A címkének az eddigi adatokon kívül, pontosan előírt pozícióban, tartalmaznia kell az Európai Unió zászlaját (logóját), valamint a „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot.

A prebázis, bázis vagy certifikált szaporítóanyagként termelt vagy forgalomba hozott, ültetésre szánt növények esetében a növényútlevelet a szaporítóanyagok forgalmazásról szóló jogszabályok rendelkezéseivel összhangban előállított hatósági címkébe kell beépíteni.

A növényútlevéllel közös címkének az eddigieken kívül a következő elemeket is tartalmaznia kell:

  • a közös címke jobb felső sarkában fel kell tüntetni „Növényútlevél/Plant Passport” kifejezést (ferde törtvonallal elválasztva, macskaköröm nélkül);
  • a közös címke bal felső sarkában, színes vagy fekete-fehér nyomtatásban az Unió zászlaját kell elhelyezni. A „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot a közös címkén közvetlenül a hatósági címke egyéb szövege fölött kell elhelyezni, azzal megegyező szélességben.

A rendelkezés a Nébih hatósági címkékre és a termelői címkékre egyaránt vonatkozik.

A Nébih a certifikációs rendszerben előállított gyümölcs és szőlő szaporítóanyagok esetén biztosítja az őszi értékesítési idénytől kezdve a szőlő és gyümölcs szaporítóanyagok megfelelő tartalmú és formátumú címkéjét. Kivételt képeznek azoknak a szaporítóanyag-termesztőknek a címkéi, akik

  • a Nébih engedélyével maguk készítik vagy szerzik be a címkéket (szőlő), vagy
  • jogszabály felhatalmazása alapján C.A.C. kategóriájú gyümölcs szaporítóanyagok forgalomba hozatalához termelői címkét készítenek vagy szereznek be.

Ez utóbbi, kivételt képező, termesztőknek felhívjuk a figyelmét, hogy legkésőbb 2019. december 14-től szíveskedjenek biztosítani a termelői címkék EU rendeletnek való megfelelőségét.

Hatóságunk a szőlő, gyümölcs ültetési anyagok termelői előállítású címkéinek megfelelőségét a forgalmazási időszakban lerakati, illetve késztermék szemlék keretében ellenőrizni fogja.

A szaporítóanyag címkék adattartalmára és használatára vonatkozó alapkövetelmények az alábbi jogszabályokban találhatók meg (http://www.njt.hu/):

-2003. évi LII. törvény (vetőmagtörvény),

  • 14/2017. (III. 23.) FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról 9-10. §,
  • 87/2006. (XII. 28.) FVM rendelet a szőlő szaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról 8. § (11) bekezdés e)-f); 9.§ (3)-(5) bekezdés és 4. melléklet.

Az új formátumú címke növényútlevél szempontú követelményeit az alábbi EU rendeletek tartalmazzák (https://eur-lex.europa.eu/advanced-search-form.html?qid=1563375962763&action=update):

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről, a 228/2013/EU, a 652/2014/EU és az 1143/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról, valamint a 69/464/EGK, a 74/647/EGK, a 93/85/EGK, a 98/57/EK, a 2000/29/EK, a 2006/91/EK és a 2007/33/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/2031 rendeletének (2016. október 26.) 78-95. cikke rendelkezik a növényeknek, növényi termékeknek és egyéb anyagoknak az Unió területén belüli szállításához előírt növényútlevelekről, és a rendelet VII. mellékletének C része tartalmazza az úgynevezett „tanúsító címkével kombinált növényútlevél” részleteit.

A címkék pontos formai részleteit Az Európai Bizottság az Unió területén belüli szállításhoz, illetve a védett zónákba történő behozatalhoz és az azokon belüli szállításhoz szükséges növényútlevelekre vonatkozó formai előírások meghatározásáról szóló 2017/2313 végrehajtási rendelet (2017. december 13.) 1. cikk (3) bekezdésben, a 2. cikkben, illetve a végrehajtási rendelet mellékletében és annak C. részében találhatják meg.

Az alábbiakban, példaként, szemléltetjük több típusú gyümölcs és szőlő szaporítóanyag címke kötelező tartalmát és új formátumát. A példák csak tájékoztató jellegűek és nem tükrözik a címkék pontos méretét.

Növényútlevél minták


Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >