null Fontos követelmény a növényvédőszernek nem minősülő készítmények engedélyezésében

Fontos követelmény a növényvédőszernek nem minősülő készítmények engedélyezésében

2023. augusztus 1, kedd

Nem tartalmazhatnak sem egyszerű anyago(ka)t, sem az uniós engedélyezett növényvédőszer hatóanyag adatbázisban „approved”, valamint „not approved”-ként jelölt összetevőket a növényvédőszernek nem minősülő készítmények. A Nébih emiatt felhívja az engedélytulajdonosok figyelmét, hogy az engedélyezési/újraengedélyezési dokumentáció összeállítása során minden esetben körültekintően ellenőrizzék a tervezett készítmény összetételét.

A követelmény a 89/2004. FVM rendelet 9-es mellékletét érinti, azaz: a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékekre, védőanyagokra, kölcsönhatás-fokozókra, segédanyagokra, hatásjavítókra és növényvédelmi célú eszközökre érvényes. 

A készítmények nem tartalmazhatnak:
•    egyszerű anyagot/anyagokat (1107/2009/EK rendelet 23. cikk) – koncentrációtól függetlenül
•    a 1107/2009/EK rendeletnek a jóváhagyott hatóanyagok jegyzéke tekintetében történő végrehajtásáról szóló, a Bizottság 540/2011/EU végrehajtási rendeletében meghatározott engedélyezett hatóanyag adatbázisban „approved”, illetve „not approved”-ként jelölt hatóanyagokat 

Fentiek miatt különösen fontos, hogy az érintett készítmények esetében az engedélyezési/újraengedélyezési dokumentáció összekészítése során az engedélytulajdonosok minden esetben ellenőrizzék azok összetételét. Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel – a kérelem benyújtása és a hazai biológiai vizsgálatok megrendelése előtt – érdemes felvenni a kapcsolatot a Nébih-hel, az engedélyezni kívánt készítmény összetételének előzetes egyeztetése érdekében a nbi@nebih.gov.hu e-mail címen. 

Szintén lényeges, a készítmények értékeléséhez a koformulánsok teljes összetételének beadása szükséges. Bizalmas információ esetén az összetételt közvetlenül a gyártó cég is megküldheti az engedélyező hatóságnak.

A már engedéllyel rendelkező „9-es mellékletes készítmények” összetételének felülvizsgálatára az újraengedélyezéskor kerül sor.


 


Friss hírek

2023. december 6, szerda

Sikeresen lezajlott a Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projekt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eredményesen lebonyolította a „Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projektet”. A program révén a Nébih hozzájárul a közös halászati politika szabályainak való megfeleléshez, egy hatékony és az uniós elvárásoknak megfelelő, halászati ellenőrzési rendszer kialakításához, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok versenyképességének javításához.

Tovább >

2023. december 5, kedd

A párizsik csomagolásvizsgálatának eredményei

A Termékmustra folyamatának a csomagolásvizsgálat is fontos része, amely során kiderítjük, hogy a bírálók szerint melyek a legfontosabb szempontok az adott termékcsoport vásárlásakor. A párizsik esetében is sor került a kérdőív kitöltésére. Lássuk az eredményeket!

Tovább >