null Zala megye – 49. számú vizsgálat – Belvárosi Bóbita Bölcsőde Főzőkonyha – Nagykanizsa

Zala megye – 49. számú vizsgálat – Belvárosi Bóbita Bölcsőde Főzőkonyha – Nagykanizsa


Zala megye – 49. számú vizsgálat – Belvárosi Bóbita Bölcsőde Főzőkonyha – Nagykanizsa

49. számú vizsgálat – (főző-és tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Belvárosi Bóbita Bölcsőde Főzőkonyha
(8800 Nagykanizsa, Kisfaludy u. 19.)

 

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,2 pont

 

 

Menü: Paradicsomleves, Kukoricalisztbe forgatott csirkemell filé
párolt rizzsel, Körte

 

Mintavétel ideje: 2017. június 1.

Mintavételi alap: 80 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 1,5 -4 év 

Főzőkonyha: u.a.
 

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves ( 1,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Jellemző, pirosas-narancsos színű, megfelelő sűrűségű, opálos alaplében zöldfűszerdarabok, feketeborszecsék úsznak, valamint törtfehér színű betűtészta látható levesbetétként megfelelő mennyiségben. A leves tetején elegendő mennyiségű zsiradék gyöngyözik.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, a levesbetét megfelelő puhaságúra főtt.
Illat: A leves kissé gyenge illatú, de a paradicsomlevesre jellemző édes-savanykás . Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves jellemző telt, aromás, karakteres ízű a paradicsomlevesre jellemző édes-savanykás, azeller íze és a szárított zöldségből készült ételízesítő íze érezhető. A fűszer és sóhasználat megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kukoricalisztbe forgatott csirkemell filé párolt rizzsel (60 g  + 12-18 dkg/adag)

Külső megjelenés: A rizs törtfehér színű, némelyik szemen jellemző vörösesbarna csík látszik, hosszúkás alakú, pergős, felületén feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt szeletben sütött,  közel azonos méretűre és formájúra, apró kockára darabolt, kukoricalisztre jellemző sárgás színű sült kéreggel fedett törtfehér színű hús mennyisége a rizshez képest megfelelő. Összhatásában tetszetős megjelenésű.
Állomány: A rizs pergős, a néhány apró csomó villával könnyen szétnyomható, megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz, így a kissé száraz, jellemző rostállományú, jól átsült hússal együtt fogyasztva megfelelő állományú.
Illat: A rizs tiszta, semleges, gabona és a fűszerezéshez használt ételízesítő-zöldség illatú. A hús illata jellemző, tiszta, a kukoricaliszt illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A  rizs tiszta, gabona ízű. A hús íze jellemző, tiszta,a kukoricaliszt íze harmonikusan érezhető. A só és fűszerhasználat megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte (0,5 db/adag)

Külső megjelenés: Jellegzetes zöldes-barna, ép, egészséges, sérüléstől mentes, hosszúkás gyümölcs hosszúkás cikkekre van vágva, amiből a héjjal fedett 2 db egy adag. A gyümölcshús jellemző vajszínű.
Állomány: Megfelelő állagú, megfelelően érett, lédús, jól rágható, omlós, friss érzetű.
Illat: Jellegzetesen tiszta, idegen szagtól mentes, a gyümölcsre jellemző, aromás, intenzív.
Íz: A gyümölcsre jellemző, telt aromás, édeskés hosszan tartó intenzív ízzel. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 81 adagra vonatkoztatva:

Paradicsomleves
Paradicsompüré 5 doboz
Ételízesítő 0,2 kg
Kristálycukor 0,5 kg
Só 0,3 kg
Leves betét

Kukoricalisztbe forgatott csirkemell filé párolt rizzsel
Csikemell 3,56 kg
Kukorica liszt 1 kg
Olaj 1 l
Rizs




 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >