null Zala megye - 30.számú vizsgálat - Iskola Főző- és tálalókonyha Pókaszepetk

Zala megye - 30.számú vizsgálat - Iskola Főző- és tálalókonyha Pókaszepetk

Zala megye - 30.számú vizsgálat - Iskola Főző- és tálalókonyha Pókaszepetk

30. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):

Iskola Főző- és tálalókonyha (8932 Pókaszepetk, Arany János út 7.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Betyár leves, Darás metélt, Alma,

Teljes kiőrlésű kenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.05.25.

Napi adag: 200 adag/ebéd

Főzőkonyha: Iskolai Főzőkonyha

(8932 Pókaszepetk, Arany János út 7.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Betyár leves (3dl/adag)

Külső megjelenés:

Narancsos-drapp alapszínű, átlátszatlan lében közel egyenletes nagyságú szabálytalan alakú burgonya darabok, kockázott sertéshús, eltérő méretű gombaszeletek, fekete és piros fűszerszemcsék valamint zöld színű petrezselyem darabkák. Tetején narancs-piros zsírcseppek.

Állomány:

A habarással készült levesekre jellemző sűrűségű, sima, csomómentes. A hús puha, kellően átfőtt, a burgonya enyhén túlfőtt, a gomba jellegének megfelelően rugalmas.

Illat:

A tejfölös habarásra jellemzően kissé savanykás, gyengén aromás, fűszerszegény. Idegen illattól mentes.

Íz:

Kissé íztelen, jellegtelen, gyengén fűszerezett.

Darás metélt (20dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. fél cm széles, világos drapp színű metélttészta, rajta világos drapp színűre pirított daraszemcsék. Elvétve láthatók barna, illetve fekete szemcsék is. A tésztán a dara eloszlása kissé egyenetlen, néhol kisebb csomókban összeálló. Teteje finomra őrölt porcukorral meghintett.

Állomány:

A tészta kellően átfőtt, nem túlfőtt, rugalmas. A dara nagy része gyengén pirított.

Illat:

Jellegének megfelelően gabonás, tiszta, a pirított dara illata dominál. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A dara gyenge pirítása miatt kissé jellegtelen, a porcukortól enyhén édeskés, összhatásában kevésbé ízletes.

 

Alma (1db/adag)

 

Külső megjelenés:

Kb. 6 cm átmérőjű, nagy részén pirosas-narancsos, kisebb részén zöldes színű kerek alma. A héj felületén néhány apróbb ütődésnyom látható.

Állomány:

Ropogós, de kissé kásás, rágáskor lédús.

Illat:

Jellegzetes, kellemesen édeskés, savanykás.

Íz:

Édeskés, enyhe savanykás utóízzel. A héj kissé nehezen rágható, enyhén kesernyés ízű.

Teljes kiőrlésű kenyér

Külső megjelenés:

Kb. 1,5-2 cm vastag negyed kenyérszeletek. Héja arany-barnára sült, a bélzet világos-drapp színű korpaszemcsékkel tarkított.

Állomány:

Puha, rugalmas, jól lazított, több kisebb-nagyobb lyuk látható. A héj enyhén visszapuhult.

Illat:

Tiszta, harmonikus jellegzetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Harmonikus, tiszta ízű, minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Betyár leves

Sertés hús

Burgonya

Tejföl 12%

Csiperkegomba (konzerv)

Búzaliszt

Vöröshagyma

Fűszerpaprika

Petrezselyemlevél (friss)

Mustár

Olaj

Fekete őrölt bors

Darás metélt

Száraztészta

Búzadara

Sárgabarack dzsem

Cukor

Olaj

 

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >