null Veszprém megye - 79. számú vizsgálat - Szivárvány Óvoda és Bölcsőde "Vadrózsa" Napköziotthonos Tagóvoda - Papkeszi

Veszprém megye - 79. számú vizsgálat - Szivárvány Óvoda és Bölcsőde "Vadrózsa" Napköziotthonos Tagóvoda - Papkeszi

Veszprém megye - 79. számú vizsgálat - Szivárvány Óvoda és Bölcsőde "Vadrózsa" Napköziotthonos Tagóvoda - Papkeszi

79. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Szivárvány Óvoda és Bölcsőde "Vadrózsa" Napköziotthonos Tagóvoda Tálalókonyha
(8183 Papkeszi, Fő út 46.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,7 pont

 

 

Menü: Tojásleves, Paradicsommártás, húsgombóc,
főtt burgonya


 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. április 24.

Mintavételi alap : 36 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Bakony Gaszt Kft. Öveges József Szakközépiskola Étterem
(Balatonfűzfő, Gagarin u. 27.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tojásleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:
Sárgás-barna színű opálos alaplében különböző nagyságú világossárga és törtfehér színű tojásfoszlányok, néhány apró zöld fűszernövény darabka, fekete fűszerszemcsék láthatók.
A tojásfoszlányok jól eloszlatottak a levesben. A leves tetején narancs- piros zsiradék cseppek láthatók.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű. A tojásfoszlányok jól átfőttek.
Illat: Jellegének megfelelő, köményes, enyhén savanykás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kevésbé harmonikus, kissé üres, enyhén savanykás, a köménymag íze gyengén érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsommártás, húsgombóc, főtt burgonya (2 dl + 7 + 8 dkg /adag)

Külső megjelenés:


Paradicsomra jellemző, élénkpirosas színű, tetszetős megjelenésű mártásban egy közepes és egy nagyobb méretű húsgombóc található. A mártás fényes felületű, megfelelő sűrűségű, csomómentes.
A húsgombócok épek, a felhasznált darált húsra és rizsre jellemző színűek. A töltelékben a rizs húshoz viszonyított mennyisége aránytalanul sok. A vajszínű főtt burgonya köret különböző méretűre vágott, jól tisztított, nem elszíneződött burgonya darabok.

Állomány: A mártás jellegzetes sűrűségű, homogén, sima. A húsgombócok kellően átfőttek. Az egyik gombóc könnyen rágható, a másik húsgombócban rágós hús részek érződnek.
Illat: A mártás jellemzően paradicsomos, kissé savanykás, a húsgombóc kissé jellegtelen, kevésbé harmonikus illata mellett a főtt burgonya natúr, semleges illata érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Az étel összhatásában fűszerszegény, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A mártás jellegzetesen paradicsomos, savanykás - édeskés ízű, friss érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tojásleves
Fokhagyma 0,03 kg
Őrölt feketebors 0,01 kg
Babérlevél 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Olaj 0,6 l
Tojás 25 db
Liszt 0,6 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Köménymag 0,005 kg
Só 0,043 kg

Húsgombóc
Vöröshagyma 0,41 kg
Liszt 0,01 kg
Só 0,084 kg
Rizs 2,9 kg
Őrölt feketebors 0,008 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Sertés lapocka 5 kg
Tojás 14 db

Paradicsommártás
Vöröshagyma 0,6 kg
Őrölt feketebors 0,01 kg
Zeller kocka mirelit 0,5 kg
Só 0,05 kg
Liszt 1,3 kg
Kristálycukor 2,1 kg
Paradicsompüré 4 kg
Olaj 1,2 l
Burgonya 10 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >