null Vas megye – 53. számú vizsgálat – Nagy László Főzőkonyha – Kőszeg

Vas megye – 53. számú vizsgálat – Nagy László Főzőkonyha – Kőszeg

Vas megye – 53. számú vizsgálat – Nagy László Főzőkonyha – Kőszeg

53. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Nagy László Főzőkonyha
(9730 Kőszeg, Kiss J. u. 31.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü: Csontleves, Zöldborsófőzelék sertéspörkölttel

 

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 23.

Mintavételi alap : 1100 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: Just Food Kft.
u.a.

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves ( 3 dl/adag)

Külső megjelenés: A tiszta, átlátszó sárgás színű alaplében változó méretű, karikára vágott, narancsos színű sárgarépa látható megfelelő mennyiségben, amik közül néhány nem kellően tisztított. Az alaplé tetején zsiradék cseppek gyöngyöznek megfelelő mennyiségben, benne zöld fűszerdarabok úsznak. A levesbetét tört fehér színű cérnametélt, megfelelő mennyiségben.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a sárgarépa jól megfőtt, puha A levesbetét átfőtt.
Illat: Jellegzetes, csontlevesre jellemző harmonikus illat jellemzi.  Idegen illattól mentes.
Íz: A csontlevesre jellemző, a fűszerek, a zöldségek és a főtt csont íze harmonikusan érezhető, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zöldborsófőzelék sertéspörkölttel (3 dl + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, zöldessárgás színű főzelékalapban zöld színű zöldborsó látható megfelelő mennyiségben. A feltétként tálalt pörkölt szaftja megfelelő sűrűségű, pirospaprikától narancsosra színezett, fekete fűszerszemcsékkel tarkított, megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz. A sertéshús barnás színű, közel azonos méretű kockára vágott, jól tisztított.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima, a zöldborsó jól átfőtt kellően roppanós. A pörköltszaft megfelelő sűrűségű, a hús jól átpirult, átfőtt, néhány nehezebben rágható, de rágási maradékot nem ad.
Illat: A főzelék illata jellegzetes, a zöldborsó és a sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A pörkölt karakteres-fűszeres, aromás illata jól kiegészíti a főzelék illatát. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék ízében a zöldborsó és a sűrítőanyag íze harmonikusan érezhető, amit a megfelelően fűszerezett pörkölt karakteres íze jól kiegészít. A só ízfokozó hatása megfelelően érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad adagra vonatkoztatva:

Csontleves
Csont vegyes 4,43 kg
Betűtészta 4,43 kg
Fekete bors szemes 0,04 kg
Só 0,66 kg
Gyökér 9,49 kg
Karalábé 3,16 kg
Sárgarépa 15,82 kg
Vöröshagyma 2,46 kg
Zeller 3,16 kg

Sertés pörkölt
Sertés színhús 5,67 kg
Olaj 1,13 l
Fűszerpaprika 0,21 kg
Őrölt kömény 0,03 kg
Só 0,01 kg
Vöröshagyma 1,56 kg

Zöldborsó főzelék
Olaj 1l
Tej 8l
Leszt 0,5 kg
Só 0,5 kg
Burgonya 8,55 kg
Zöldborsó mirelit 10 kg



 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >