null Tolna megye - 34. számú vizsgálat - Általános Iskola Konyha - Tamási

Tolna megye - 34. számú vizsgálat - Általános Iskola Konyha - Tamási

Tolna megye - 34. számú vizsgálat - Általános Iskola Konyha - Tamási

34. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Általános Iskola Konyha
(7090 Tamási, Szabadság u. 38-40.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,8 pont

 

 

Menü: Kertészleves, Burgonyafőzelék, Vagdalt, Magyaros teljes kiőrlésű szeletelt kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. július 17.

Mintavételi alap : 68 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Tamási Közétkeztetési Nonprofit Kft.
(7090 Tamási , Szabadság u. 46-48.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Kertészleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Opálos, felkeverve zavaros, sárgás-barnás alaplében feltehetően mirelit termékből származott egyenletes méretűre kockázott narancsos sárgarépakockák,  törtfehér színű gyökérzöldségdarabok, jellemző színű zöldborsószemek, és fakósárga színű, néhol foltos felületű zöldbab látható. A tetején kis mennyiségű zsiradékcseppek, petrezselyemlevelek és ételízesítőből származó szárított zöldségdarabok úsznak.  Levesbetétként törtfehér színű eperlevéltészta látható, amelyek egy része összetapadt.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek egy része túlfőtt, a levesbetét megfelelően átfőtt.
Illat: Kissé üres, nem elég intenzív, ételízesítő illata érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, a zöldségek íze nem elég intenzív, ételízesítő íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgonyafőzelék, vagdalt (15-20 dkg + 0,5 dkg/adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, pirospaprikától rózsaszínesre színezett főzelékalapban piros és fekete fűszerszemcsék és különböző méretűre és alakúra darabolt burgonyakockák láthatók kis mennyiségben. A feltétként tálalt vagdalt kb. 4,5-6,0 cm es átmérőjű, gömb alakú, egyenletesen apróra darált húsból sütött. Felülete sötétebb barna színű, a homogén metszéslap világosbarna színű, a darált húsban apró fűszerszemcsék látszanak.
Állomány: A főzelék hígan folyó, a sűrítés csomómentes, sima, az kis mennyiségű burgonya egyenletesen átfőtt, néhol túlfőtt. A vagdalt darált húsból sütött termékre jellemző, kissé tömör, sok sűrítőanyagot (kenyérbél) tartalmaz, egy-két mócsingos rész mellett többnyire homogén állományúra összedolgozott.
Illat: A főzelék jellegtelen, a sűrítőanyag illata dominál. A vagdalt jellegzetes, sült illatú, de ételízesítő illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegtelen, kissé sós, nem savanykás, üres ízű. A vagdalt ízében az ételízesítő és a sűrítőanyag íze dominál, sós. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyaros teljes kiőrlésű szeletelt kenyér  (1 szelet/adag)

Külső megjelenés A kb. 11x11 cm-es formában sütött egyenletesre szelt kenyér héja középbarna színű, a bélzet a felhasznált lisztre jellemző sötétebb színű, benne korpaszemcsék láthatók. A bélzet a héjtól nem elváló.
Állomány A kenyérbél a héjhoz közeli részen, kb. 0,5 cm vastagságban tömörebb. A kenyérbél rugalmas, átsült, korpaszemcsék egyenletesen eloszlatottak, a kenyérhéj nem kemény.
Illat A kenyérre jellemző, kissé savanykás, enyhén élesztős illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz Íztelen, kissé üres, nem jellemző aromás ízű. Idegen íztől mentes.


 

Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:

Kertészleves
Sárgarépa 0,01 kg
Zöldborsó 0,008 kg
Zellergumó 0,002 kg
Zöldbab 0,004 kg
Kelbimbó 0,005 kg
Karfiol 0,005 kg
Petrezselyem kocka 0,004 kg
Karalábé 0,003 kg
Étolaj 0,004 l
Liszt 0,004 kg
Vöröshagyma 0,002 kg.
Petrezselyem zöld 0,0001 kg
Fűszerpaprika 0,0003 kg
Fokhagyma 0,0002 kg
Bors 0,0001 kg
Jódozott só 0,0008 kg

Burgonyafőzelék
Burgonya 0,15 kg
Tejföl 0,008 l
Liszt 0,008 kg
Vöröshagyma 0,002 kg
Fűszerpaprika 0,0001 kg
Babérlevél 0,0001 kg
Jódozott só 0,0009 kg
Étolaj 0,0035 l

Vagdalt
Darált sertés hús 0,05 kg
Vöröshagyma 0,002 kg
Fűszerpaprika 0,005 kg
Tojás 0,2 db
Szeletelt kenyér 0,013 kg
Étolaj 0,004 kg
Jódozott só 0,0007 kg
Bors 0,0001 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >