Tolna megye - 34. számú vizsgálat - Általános Iskola Konyha - Tamási
Tolna megye - 34. számú vizsgálat - Általános Iskola Konyha - Tamási
34. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Általános Iskola Konyha
(7090 Tamási, Szabadság u. 38-40.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 10,8 pont |
Menü: Kertészleves, Burgonyafőzelék, Vagdalt, Magyaros teljes kiőrlésű szeletelt kenyér
Mintavétel ideje: 2018. július 17.
Mintavételi alap : 68 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Tamási Közétkeztetési Nonprofit Kft.
(7090 Tamási , Szabadság u. 46-48.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Kertészleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Opálos, felkeverve zavaros, sárgás-barnás alaplében feltehetően mirelit termékből származott egyenletes méretűre kockázott narancsos sárgarépakockák, törtfehér színű gyökérzöldségdarabok, jellemző színű zöldborsószemek, és fakósárga színű, néhol foltos felületű zöldbab látható. A tetején kis mennyiségű zsiradékcseppek, petrezselyemlevelek és ételízesítőből származó szárított zöldségdarabok úsznak. Levesbetétként törtfehér színű eperlevéltészta látható, amelyek egy része összetapadt. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek egy része túlfőtt, a levesbetét megfelelően átfőtt. |
Illat: | Kissé üres, nem elég intenzív, ételízesítő illata érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, a zöldségek íze nem elég intenzív, ételízesítő íze dominál. Idegen íztől mentes. |
Burgonyafőzelék, vagdalt (15-20 dkg + 0,5 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A jellegzetes sűrűségű, pirospaprikától rózsaszínesre színezett főzelékalapban piros és fekete fűszerszemcsék és különböző méretűre és alakúra darabolt burgonyakockák láthatók kis mennyiségben. A feltétként tálalt vagdalt kb. 4,5-6,0 cm es átmérőjű, gömb alakú, egyenletesen apróra darált húsból sütött. Felülete sötétebb barna színű, a homogén metszéslap világosbarna színű, a darált húsban apró fűszerszemcsék látszanak. |
Állomány: | A főzelék hígan folyó, a sűrítés csomómentes, sima, az kis mennyiségű burgonya egyenletesen átfőtt, néhol túlfőtt. A vagdalt darált húsból sütött termékre jellemző, kissé tömör, sok sűrítőanyagot (kenyérbél) tartalmaz, egy-két mócsingos rész mellett többnyire homogén állományúra összedolgozott. |
Illat: | A főzelék jellegtelen, a sűrítőanyag illata dominál. A vagdalt jellegzetes, sült illatú, de ételízesítő illat is érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék jellegtelen, kissé sós, nem savanykás, üres ízű. A vagdalt ízében az ételízesítő és a sűrítőanyag íze dominál, sós. Idegen íztől mentes. |
Magyaros teljes kiőrlésű szeletelt kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés | A kb. 11x11 cm-es formában sütött egyenletesre szelt kenyér héja középbarna színű, a bélzet a felhasznált lisztre jellemző sötétebb színű, benne korpaszemcsék láthatók. A bélzet a héjtól nem elváló. |
Állomány | A kenyérbél a héjhoz közeli részen, kb. 0,5 cm vastagságban tömörebb. A kenyérbél rugalmas, átsült, korpaszemcsék egyenletesen eloszlatottak, a kenyérhéj nem kemény. |
Illat | A kenyérre jellemző, kissé savanykás, enyhén élesztős illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Íztelen, kissé üres, nem jellemző aromás ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:
Kertészleves
Sárgarépa 0,01 kg
Zöldborsó 0,008 kg
Zellergumó 0,002 kg
Zöldbab 0,004 kg
Kelbimbó 0,005 kg
Karfiol 0,005 kg
Petrezselyem kocka 0,004 kg
Karalábé 0,003 kg
Étolaj 0,004 l
Liszt 0,004 kg
Vöröshagyma 0,002 kg.
Petrezselyem zöld 0,0001 kg
Fűszerpaprika 0,0003 kg
Fokhagyma 0,0002 kg
Bors 0,0001 kg
Jódozott só 0,0008 kg
Burgonyafőzelék
Burgonya 0,15 kg
Tejföl 0,008 l
Liszt 0,008 kg
Vöröshagyma 0,002 kg
Fűszerpaprika 0,0001 kg
Babérlevél 0,0001 kg
Jódozott só 0,0009 kg
Étolaj 0,0035 l
Vagdalt
Darált sertés hús 0,05 kg
Vöröshagyma 0,002 kg
Fűszerpaprika 0,005 kg
Tojás 0,2 db
Szeletelt kenyér 0,013 kg
Étolaj 0,004 kg
Jódozott só 0,0007 kg
Bors 0,0001 kg