null Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-7. számú vizsgálat-Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-7. számú vizsgálat-Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-7. számú vizsgálat-Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha

7. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha (4502 Vasmegyer, Kossuth út 141. )

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Frankfurti leves, Tarhonyás hús, Őszibarack befőtt,

Barna kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017.04.04.

Napi adag: 183 adag/ebéd

Főzőkonyha: Vasmegyer Mesevár Óvoda Konyhája

(4502 Vasmegyer, Bem Apó út 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Frankfurti leves (2,5-3 dl /adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától enyhén színezett, opálos alaplé tetején apró zsiradékcseppek és tejterméket tartalmazó sűrítésre utaló fehér szemcsék, valamint zöldfűszer darabok láthatók. Közel azonos méretűre, felezett karika alakúra vágott piszkos-rózsaszínű virsli darabok mellett sárgászöld kelkáposztalevelek dúsítják a levest. A káposztadarabok mellett nagy darab főtt vöröshagymadarab is található. Összhatásában nem tetszetős megjelenésű, de az étel elnevezése és megjelenése összhangban van.

Állomány:

A sűrűn folyó alaplében a káposzta szétfőtt. A virsli állománya nehezen rágható, homokszerű szemcséket tartalmaz, szivacsszerű, a virslire nem jellemző.

Illat:

Nem jellemző, jellegtelen, a zsiradék és a sűrítés illata dominál. Idegen illat nem érezhető.

Íz:

Jellegtelen, üres ízű, a kelkáposzta és az ételízesítő íze dominál, a zsiradék íze mellett. Idegen íz nem érezhető.

Tarhonyás hús (15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Középbarna, néhol sötétebb színűre pirított, már-már égett, pirospapirkás szafttól narancsosra színezett, kézi tarhonyára emlékeztető (gomboda) tészta között nagyobb darab barnás húskockák láthatók. A hús egyenetlen méretűre darabolt, nem jól tisztított, mócsingos, hártyás részeket is tartalmaz. Felületén fekete fűszerszemcsék láthatóak. A hús és a tarhonya aránya megfelelő.

Állomány:

A hús kissé rágós, száraz, rágási maradékot ad, a tarhonya csomókba összeállt, nehezen rágható-nyelhető. Az étel nem egyenletesen főtt meg, az inas húsrészek nehéz rághatósága miatt undort keltő.

Illat:

Enyhén égett, kesernyés, olajos illat dominál

Íz:

Kesernyés, a zsiradék íze dominál, a fűszer intenzítása (kömény) elnyomja a hús és tészta ízét. Idegen íz nem érezhető.

                                              

Őszibarack befőtt (6-9 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Élénk napsárga színű, hámozott-magozott, cikkekre szeletelt vagy félbevágott, közel azonos méretű. Felülete jól tisztított, ép, egészséges.

Állomány:

Nem egyenletes állományú, többnyire roppanós, rostszerkezete megtartott, de némelyik kissé málló vagy gumiszerű.

Illat:

Jellemző, édeskés, gyümölcsös, tiszta. Minden idegen illattól mentes.

Íz:

Jellemző, édes, ami mellett a barack íz enyhébben érezhető. Minden idegen íztől mentes.

Barna kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

A kb. 1 cm vastag félbevágott kenyérszeletek héja barnára sült, enyhén repedt, a bélzete világos-drapp színű.

Állomány:

Puha, rugalmas, jól lazított. A héj a bírálat időpontjában enyhén visszapuhult.

Illat:

Tiszta, harmonikus, jellegzetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Harmonikus, tiszta ízű, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Frankfurti leves

Kelkáposzta

Virsli

Tejföl

Liszt

Tejszín

Őrölt bors

Olaj

Ételízesítő

Tarhonyás hús

Sertés hús

Olaj

Fűszerpaprika

Őrölt bors

Tarhonya

Őrölt kömény

Pörkölt alap


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >