Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-7. számú vizsgálat-Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-7. számú vizsgálat-Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha
7. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola Tálalókonyha (4502 Vasmegyer, Kossuth út 141. )
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
átlagos |
ÁTLAG ALATTI |
nem |
Mintavétel ideje: 2017.04.04. Napi adag: 183 adag/ebéd Főzőkonyha: Vasmegyer Mesevár Óvoda Konyhája (4502 Vasmegyer, Bem Apó út 1.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Frankfurti leves (2,5-3 dl /adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától enyhén színezett, opálos alaplé tetején apró zsiradékcseppek és tejterméket tartalmazó sűrítésre utaló fehér szemcsék, valamint zöldfűszer darabok láthatók. Közel azonos méretűre, felezett karika alakúra vágott piszkos-rózsaszínű virsli darabok mellett sárgászöld kelkáposztalevelek dúsítják a levest. A káposztadarabok mellett nagy darab főtt vöröshagymadarab is található. Összhatásában nem tetszetős megjelenésű, de az étel elnevezése és megjelenése összhangban van. |
Állomány: |
A sűrűn folyó alaplében a káposzta szétfőtt. A virsli állománya nehezen rágható, homokszerű szemcséket tartalmaz, szivacsszerű, a virslire nem jellemző. |
Illat: |
Nem jellemző, jellegtelen, a zsiradék és a sűrítés illata dominál. Idegen illat nem érezhető. |
Íz: |
Jellegtelen, üres ízű, a kelkáposzta és az ételízesítő íze dominál, a zsiradék íze mellett. Idegen íz nem érezhető. |
Tarhonyás hús (15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Középbarna, néhol sötétebb színűre pirított, már-már égett, pirospapirkás szafttól narancsosra színezett, kézi tarhonyára emlékeztető (gomboda) tészta között nagyobb darab barnás húskockák láthatók. A hús egyenetlen méretűre darabolt, nem jól tisztított, mócsingos, hártyás részeket is tartalmaz. Felületén fekete fűszerszemcsék láthatóak. A hús és a tarhonya aránya megfelelő. |
Állomány: |
A hús kissé rágós, száraz, rágási maradékot ad, a tarhonya csomókba összeállt, nehezen rágható-nyelhető. Az étel nem egyenletesen főtt meg, az inas húsrészek nehéz rághatósága miatt undort keltő. |
Illat: |
Enyhén égett, kesernyés, olajos illat dominál |
Íz: |
Kesernyés, a zsiradék íze dominál, a fűszer intenzítása (kömény) elnyomja a hús és tészta ízét. Idegen íz nem érezhető. |
Őszibarack befőtt (6-9 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Élénk napsárga színű, hámozott-magozott, cikkekre szeletelt vagy félbevágott, közel azonos méretű. Felülete jól tisztított, ép, egészséges. |
Állomány: |
Nem egyenletes állományú, többnyire roppanós, rostszerkezete megtartott, de némelyik kissé málló vagy gumiszerű. |
Illat: |
Jellemző, édeskés, gyümölcsös, tiszta. Minden idegen illattól mentes. |
Íz: |
Jellemző, édes, ami mellett a barack íz enyhébben érezhető. Minden idegen íztől mentes. |
Barna kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
A kb. 1 cm vastag félbevágott kenyérszeletek héja barnára sült, enyhén repedt, a bélzete világos-drapp színű. |
Állomány: |
Puha, rugalmas, jól lazított. A héj a bírálat időpontjában enyhén visszapuhult. |
Illat: |
Tiszta, harmonikus, jellegzetes, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Harmonikus, tiszta ízű, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Frankfurti leves Kelkáposzta Virsli Tejföl Liszt Tejszín Őrölt bors Só Olaj Ételízesítő Tarhonyás hús Sertés hús Olaj Só Fűszerpaprika Őrölt bors Tarhonya Őrölt kömény Pörkölt alap |