null Pest megye - 67. számú vizsgálat - Szőnyi István Általános Iskola Főzőkonyha - Zebegény

Pest megye - 67. számú vizsgálat - Szőnyi István Általános Iskola Főzőkonyha - Zebegény

Pest megye - 67. számú vizsgálat - Szőnyi István Általános Iskola Főzőkonyha - Zebegény

67. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Szőnyi István Általános Iskola Főzőkonyha
(2627 Zebegény, Petőfi tér 1-2.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,5 pont

 

 

Menü: Csontleves cérnametélttel, Zöldborsófőzelék, sült virsli, Banán

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 16.

Mintavételi alap : 180 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Községi Önkormányzat
(2627 Zebegény Árpád u. 5.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Csontleves cérnametélttel (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Az áttetsző sárga színű, alaplé tetején zsiradékcseppek és petrezselyemzöld darabok láthatók. Az alaplében a zöldségek karikára vagy szabálytalan alakúra vágottak, narancsos sárgarépadarabokat és törtfehér fehérrépadarabokat tartalmaz. A levesbetét törtfehér színű cérnametélt. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek és a levestészta megfelelően megfőttek.
Illat: A zöldségek és a levesbetét illata harmonikus, a csontlevesre jellemző illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A csontlevesre jellemző ízvilágú, telt, harmonikus, megfelelően fűszerezett, ízesített. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsófőzelék, sült virsli (25 dkg + 7 dkg/adag)

Külső megjelenés: Világos, tejterméket tartalmazó sűrítéssel sűrített, drappos-vajszínű csomómentes főzelék alapban a zöld színű zöldborsószemek és friss petrezselyemzöld darabok láthatók. A főzelék felületén néhány apró zsiradékcsepp van. Egy darab, barnás-rózsaszínű, 16 cm hosszú, 1,0-1,5 cm átmérőjű virsli felületén irdalás és pirítási csík látható.  Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta.
Állomány: A főzelékalap megfelelő sűrűségű, csomómentes, a borsó puhára főtt. A virsli roppanós, kellően átsült, jól rágható, egynemű húspép alkotja.
Illat: A főzelékre jellemző édeskés, zöldborsós illat jól harmonizál a sült-füstölt illatú virslivel. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék édeskés, zöldborsóra jellemző íze jól harmonizál a virsli füstölt, sült ízével. Megfelelően ízesített, fűszerezett. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banán (1 darab/adag)

Külső megjelenés: Egyenletesen sárga, kellően érett, ép, barna foltoktól mentes, jellemző alakú, nagyméretű banán (18-20 cm hosszú).
Állomány: Megfelelően puha, nem túlérett, héjától könnyen elválik.
Illat: Tiszta, friss, jellemző, intenzív banán illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes tiszta, kellően édes, érett, intenzív banán íz. Idegen íztől mentes

 

 

Részletes összetétel/ anyaghányad 53 adagra:

Csontleves cérnametélttel
Pulykanyak 5,3 kg
Fekete bors 0,15 csomag
Őrölt gyömbér 0,1 csomag
Só 0,05 kg
Ételízesítő 0,06 kg
Petrezselyem 0,58 kg
Karalábé 0,3 kg
Kelkáposzta 0,14 kg
Sárgarépa 1,14 kg
Vöröshagyma 2,2 kg
Zeller 0,29 kg
Cérnametélt 2,25 kg

Zödlborsófőzelék, sült virsli
Sertés zsír 0,29 kg
Napraforgó olaj 0,29 l
Tej (2,8%) 2,12 l
Búza finomliszt 1 kg
Só 0,21 kg
Kristálycukor 0,44 kg
Zöldborsó mirelit 6,36 kg
Juhbeles virsli 3,71 kg

 


 



 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >