Nógrád megye - 25. számú vizsgálat - Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha - Ecseg
Nógrád megye - 25. számú vizsgálat - Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha - Ecseg
25. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):
Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha (3053 Ecseg, Szabadság tér 8.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.11.10. Napi adag: 46 adag/ebéd Főzőkonyha: u.a. |
Részletes érzékszervi minősítés:
Májgaluska leves (3,5 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Halványsárgás színű, áttetsző lében viszonylag sok világosdrapp galuska, sárgarépa hasábok, némi fehérrépa, 1-1db kelbimbó és néhány kelbimbó levél. A leves alján piros és fekete fűszerszemcsék, tetején apró zsiradék cseppek. A galuskától és a sárgarépától viszonylag tartalmas leves. |
Állomány: |
A lé hígan folyó. A galuska egyenletesen rugalmasan puhára főtt. A répák puhák, a kelbimbó kissé elpuhult. |
Illat: |
Máj illata nem érezhető, a kelbimbó illata mellett a zöldség és a bors felismerhető. Kevésbé jellegzetes, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A lé sós, a májgaluska borsos, májas íz nagyon gyengén érezhető. Inkább zöldséglevesre emlékeztető. Összhatása nem kellően harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Zöldbabfőzelék fokhagymás sertéssülttel (3,5 dl+6 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Krémfehér színű, sűrű főzőlében egyenletes nagyságú, sárgahüvelyű zöldbab darabok és apróra vágott zöld színű kaporlevél. A zöldbab jól tisztított, törött darab elvétve látható. Fűszerpaprikától pirosra színezett, zsíros szaftban, közel azonos méretű többnyire jól tisztított húskockák. Alján viszonylag sok fekete fűszerszemcse. Pörköltnek látszik, elnevezésével nem harmonizál. |
Állomány: |
A főzelék csomómentesen, kellő mértékben besűrített. A zöldbab egyenletesen puhára főtt, néhány szem kissé szétfőtt. A szaft nagyon zsíros, a hús rugalmasan puha, elvétve kissé nehezebben rágható darabok is vannak. |
Illat: |
A főzelékben a kapor illata mellett kellemes, enyhén savanykás szag érezhető. A hús pörköltre jellemző, fűszerpaprikás, hagymás, borsos. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Savanykás, édeskés, kellően sós, a kapor íze kellemesen érezhető. A hús pörköltre jellemző, a szaft túl zsíros. Fűszerpaprikás, hagymás, kellemesen fűszeres. Fokhagyma jelenléte nem érezhető. Együtt fogyasztva kellemes, de a szaft zsírossága ront az összhatáson. |
Félbarna kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
1 db szabadon vetett, vekni alakú kenyérszelet. Héja egyenletesen arany barnára sült. Bélzete világos drapp színű, több barna korpaszemcse látható. |
Állomány: |
Héja visszapuhult, bélzete egyenletesen lazított, rugalmas, jól átsült. Több nagyobb légüreg látható. |
Illat: |
Jellegzetes gabona illatú. Kellemesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemesen sós, enyhén savanykás, kellően aromás. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Alma (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
1 db viszonylag nagyméretű, élénkpiros-sárga cirmos alma. Felülete ép, sérüléstől mentes. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Friss, hersegően ropogós, ress, lédús. |
Illat: |
Kellemesen aromás, savanykás, édeskés, jellegzetes, friss almaillat érezhető. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Édeskés, enyhén savanykás, kellemesen aromás, zamatos alma. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Májgaluska leves Fekete őrölt bors Búzadara Ételízesítő Kelbimbó (mirelit) Májkrém Petrezselyemgyökér Sárgarépa Só Szárított petrezselyemzöld Tojás Zeller gumó Zöldbabfőzelék Ecet Étolaj Fokhagyma Liszt Sárgahüvelyű vajbab Só Tej 1,5% |