null Nógrád megye - 25. számú vizsgálat - Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha - Ecseg

Nógrád megye - 25. számú vizsgálat - Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha - Ecseg

Nógrád megye - 25. számú vizsgálat - Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha - Ecseg

25. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):

Napraforgó Óvoda Főző- és tálalókonyha (3053 Ecseg, Szabadság tér 8.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Májgaluska leves, Zöldbabfőzelék

fokhagymás sertéssülttel, Félbarna kenyér, Alma

 

Mintavétel ideje: 2016.11.10.

Napi adag: 46 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluska leves (3,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Halványsárgás színű, áttetsző lében viszonylag sok világosdrapp galuska, sárgarépa hasábok, némi fehérrépa, 1-1db kelbimbó és néhány kelbimbó levél. A leves alján piros és fekete fűszerszemcsék, tetején apró zsiradék cseppek. A galuskától és a sárgarépától viszonylag tartalmas leves.

Állomány:

A lé hígan folyó. A galuska egyenletesen rugalmasan puhára főtt. A répák puhák, a kelbimbó kissé elpuhult.

Illat:

Máj illata nem érezhető, a kelbimbó illata mellett a zöldség és a bors felismerhető. Kevésbé jellegzetes, idegen szagtól mentes.

Íz:

A lé sós, a májgaluska borsos, májas íz nagyon gyengén érezhető. Inkább zöldséglevesre emlékeztető. Összhatása nem kellően harmonikus. Idegen íztől mentes.

Zöldbabfőzelék fokhagymás sertéssülttel (3,5 dl+6 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Krémfehér színű, sűrű főzőlében egyenletes nagyságú, sárgahüvelyű zöldbab darabok és apróra vágott zöld színű kaporlevél. A zöldbab jól tisztított, törött darab elvétve látható. Fűszerpaprikától pirosra színezett, zsíros szaftban, közel azonos méretű többnyire jól tisztított húskockák. Alján viszonylag sok fekete fűszerszemcse. Pörköltnek látszik, elnevezésével nem harmonizál.                                                  

Állomány:

A főzelék csomómentesen, kellő mértékben besűrített. A zöldbab egyenletesen puhára főtt, néhány szem kissé szétfőtt. A szaft nagyon zsíros, a hús rugalmasan puha, elvétve kissé nehezebben rágható darabok is vannak.

Illat:

A főzelékben a kapor illata mellett kellemes, enyhén savanykás szag érezhető. A hús pörköltre jellemző, fűszerpaprikás, hagymás, borsos. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Savanykás, édeskés, kellően sós, a kapor íze kellemesen érezhető. A hús pörköltre jellemző, a szaft túl zsíros. Fűszerpaprikás, hagymás, kellemesen fűszeres. Fokhagyma jelenléte nem érezhető. Együtt fogyasztva kellemes, de a szaft zsírossága ront az összhatáson.

Félbarna kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

1 db szabadon vetett, vekni alakú kenyérszelet. Héja egyenletesen arany barnára sült. Bélzete világos drapp színű, több barna korpaszemcse látható.                                     

Állomány:

Héja visszapuhult, bélzete egyenletesen lazított, rugalmas, jól átsült. Több nagyobb légüreg látható.

Illat:

Jellegzetes gabona illatú. Kellemesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemesen sós, enyhén savanykás, kellően aromás. Tiszta, idegen íztől mentes.

Alma (1 db/adag)

Külső megjelenés:

1 db viszonylag nagyméretű, élénkpiros-sárga cirmos alma. Felülete ép, sérüléstől mentes. Tetszetős megjelenésű.                                                                                     

Állomány:

Friss, hersegően ropogós, ress, lédús.

Illat:

Kellemesen aromás, savanykás, édeskés, jellegzetes, friss almaillat érezhető. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Édeskés, enyhén savanykás, kellemesen aromás, zamatos alma. Tiszta, idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Májgaluska leves

Fekete őrölt bors

Búzadara

Ételízesítő

Kelbimbó (mirelit)

Májkrém

Petrezselyemgyökér

Sárgarépa

Szárított petrezselyemzöld

Tojás

Zeller gumó

Zöldbabfőzelék

Ecet

Étolaj

Fokhagyma

Liszt

Sárgahüvelyű vajbab

Tej 1,5%


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >