null Komárom-Esztergom megye – 39. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Leányvár

Komárom-Esztergom megye – 39. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Leányvár

Komárom-Esztergom megye – 39. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Leányvár

39. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Óvoda Tálalókonyha
(2518 Leányvár, Erzsébet utca 46-48.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,8 pont

 

 

Menü: Reszelt tésztaleves, Lencsefőzelék virslivel, Félbarna kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. február 13.

Mintavételi alap : 54 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Jász Gazdi és Szolgáltató Kft.
(2085 Pilisjászfalu, Tinnyei út 1.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Reszelt tésztaleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Átlátszó, élénk sárga lében sok, közel azonos méretű kockára aprított karalábé, hullámosan vágott sárgarépa hasábok, néhány apró karfiolrózsa, illetve fehérrépa, zöldfűszer foszlányok. Tetején viszonylag sok aranysárga zsírcsepp.
Állomány: A lé hígan folyó, tiszta, a zöldségek túlfőttek, elpuhultak.
Illat: Kissé aromaszegény. Zöldséges, a karalábé illata dominál.
Íz: Kellemes, ízletes, harmonikus, de a zöldségek túl puha állaga rontja az ízhatást. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék virslivel (2 dl + 1 db /adag)

Külső megjelenés:

Zöldesszürke főzelékalapban világos barna lencseszemek. Sok apró, sűrítésből származó fehér pötty látható. A feltét hosszában félbevágott, domború oldalán beirdalt sült virsli.

Állomány:

A főzelék kellően besűrített, csomómentes. A lencse kellően puha, nem szétfőtt. A virsli rugalmas, de kissé puha.

Illat:

A lencsefőzelék kevésbé harmonikus, illatában a vöröshagyma és a babérlevél illata dominál. A virsli jellegének megfelelő, kellemes, fűszeres.

Íz: A főzelék jellegtelen, fűszerszegény, csak a vöröshagyma íze érezhető. A só ízfokozó hatása nem érvénysül.

A virsli jellegének megfelelően fűszeres. Együtt sem kellően harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér (5 dkg/adag)

Külső megjelenés: Fél szelet drappos bélzetű, világosbarna héjú kenyér. Nem egyenletes színeloszlású, lisztcsík látható.
Állomány: A bélzet rugalmas, laza, a héj enyhén visszapuhult.
Illat: Jellegzetes, enyhén savanykás. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.
Íz: Kellemes, ízletes, jellegének megfelelő. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Reszelt tésztaleves
Sárgarépa 2 kg
Petrezselyemgyökér 1,5 kg
Liszt 1,2 kg
Karalábé 0,5 kg
Tojás 5 db
Vöröshagyma 0,3 kg
Olaj 0,3 l
Petrezselyem levél 0,05 kg
Só 0,02 kg
Őrölt bors 0,05 kg

Lencsefőzelék
Lencse 6 kg
Tejföl 2l
Olaj 0,4 l
Vöröshagyma 0,2 kg
Mustár 0,05 kg
Fokhagyma 0,02 kg
Só 0,02 kg
Őrölt bors 0,05 kg
Babérlevél 0,03 kg
Virsli 3 kg
 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >