null Komárom-Esztergom megye-27. számú vizsgálat-Élménygazdag Néphagyományőrző Alalpítványi Óvoda -Tatabánya

Komárom-Esztergom megye-27. számú vizsgálat-Élménygazdag Néphagyományőrző Alalpítványi Óvoda -Tatabánya

Komárom-Esztergom megye-27. számú vizsgálat-Élménygazdag Néphagyományőrző Alalpítványi Óvoda -Tatabánya

27. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Élménygazdag Néphagyományőrző Alalpítványi Óvoda (2800 Tatabánya, Balaton utca 5/a)

A menü minősítése:

 

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Burgonyakrém leves, Párizsi szelet, rizi-bizi,

Őszibarack befőtt

 

Mintavétel ideje: 2017.02.14.

Napi adag: 11 adag/ebéd

Főzőkonyha: Lővér Vendéglő

(2800 Tatabánya, Szőlődomb út 144.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Burgonyakrém leves (2 dl /adag)

Külső megjelenés:

Drappos-zöldes színű lében apró sárgarépa darabok, burgonya reszelék foszlányok és sok aprított zöldfűszer levél látható. A lében fűszerszemcsék, tetején kevés színtelen zsiradékcsepp található. A levesbetét aranybarnára sült, közel azonos méretű leves gyöngy.

Állomány:

A lé krémleveshez képest kissé hígabban folyó. A sárgarépa és a burgonya darabkák puhák, de nem szétmállók. A leves gyöngy ropogós, friss.

Illat:

Burgonyalevesre jellemző, kellemes, kissé zöldséges illatú. Enyhén fűszeres, idegen szagtól mentes. A leves gyöngy enyhén olajos, friss, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, kellően sós, kevésbé fűszeres. A leves gyöngy jellegzetes, tiszta, idegen íztől mentes. Együtt fogyasztva ízhatása harmonikus.

Párizsi szelet, rizi-bizi (4 dkg + 10 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér színű, hosszúkás szemű rizs. Viszonylag ép, különálló rizsszemek, de néhol kisebb csomókba összeállnak. Kellő mennyiségű, élénkzöld színű, kissé ráncos héjú zöldborsó szemek. A húst közel egyenletesen vastag, aranybarnára sült panírréteg jól fedi. A kisült szeletet csíkokra vágva tálalják. A hús fehér színű, kellő gondossággal tisztított. Megjelenése tetszetős.

Állomány:

A rizs részben pergős, de kisebb, villával könnyen szétnyomható csomót is tartalmaz. A zöldborsó puha, héja vékony, kissé "töppedt" hatású. A hús csirkemellre jellemzően rugalmasan puha, jól rágható, egyenletesen átsült. A panírréteg kissé száraz.

Illat:

A rizi-bizi jellegzetes, tiszta, minden idegen szagtól mentes. A párizsi szelet, enyhén olajos, a panírréteg tojásos illatú. A hús illata nem egységes, némely falat érezhetően kevésbé harmonikus.

Íz:

A rizi-bizi kellemesen sós, jellegének megfelelő. A párizsi szelet tojásos, enyhén olajos íze mellett a hús íze kevésbé érezhető. Együtt fogyasztva kissé száraz hatású, nem teljesen harmonikus.

Őszibarack befőtt (6 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Élénknarancssárga színű, közel azonos méretű kockákra aprított őszibarack befőtt darabok. Lé nincs.

Állomány:

Roppanós, nem elpuhult, egyenletes állományú.

Illat:

Kellemes, gyümölcsös illatú, enyhén savanykás- édeskés.

Íz:

Kellemesen savanykás, édeskés. Kevésbé érett őszibarackra jellemző.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Burgonyakrém leves

Burgonya

Főzőtejszín

Petrezselyemgyökér

Sárgarépa

Búzaliszt

Vöröshagyma

Olaj

Petrezselyemlevél

Fűszerpaprika

Őrölt bors

Párizs sertésszelet

Sertés soványhús

Liszt

Tej

Olaj

Tojás

Rizibizi

Rizs

Zöldborsó

Olaj

Petrezselyemzöld


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >