Jász-Nagykun-Szolnok megye – 57. számú vizsgálat – Szegő Gábor Általános Iskola - Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok megye – 57. számú vizsgálat – Szegő Gábor Általános Iskola - Szolnok
57. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Szegő Gábor Általános Iskola Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Abonyi út 36.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,1 pont |
Menü: Lebbencs leves, Gyöngybabfőzelék, Sertés pörkölt,
Áfonyás joghurtos műzli, Teljeskiőrlésű kenyér
Mintavétel ideje: 2017. november 15..
Mintavételi alap : 146 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskola
Főzőkonyha: Ozirisz Kft.
(5000 Szolnok, Nagysándor József út 36.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencs leves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Felületén narancsos-pirosas zsírcseppek láthatóak. Opálos. A zöldségek beazonosíthatóak, színük fajtára jellemző, közel azonos méretűek. A tészta szabálytalan alakú, eltérő méretű, a megszokottnál sötétebbre pirított. |
Állomány: | A zöldségek és a tészta kellően átfőtt, nem ázott. A leves megfeleleően híg. |
Illat: | Harmonikus, zöldsérge és pirított tésztára jellemző. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kissé jellegtelen, a pirított tészta íze dominál. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Gyöngybabfőzelék, sertés pörkölt (2 dl+ 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: | A főzelék, jellegzetesen csontfehér színű, jellegeztesen sűrű, azonos méretű ép babszemek láthatóak benne. A pörkölt szaftja barnás, pirosas színű, zsiradékot nagy mennyiségben tartalmaz, vízszerű. A hús azonos méretűre kockázott. |
Állomány: | A főzelék kellően sűrű, csomómentes, sima állományú.A bab kissé túlfőtt. A hús átfőtt, nem rágós, a szaft vizes állományú, kissé híg, csomómentes. |
Illat: | A főzelék jellegzetes, enyhén savanykás. A pörkölt harmonikus, zamatos, kellemesen fűszerezett. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék kissé liszetes ízű, édeskés, savanykás. A pörkölt jellegzetes ízű, kellő mértékben fűszerezett, zamatos. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Áfonyás műzli
Külső megjelenés: | Ép, sértetlen csomagolású, hasáb alakú desszert. Rózsaszínes-lilás, fényes felületű termék, mely puffasztott és natúr gabonfélékből, napraforgómagból, mogyoróból áll. Az alsó része joghurtos bevonatba mártott, mely nem teljesen összeföggően fedi be. |
Állomány: | A felhasznált magok miatt ropogós, de kissé szívós, nem kemény, a kötőanyag kissé ragacsos. Kissé nehezen rágható, fogra ragadó. A joghurtos bevonat szájban elomló. |
Illat: | Intenzíven gyümölcsös, édeskés, Harmonikus. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Megfelelően ízesített, gyülölcsös, édeskés, harmonikus. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Teljeskiőrlésű kenyér
Külső megjelenés: | Vekni formájú, szabályos, arányos. A héj a kenyértipusra jellemző, matt felületű, szórt. Az alsó héj összefűggő. Megfelelően átsült bél, ami nem válik el a héjtól. A felhsznált lisztre jellemző színű. |
Állomány: | A kenyérbél megfelelően átsült, egyöntetű, rugalmas, csomómentes állomány. A durva őrlemények jól láthatóak, egyenletesen eloszlanak a bélzetben. |
Illat: | Kenyértipusra jellemző, harmonikus illat. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | A kenyértipusra jellemző íz, harmonikus. Megfelelően sózott. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Lebbencs leves
Füstölt szalonna 0,3 kg
Sárgarépa 2 kg
gyökér 1,5 kg
Zeller 0,5 kg
Kelkáposzta 1 kg
Burgonya 4 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
Olaj 0,2 l
Só 0,15 kg
Lecsó 0,5 kg
Lebbencs 1 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Delikát 0,08 kg
Pirosarany 0,1 kg
Gyöngybabfőzelék
Tejföl 20% 3 l
Vöröshagyma 0,5 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Fehérbab 6 kg
Liszt 1,7 kg
Étolaj 1 l
Só 0,01 kg
babérlevél 0,01 kg
Ecet 10% 0,05 l
Sertés pörkölt
Sertés comb 7 kg
Vöröshagyma 2,5 kg
Olaj 0,5 l
Só 0,08 kg
Lecsó 0,5 kg
Fűszerpaprika 0,15 kg
Feketebors 0,03 kg
Fokhagymakrém 0,1 kg
Pirosaranya 0,2 kg