null Jász-Nagykun-Szolnok megye – 57. számú vizsgálat – Szegő Gábor Általános Iskola - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye – 57. számú vizsgálat – Szegő Gábor Általános Iskola - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye – 57. számú vizsgálat – Szegő Gábor Általános Iskola - Szolnok

57. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Szegő Gábor Általános Iskola Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Abonyi út 36.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,1 pont

 

 

Menü: Lebbencs leves, Gyöngybabfőzelék, Sertés pörkölt,
Áfonyás joghurtos műzli, Teljeskiőrlésű kenyér


 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 15..

Mintavételi alap : 146 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskola

Főzőkonyha: Ozirisz Kft.
(5000 Szolnok, Nagysándor József út 36.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencs leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Felületén narancsos-pirosas zsírcseppek láthatóak. Opálos. A zöldségek beazonosíthatóak, színük fajtára jellemző, közel azonos méretűek. A tészta szabálytalan alakú, eltérő méretű, a megszokottnál sötétebbre pirított.
Állomány: A zöldségek és a tészta kellően átfőtt, nem ázott. A leves megfeleleően híg.
Illat: Harmonikus, zöldsérge és pirított tésztára jellemző. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, a pirított tészta íze dominál. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyöngybabfőzelék, sertés pörkölt (2 dl+ 7 dkg /adag)

Külső megjelenés: A főzelék, jellegzetesen csontfehér színű, jellegeztesen sűrű, azonos méretű ép babszemek láthatóak benne. A pörkölt szaftja barnás, pirosas színű, zsiradékot nagy mennyiségben tartalmaz, vízszerű. A hús azonos méretűre kockázott.
Állomány: A főzelék kellően sűrű, csomómentes, sima állományú.A bab kissé túlfőtt. A hús átfőtt, nem rágós, a szaft vizes állományú, kissé híg, csomómentes.
Illat: A főzelék jellegzetes, enyhén savanykás. A pörkölt harmonikus, zamatos, kellemesen fűszerezett. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék kissé liszetes ízű, édeskés, savanykás. A pörkölt jellegzetes ízű, kellő mértékben fűszerezett, zamatos. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Áfonyás műzli

Külső megjelenés: Ép, sértetlen csomagolású, hasáb alakú desszert. Rózsaszínes-lilás, fényes felületű termék, mely puffasztott és natúr gabonfélékből, napraforgómagból, mogyoróból áll. Az alsó része joghurtos bevonatba mártott, mely nem teljesen összeföggően fedi be.
Állomány: A felhasznált magok miatt ropogós, de kissé szívós, nem kemény, a kötőanyag kissé ragacsos. Kissé nehezen rágható, fogra ragadó. A joghurtos bevonat szájban elomló.
Illat: Intenzíven gyümölcsös, édeskés, Harmonikus. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: Megfelelően ízesített, gyülölcsös, édeskés, harmonikus. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

Teljeskiőrlésű kenyér

Külső megjelenés: Vekni formájú, szabályos, arányos. A héj a kenyértipusra jellemző, matt felületű, szórt. Az alsó héj összefűggő. Megfelelően átsült bél, ami nem válik el a héjtól. A felhsznált lisztre jellemző színű.
Állomány: A kenyérbél megfelelően átsült, egyöntetű, rugalmas, csomómentes állomány. A durva őrlemények jól láthatóak, egyenletesen eloszlanak a bélzetben.
Illat: Kenyértipusra jellemző, harmonikus illat. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: A kenyértipusra jellemző íz, harmonikus. Megfelelően sózott. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Lebbencs leves
Füstölt szalonna 0,3 kg
Sárgarépa 2 kg
gyökér 1,5 kg
Zeller 0,5 kg
Kelkáposzta 1 kg
Burgonya 4 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
Olaj 0,2 l
Só 0,15 kg
Lecsó 0,5 kg
Lebbencs 1 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Delikát 0,08 kg
Pirosarany 0,1 kg

Gyöngybabfőzelék
Tejföl 20% 3 l
Vöröshagyma 0,5 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Fehérbab 6 kg
Liszt 1,7 kg
Étolaj 1 l
Só 0,01 kg
babérlevél 0,01 kg
Ecet 10% 0,05 l

Sertés pörkölt
Sertés comb 7 kg
Vöröshagyma 2,5 kg
Olaj 0,5 l
Só 0,08 kg
Lecsó 0,5 kg
Fűszerpaprika 0,15 kg
Feketebors 0,03 kg
Fokhagymakrém 0,1 kg
Pirosaranya 0,2 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >