null Jász- Nagykun-Szolnok megye – 51. számú vizsgálat – Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde tálalókonyha

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 51. számú vizsgálat – Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde tálalókonyha

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 51. számú vizsgálat – Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde tálalókonyha

51. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde tálalókonyha
(5052 Újszász, Iskola utca 8.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 12,3 pont

 

 

Menü: Daragaluska leves, Sóskamártás, párizsi szelet,
Kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 12.

Mintavételi alap : 30 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-6 év

Főzőkonyha: Újszászi Gimnázium Főzőkonyha
(5052 Újszász, Dózsa Gy. út)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Daragaluska leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Átlátszó, halványsárga színű alaplében kissé szétfőtt küllemű hagymadarabok, sárgarépa-, gyökér zöldségcsíkok, kelbimbó, egy-két piros paprikadarabka, valamint galuska található. Tetejét narancsos színű apró zsiradékcseppek díszítik. A zöldségek mérete eltérő. A gyökér helyenként rosszul tisztított. A daragaluska aránya kevés, mérete és alakja egyenetlen.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek, a karfiolrózsa szétfőtt, némelyik daragaluska kissé nyers érzetű.
Illat: Jellegtelen, Üres, enyhén paprikás, zöldséges, mely mellett a daragaluska érezhető.
Íz: Jellegtelen, íztelen, só ízfokozó hatása nem érvényesül, zsíros érzetű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóskamártás, párizsi szelet (2 dl + 1 db /adag)

Külső megjelenés: Kissé hígan folyó, zöld színű alaplében sötétzöld apró, 1-4 mm nagyságú sóskalevél-darabkák láthatók. Feltéte kb. 10x8x0,5 cm nagyságú, bundázással hiánytalanul borított, kissé egyenetlen színárnyalatúra sütött, zsiradéktól fénylő felületű hússzelet.
Állomány: A szósz nem megfelelő sűsűségű, néhány apró csomó érezhető benne. A hússzeletek állaga nem egyező, van közötte jellegzetes, és túlsült, kissé száraz is. Bundázása kissé zsíros érzetű.
Illat: A szósz sóskára jellemző, a hús kevésbé jellegzetes, sült, kissé zsíros. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kevésbé jellegzetes, édeskés, enyhén lisztes. A húsnál a bundázás zsíros íze kevésbé harmonikussá teszi a második fogást. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenyér

Külső megjelenés: 11x1,5 cm nagyságú, arányosan domború, félbevágott kenyérszelet. Héja matt, a bélzettel egybefüggő, színe jellegzetes, világosbarna, bélzete világosabb drappos.
Állomány A bélzet egyenletesen lazított, jól átsült, rugalmas, laza szerkezetű.
Illat: Jellegzetes, harmonikus, aromás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, tiszta, aromás, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Daragaluskaleves
Zöldség 2,6 kg
Sárgarépa 3,9 kg
Búzadara 3,1 kg
Só 0,3 kg
Őrölt bors 0,1 kg
Étolaj 1 l
Zellergumó 1,3 kg
Karalábé 1,3 kg
Burgonya 5,2 kg
Vöröshagyma  0,3 kg
Karfiol 2,6 kg
Tojás 31 db


Sóskamártás
Sóska mirelit 13 kg
Só 0,3 kg
Kristálycukor 2,6 kg
Liszt 2,1 kg
Tejföl 5,2 kg
Tej 7 l

Párizsiszelet
Sertéskaraj 15 kg
Tojás 30 db
Olaj

Liszt


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >