null Hajdú-Bihar megye – 18. számú vizsgálat – Széchenyi István Általános Iskola Tálalókonyha – Görbeháza

Hajdú-Bihar megye – 18. számú vizsgálat – Széchenyi István Általános Iskola Tálalókonyha – Görbeháza

Hajdú-Bihar megye – 18. számú vizsgálat – Széchenyi István Általános Iskola Tálalókonyha – Görbeháza

18. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Széchenyi István Általános Iskola Tálalókonyha
(4075 Görbeháza, Aradi út 18.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü:  Paradicsomleves, Rizs, rántott sertésszelet, Cékla

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 26.

Mintavételi alap : 190 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

Főzőkonyha: Gólyafészek Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(4075 Görbeháza, Aradi út 18.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Paradicsomleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Jellemző, pirosas-narancsos színű, megfelelő sűrűségű, opálos alaplében, törtfehér színű betűtészta látható levesbetétként csekélyebb mennyiségben. A leves tetején elegendő mennyiségű zsiradék gyöngyözik.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, a levesbetét megfelelően átfőtt, kissé töredezett.
Illat: A leves kevésbé jellegzetes, kissé üres, a paradicsomlevesre jellemző édes-savanykás illat kevésbé érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves kissé üres ízű, a paradicsomlevesre jellemző paradicsomos íz kevésbé érezhető, inkább savanykás. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rizs, rántott sertésszelet (10-12 dkg + 6-7 dkg /adag)

Külső megjelenés: A rizs törtfehér színű, némelyik szem sárgás árnyalatú, hosszúkás alakú, pergős. A jellemző formájú hússzelet 14,5 cm hosszú, 10 cm széles és 0,5 cm vastag, aranyszínű bundával egyenletesen fedett. A hús metszésfelülete szürkésfehér színű. Összhatásában tetszetős megjelenésű.
Állomány: A rizs pergős, kissé száraz, jól rágható. A hús megfelelően átsült, némelyik szelet kissé vékonyra klopfolt.
Illat: A rizs tiszta, semleges, gabona illata, a frissen sült bundázott hús illatával harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs kissé üres ízével a bundázott hús frissen sült íze jól harmonizál. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cékla (6 dkg/adag)

Külső megjelenés: Jellegzetes céklavörös színű, egyenetlen nagyságúra aprított, szecskázott cékladarabok láthatók kevés sötét bordó lében.
Állomány: Kellően átfőtt, roppanós, vékonyra szelt a cékla.
Illat: A céklára jellemző, kissé ecetes, jellegzetes földes illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édes-savanyú ízű, jellegzetes, enyhe köményes íz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Paradicsomleves
Paradicsompüré 1,5 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,2 kg
Liszt 1 kg
Kristálycukor 1 kg
Tészta 1 kg

Rántott sertésszelet, rizs
Karaj 6,5 kg
Liszt 0,8 kg
Olaj 1,1 l
Só 0,18 kg
Tojás 20 db
Zsemlemorzsa 2,5 kg
Tej 2,8% 1 l

Rizs 7 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >