null Győr-Moson-Sopron megye - 25. számú vizsgálat - Fekete István Általános Iskola - Mosonmagyaróvár

Győr-Moson-Sopron megye - 25. számú vizsgálat - Fekete István Általános Iskola - Mosonmagyaróvár

Győr-Moson-Sopron megye - 25. számú vizsgálat - Fekete István Általános Iskola  - Mosonmagyaróvár

25. számú vizsgálat – (melegítő- tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Fekete István Általános Iskola melegítő-tálaló Konyha
(9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány u. 8.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,6 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 31.

Mintavételi alap : 50 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-12 év

Főzőkonyha: Gulyás Lajos Kollégium Főzőkonyha
(9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 3.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldségleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, sárgás színű, tetején zsiradék nem látható. A lében különböző méretű, egyenetlenül darabolt, szecskázott narancsos sárgarépa, tört fehér petrezselyemgyökér-darabok, néhány karfiolrózsa és tört fehér színű 3-4 cm -es cakkos szélű hosszúkás tészta látható csekély mennyiségben. A sárgarépa mennyisége dominál.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek jól egyenletesen megfőttek, a levesbetét megfelelően megfőtt. Az összetevők aránya nem megfelelő.
Illat: A zöldséglevesre jellemző, intenzív illat nem érezhető, kissé üres. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze kevésbé érezhető, ételízesítőre emlékeztető ízhatású, kissé borsos. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel (3 dl + 1,5 dl /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetesnél hígabb, levesre emlékeztető sűrűségű, pirospaprikától enyhén, inkább barnásra színezett főzelékalapban színtelen, sárgás színű kelkáposztalevél csíkok-darabok, csekély mennyiségű sárgásfehér színű közel azonos méretűre darabolt burgonyakockák láthatók, tetején narancsos színű zsiradékkal. A feltétként tálalt pörkölt szaftja híg, pirospaprikától barnásra színezett, feltehetően lisztes sűrítésből származó csomókat tartalmaz. A sertéshús barnás-szürkés színű, közel azonos méretű kockára vágott, jól tisztított.

Állomány: A főzelék híg, leveses, a kelkáposztalevelek és a burgonya átfőttek. A pörköltszaft híg, nem szaftos, a hús jól átpirult, átfőtt.
Illat: A főzelék illata kissé üres, a pörkölt nem elég karakteres illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék ízében az öreg kelkáposztára jellemző kesernyés íz erősen érezhető. A pörkölt nem elég karakteres ízű, üres, kevésbé fűszerezett, ételízesítőre jellemző.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte

Külső megjelenés: Jellegzetes zöldes-sárgás, néhol pirosas, ép, egészséges, sérüléstől mentes, jellemző formájú gyümölcs húsa fehér.
Állomány: Kemény, éretlen gyümölcsre jellemző, nehezen rágható.
Illat: Semleges, nem érezhető a gyümölcs illata. Idegen szagtól mentes.
Íz: A gyümölcs a kemény állománya miatt alig ehető, így íze sem élvezhető, semleges, éretlen, fanyar. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Zöldségleves
Olaj 0,3 l
Vöröshagyma 0,31 kg
Karalábé 0,61 kg
Karfiol 0,61 kg
Sárgarépa 4,5 kg
Fehérrépa 1 kg
Zeller 0,51 kg
Só 0,28 kg
Kiscsillag tészta 5 kg
Petrezselyemzöld
Ételízesítő 0,06 kg

Kelkáposzta főzelék
Liszt 0,61 kg
Olaj 0,61 l
Fokhagyma 0,06 kg
Kelkáposzta 12,5 kg
Só 0,02 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Őrölt bors 0,15 kg
Őrölt kömény 0,005 kg
Burgonya 10 kg
Majoranna 0,005 kg

Sertéspörkölt
Liszt 1,4 kg
Olaj 0,28 l
Vöröshagyma 1,14 kg
Só 0,14 kg
Lecsó 0,39 kg
Sertéscomb 10 kg
Fűszerpaprika 0,06 kg
Őrölt bors 0,006 kg
Őrölt kömény 0,009 kg
Édes anna 0,05 kg
Ízvarász 0,03 kg



 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >