null Győr-Moson-Sopron megye – 17. számú vizsgálat – Idősek Otthona – Jobaháza

Győr-Moson-Sopron megye – 17. számú vizsgálat – Idősek Otthona – Jobaháza

Győr-Moson-Sopron megye – 17. számú vizsgálat – Idősek Otthona – Jobaháza

17. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Idősek Otthona
(9323 Jobaháza, Kossuth utca 8.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,7 pont

 

 

Menü: Tarhonyaleves, Paradicsomos káposzta sült tarjával,
Graham kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 18.

Mintavételi alap : 105 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 65 év feletti

Főzőkonyha:Becsehely Általános Iskola
(8866 Becsehely, Kossuth út.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Tarhonyaleves (3dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától színezett, narancsos színárnyalatú, opálos híg lében tört fehér tarhonya látható levesbetétként megfelelő mennyiségben.  A levesben zöld fűszerszemcsék és ételízesítőből származó sárgarépafoszlányok láthatók, tetején narancssárga zsírcsepp láthatók nagyobb mennyiségben.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, csomómentes, kissé zsíros érzetű. A levesbetét átfőtt, külső felülete kissé nyálkás, mászkos.
Illat: A pirospaprika illata mellett a rántás illata dominál, az ételízesítő illata enyhén érezhető.  Idegen illattól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, kissé üres, nem megfelelően fűszerezett, a pirospaprika és rántás enyhe íze mellett az ételízesítő íze enyhén érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomos káposzta sült tarjával  (3 dl + 10 dkg /adag)

Külső megjelenés: Paradicsomos ételre jellemző, megfelelő sűrűségű, piros színű alapszószban apró fekete borsszemek, egyenletesre darabolt üveges-törtfehér káposztacsíkok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A paradicsomos káposzta tetején megfelelő mennyiségű zsiradék látható. Az egész tarjaszelet 12x7 cm nagyságú, 1 cm vastagságú, jellemző zsirdék csíkokkal tarkítva. Metszésfelülete drappos-világosbarna, felületén fűszerdarabok (fokhagyma, bors és ételízesítőből származó zöldségszemcsék) láthatók.
Állomány: A paradicsomos szósz megfelelő sűrűségű, a káposzta kellően megfőtt, roppanós, a sűrítés csomómentes, sima. A hús átsült, puha, megfelelő állagú-szerkezetű, jól rágható, nem száraz, szaftos.
Illat: Jellegzetes édeskés-savanykás, tiszta illatú paradicsomos káposzta jól harmonizál a fűszeres sült hús illatával. Idegen szagtól mentes.
Íz: A jellegzetes, paradicsomos-káposztás, édes savanykás ízű étel ízét harmonikusan kiegészíti a sült hús fűszeres, enyhén sós íze. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Graham kenyér

Külső megjelenés: A vekni formában sütött kenyérből vágott, adagonként két kenyérszelet 15 mm vastagságú, héja összefüggő, felül fényes, cserepes, sötétebb színű. A bélzet drappos színű, a sötétebb korpaszemek egyenletesen oszlanak el. A bélzet a héjtól néhol elválló, nagyobb lyukakat tartalmaz.
Állomány A bélzet nem egyenletesen lazított, több nagyobb lyukat tartalmaz, jól átsült, rugalmas, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók. A héj kemény.
Illat: A felhasznált lisztre jellemző, enyhén savanykás, tiszta gabona illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, enyhén savanykás, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Tarhonyaleves
Sertés zsír 0,41 kg
Liszt 0,78 kg
Tarhonya 1 kg
Őrölt bors 0,012 kg
Fűszerpaprika 0,046 kg
Só 0,3 kg
Ételízesítő 0,078 kg
Vöröshagyma 1,5 kg

Sült tarja
Sertés tarja 12 kg
Sertés zsír 0,41 kg
Őrölt bors 0,008 kg
Majoranna 0,01 kg
Só 0,306 g
Ételízesítő 0,144 kg
Fokhagyma 0,1 kg

Paradicsomos káposzta
Sertés zsír 1,126 kg
Liszt 2,06 kg
Kristálycukor 2,03 kg
Só 0,35 kg
Őrölt kömény 0,02 kg
Fejeskáposzta 20 kg
Paradicsom sűrítmény 5 kg
 



 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >