Győr-Moson-Sopron megye – 16. számú vizsgálat – Eötvös József Általános Iskola Tálalókonyha – Bősárkány
Győr-Moson-Sopron megye – 16. számú vizsgálat – Eötvös József Általános Iskola Tálalókonyha – Bősárkány
16. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Eötvös József Általános Iskola Tálalókonyha
(9167 Bősárkány, Rákóczi út 87.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 8,4 pont |
Menü: Rántott leves daragaluskával, Parajfőzelék sertéspörkölttel és
főtt krumplival
Mintavétel ideje: 2017. május 18.
Mintavételi alap : 115 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha: Bősárkányi Tündérfátyol Óvoda
(9167 Bősárkány, Rákóczi út 87.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Rántott leves daragaluskával (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsos-barnára színezett, opálos jellemző sűrűségű alap lében nagy mennyiségben jelen lévő zöldfűszer darabok, fekete borsszemcsék, feltehetően ételízesítőből származó sárgarépaszemcsék láthatók tetején narancsos zsírcseppek gyöngyöznek megfelelő mennyiségben. A levesbetétet alkotó törtfehér daragaluska változatos nagyságú, nagyobb csomókban összeállt darabokat is tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, a levesbetét a méretkülönbség miatt nem egyenletesen főtt át, a nagyobb darabok belseje kemény. |
Illat: | A levesnél a petrezselyem és az ételízesítőre emlékeztető illat dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A leves ízében az ételízesítő és petrezselyemzöld íze dominál, a só használat nem megfelelő, kissé túlzó. Idegen íztől mentes. |
Parajfőzelék sertéspörkölttel és főtt krumplival (2,5 dl +7+20 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Megfelelő sűrűségű, spenótra jellemző, zöld színű főzelékben a sűrítésből származó néhány apró csomó látható. A főtt burgonya köret kétféle, egy kicsit sárgásabb és egy kicsit világosabb, törtfehér színű burgonyából készült, amik egyenetlen darabokra vágottak, fűszereket nem tartalmaznak, egy része szétfőtt. A sertéspörkölt undort keltő, fekete színű (1,5-1,0 cm) idegen anyagot tartalmaz, így az érzékszervi bírálata nem folytatható. |
Állomány: | A burgonya a feltehetően kétfajta alapanyag miatt nem egyenletesen főtt át, némelyik kemény, egyes darabok szétfőttek. A parajfőzelék jellemző sűrűségű, a paraj a főzelékalapban kellő mennyiségben van jelen, apró, sűrítésből származó csomókat tartalmaz. |
Illat: | A burgonya semleges, főtt burgonyára jellemző illatú, a parajfőzelék kissé jellegtelen, a sűrítőanyag illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A burgonya jellemző, semleges ízű, a paraj jellegtelen, üres, nem megfelelően fűszerezett. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Rántott leves daragaluskával
Étolaj 2,1 l
Liszt 1,72 kg
Zöldségzöld mirelit 0,34 kg
Só 0,3 kg
Ételízesítő sómentes 0,2 kg
Tojás 28 db
Búzadara 1,72 kg
Parajfőzelék
Parajkrém mirelit 11,5 kg
Étolaj
Fokhagymapor 0,16 kg
Liszt 1 kg
Só
Tej 1,5 10 l
Tejföl 12% 1,7 l
Sertés pörkölt
Sertés comb 9,2 kg
Étolaj
Lecsó konzerv 1,38 kg
Vöröshagyma 1,7 kg
Fűszerpaprika 0,2 kg
Pörkölt alap 0,23 kg
Fokhagymapor 0,16 kg