Csongrád megye – 43. számú vizsgálat – Arany János Általános Iskola Tálalókonyha – Szeged
Csongrád megye – 43. számú vizsgálat – Arany János Általános Iskola Tálalókonyha – Szeged
43. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Arany János Általános iskola Tálalókonyha
(6724 Szeged, Kukovecz u. 46.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,3 pont |
Menü: Daragaluska leves, Sült csirkecomb almamártás, tört burgonya
Teljes kiőrlésű kenyér
Mintavétel ideje: 2017. augusztus 22.
Mintavételi alap : 110 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt
Főzőkonyha: SULI-HOST Kft
(6724 Szeged, Kenyérgyári út 4.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Daragaluska leves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, sárgás színű, tetején minimális mennyiségű zsiradékcseppek gyöngyöznek. A lében különböző méretű (1-2 mm és 3-4 cm), csíkokra vágott, megfelelően tisztított, jellemző színű narancsos sárgarépa és tört fehér színű, petrezselyemgyökér-darabok, karalábé és zellerdarabok és tört fehér színű hosszúkás, különböző méretű 2-4 cm -s daragaluska látható a zöldségekhez képest kisebb mennyiségben. A sárgarépa mennyisége dominál. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egyenletesen megfőttek, a levesbetét megfelelően puha, átfőtt. |
Illat: | A sárgarépa illata dominál, a daragaluska illata kevésbé érezhető. Összhatásában harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A sárgarépa íze dominál, a daragaluska íze kevésbé érződik, de összhatásában harmonikus, megfelelően fűszerezett, ízesített. Idegen íztől mentes. |
Sült csirkecomb almamártás, tört burgonya (1 db + 2,5 dl + 1,25 dl /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetes sűrűségű, drappos színű, barna fűszerszemcséket tartalmazó mártásban sárgás színű, egyenletesre kockázott almakocka látható. A sült csirke felsőcomb jellemző formájú, bőrös, felületén aranybarna zsiradék és fűszerszemcse látszik. A burgonya jól tisztított, élénksárga színű, tört krumpli fűszerszemcsékkel a felületén. Összhatásában tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | A mártás egynemű, sima, csomómentes, az alma puha, megfelelően átfőtt. A hús megfelelően átsült, porhanyós, jól rágható. A törtburgonya megfelelően átfőtt, nem zsíros, nem vizes, kellően puha. |
Illat: | A mártás aromás, édeskés illata, a hús sült, fűszeres illata és a burgonya semleges illata jól harmonizál egymással. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A mártás aromás, édeskés-savanykás íze, a hús sült, fűszeres íze és a burgonya semleges íze jól harmonizál egymással. Idegen íztől mentes. |
Teljes kiőrlésű kenyér
Külső megjelenés: | A kb. 11x9x1,5 cm-es formában sütött kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj sötétebb barna, enyhén cserepes. A bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, a felhasznált lisztre jellemző. |
Állomány: | A héj és a bélzet jól átsült, a héj megfelelő vastagságú. A bélzet egyenletesen lazított, egységes szerkezetű, vékony pórusok láthatók. |
Illat: | Enyhén savanykás, tiszta gabona illatú, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Enyhén savanykás, aromás, jellemző, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva :
Daragaluska levesPritamin paprika mirelit 0,3 kg
Só 0,1 kg
Őrölt fekete bors 0,4 dkg
Ételízesítő só mentes 0,07 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Petrezselyemzöld 4 csomag
Zeller mirelit 1 kg
Sárgarépa mirelit 3 kg
Gyökér mirelit 3 kg
Karalábé mirelit 1,3 kg
Búzadara 1,8 kg
sertés csont 1,5 kg
Tojáslé 1 l
Csontleves alap só mentes 0,0 7 kg
Sült csirkecomb
Csirke felső comb 15 kg
Fűszerpaprika 5 dkg
Ételízsítő sómentes 0,04 kg
Étolaj 0, 4l
Só 0,07 kg
Szárnyas fűszerkeverék 2 dkg
Almamártás
Puding porok 0,12 kg
Szegfűszeg 1 dkg
Kristálycukor 1,7 kg
Citrom 0,2 kg
Liszt 1,4 kg
Tejföl 0,9 l
Fahéj 1 dkg
Só 0,04 kg
Alma 15 kg
Tört burgonya
Só 0,03 kg
Őrölt fekete bors 0,5 dkg
Tisztított burgonya 12, 5 kg
Só 0,07 kg
Olaj 0,3 l
Ételízesítő só mentes 0,18 kg