null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

37. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Makkhetes Étterem
(3950 Sárospatak, Kossuth u. 57.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,4 pont

 

 

Menü: Tarhonyaleves, Lencsefőzelék sertéspörkölttel
 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 2.

Mintavételi alap : 313 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft.

U.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától barnás-pirosasra színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított, néhol szürkés elszíneződést tartalmazó, egyenetlen formájúra és méretűre darabolt vajsárga burgonyadarabok, 0.5x0.5 cm-es hagymadarabok, piros paprikadarabok és barnás, változó mértékben pirított gépi tarhonya látható megfelelő és arányos mennyiségben.  Tetején fakó narancsos színű megfelelő mennyiségű zsiradék gyöngyözik, benne zöldfűszer darabok és fűszerszemcsék találhatóak.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a burgonya a hagyma és a nem egyenletesre, néhol szinte lepirított tészta jól átfőtt, de kissé zsíros összhatású.
Illat: Kissé jellegtelen, összhatásában a burgonya és hagyma illata dominál. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Összhatásában fűszerszegény, kissé üres, a hagyma és a zsiradék íze dominál. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék sertéspörkölttel (20 + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, világosbarnás színű főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek és fehér lencsecsírák láthatók.

A feltétként tálalt pörkölt kissé híg szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek fekete fűszerszemcsék láthatók.  A sertéshús kb 1,5x1,5 cm-re kockázott, szabálytalan alakú, néhol zsíros-mócsingos részeket tartalmaz, barna színű. A hagymakockák nem főttek szét.
Állomány:

A kissé sűrű, bőrösödő főzelékalapban a lencseszemek megfelelően megfőttek.

A pörköltszaft híg, a hús néhol kevésbé átfőtt, mócsingos-inas részeket is tartalmaz.
Illat: Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető, amivel a pörkölt jellemző, fűszeres illata harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett, ami jól ellensúlyozza a pörkölt kissé gyenge ízét. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tarhonyaleves
Burgonya tisztított 19,18 kg
Delikát 0,47 kg
Köménymag 0,04 kg
Marhahúsleves por 0,48 kg
Olaj 1,85 l
Só 0,12 kg
Tarhonya 2,57 kg
Füstölt szalonna 1,3 kg
Őrölt bors 0,1 kg

Lencsefőzelék
Lencse 19,15 kg
Babérlevél 0,01 kg
Ecet 20% 0,16 l
Fokhagyma 0,1 kg
Liszt 3,22 kg
Só 0,4 kg
Tejföl 6,39 l
Olaj 2 l
Mustár 0,33 kg

Sertéspörkölt
Sertés comb 22,32 kg
Olaj 3,85 l
Vöröshagyma 6,39 kg
Pörkölt alap 0,4 kg
Lecsó 4,14 kg
Kömény 0,04 kg
Zöld paprika 2,84 kg
Fűszerpaprika 0,4 kg






 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >