Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak
37. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Makkhetes Étterem
(3950 Sárospatak, Kossuth u. 57.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,4 pont |
Menü: Tarhonyaleves, Lencsefőzelék sertéspörkölttel
Mintavétel ideje: 2017. október 2.
Mintavételi alap : 313 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha: Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft.
U.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Tarhonyaleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától barnás-pirosasra színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított, néhol szürkés elszíneződést tartalmazó, egyenetlen formájúra és méretűre darabolt vajsárga burgonyadarabok, 0.5x0.5 cm-es hagymadarabok, piros paprikadarabok és barnás, változó mértékben pirított gépi tarhonya látható megfelelő és arányos mennyiségben. Tetején fakó narancsos színű megfelelő mennyiségű zsiradék gyöngyözik, benne zöldfűszer darabok és fűszerszemcsék találhatóak. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a burgonya a hagyma és a nem egyenletesre, néhol szinte lepirított tészta jól átfőtt, de kissé zsíros összhatású. |
Illat: | Kissé jellegtelen, összhatásában a burgonya és hagyma illata dominál. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Összhatásában fűszerszegény, kissé üres, a hagyma és a zsiradék íze dominál. Minden idegen íztől mentes. |
Lencsefőzelék sertéspörkölttel (20 + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetes sűrűségű, világosbarnás színű főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek és fehér lencsecsírák láthatók. A feltétként tálalt pörkölt kissé híg szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek fekete fűszerszemcsék láthatók. A sertéshús kb 1,5x1,5 cm-re kockázott, szabálytalan alakú, néhol zsíros-mócsingos részeket tartalmaz, barna színű. A hagymakockák nem főttek szét. |
Állomány: |
A kissé sűrű, bőrösödő főzelékalapban a lencseszemek megfelelően megfőttek. A pörköltszaft híg, a hús néhol kevésbé átfőtt, mócsingos-inas részeket is tartalmaz. |
Illat: | Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető, amivel a pörkölt jellemző, fűszeres illata harmonizál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett, ami jól ellensúlyozza a pörkölt kissé gyenge ízét. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Tarhonyaleves
Burgonya tisztított 19,18 kg
Delikát 0,47 kg
Köménymag 0,04 kg
Marhahúsleves por 0,48 kg
Olaj 1,85 l
Só 0,12 kg
Tarhonya 2,57 kg
Füstölt szalonna 1,3 kg
Őrölt bors 0,1 kg
Lencsefőzelék
Lencse 19,15 kg
Babérlevél 0,01 kg
Ecet 20% 0,16 l
Fokhagyma 0,1 kg
Liszt 3,22 kg
Só 0,4 kg
Tejföl 6,39 l
Olaj 2 l
Mustár 0,33 kg
Sertéspörkölt
Sertés comb 22,32 kg
Olaj 3,85 l
Vöröshagyma 6,39 kg
Pörkölt alap 0,4 kg
Lecsó 4,14 kg
Kömény 0,04 kg
Zöld paprika 2,84 kg
Fűszerpaprika 0,4 kg