Békés megye 66. számú vizsgálat - Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Sarkad
Békés megye 66. számú vizsgálat - Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Sarkad
36. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha
(5720 Sarkad, Vasút utca 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 15,2 pont |
Menü: Scsi, Grízes metélt sárgabarackízzel, Szőlő
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 18.
Mintavételi alap : 86 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-19 év
Főzőkonyha:
Sarkad Város Önkormányzatának Közétkeztetési Intézménye
(5720 Sarkad, Kossuth utca 25.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Scsi (3-4 dl/adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától színezett, feltehetően tejtermékalapú sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó alaplében vajszínű burgonyadarabok, barnás húsdarabok, narancsos színű sárgarépa és változó méretű káposztadarabok és kaporszemcsék találhatók. A hús jól tisztított. A leves tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, jól rághatók, a hús kissé szárazabb részeket is tartalmaz. |
Illat: | Jellemző, fűszeres, enyhén savanykás, a káposzta illata dominál. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Gyengén savanykás, a káposzta íze mellett a kapor íze is érezhető. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Grízes metélt sárgabarackízzel (30 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Krémfehér színű, változó hosszúságú, 1,5 cm széles metélt kifőtt tészta felületén a drappostól a sötétbarnáig terjedő színűre pirított dara egyenletesen eloszlatott. A dara és a tészta mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya megfelelő. Tetején narancsos színű gyümölcsíz darabok-gombócok láthatók. |
Állomány: | A tésztaszálak jól átfőttek, a dara megfelelően megpirított, nem vizes, nem porszerű. A gyümölcsíz összeáll, a tésztán nehezen eloszlatható, keverhető. |
Illat: | A főtt tészta semleges, tiszta illatához aprított dara jellegzetes, gabona illata harmonikusan illeszkedik. A gyümölcsíz illata gyengén érződik. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főtt tészta semleges, tiszta ízéhez a pirított dara jellemző, pirított gabona íze harmonikusan illeszkedik. A gyümölcsíz édes-savanykás, a gyümölcs ízére kevésbé emlékeztető. Idegen íztől mentes. |
Szőlő (15 dkg/adag)
Külső megjelenés | A szőlőfürt zöldes, sárgás színű, közepes méretű szemekből áll, amik egy része még nem kellően érett, illetve hibás. A gyümölcs nem megfelelően tisztított, a tányérra csepegő öblítőlé szürkés színű. |
Állomány | Megfelelő gyümölcsállományú, ropogós, lédús, héja néhol kemény. |
Illat | Kevésbé jellemző, nem aromás az illata. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Jellegzetes, lédús, édes, héja kissé savanykás. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 37 adagra:
Scsi
Kapor 0,01 kg
Só 0,13 kg
Vöröshagyma 0,14 kg
Füstölt szalonna 0,15 kg
Étolaj 0,2 l
Búzaliszt 0,26 kg
Paradicsom püré 0,36 kg
Sárgarépa mirelit 0,38 kg
Petrezselyem gyökér 0,38 kg
Csemege uborka 0,68 kg
Tejföl 12% 1 l
Sertés comb 1,85 kg
Burgonya 3,05 kg
Fejes káposzta 3,16 kg
Grízes metélt sárgabarackízzel
Só 0,18 kg
Étolaj 0,4 l
Búzadara 0,98 kg
Metélt tészta 2,64 kg
Sárgabarack lekvár 1,48 kg