null Békés megye 66. számú vizsgálat - Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Sarkad

Békés megye 66. számú vizsgálat - Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Sarkad

Békés megye 66. számú vizsgálat - Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Sarkad

36. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Ady Endre–Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha
(5720 Sarkad, Vasút utca 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,2 pont

 

 

Menü: Scsi, Grízes metélt sárgabarackízzel, Szőlő

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 18.

Mintavételi alap : 86 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-19 év

Főzőkonyha:
Sarkad Város Önkormányzatának Közétkeztetési Intézménye
(5720 Sarkad, Kossuth utca 25.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Scsi (3-4 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától színezett, feltehetően tejtermékalapú sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó alaplében vajszínű burgonyadarabok, barnás húsdarabok, narancsos színű sárgarépa és változó méretű káposztadarabok és kaporszemcsék találhatók. A hús jól tisztított.  A leves tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, jól rághatók, a hús kissé szárazabb részeket is tartalmaz.
Illat: Jellemző, fűszeres, enyhén savanykás, a káposzta illata dominál.  Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Gyengén savanykás, a káposzta íze mellett a kapor íze is érezhető. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grízes metélt sárgabarackízzel (30 dkg/adag)

Külső megjelenés: Krémfehér színű, változó hosszúságú, 1,5 cm széles metélt kifőtt tészta felületén a drappostól a sötétbarnáig terjedő színűre pirított dara egyenletesen eloszlatott. A dara és a tészta mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya megfelelő. Tetején narancsos színű gyümölcsíz darabok-gombócok láthatók.
Állomány: A tésztaszálak jól átfőttek, a dara megfelelően megpirított, nem vizes, nem porszerű. A gyümölcsíz összeáll, a tésztán nehezen eloszlatható, keverhető.
Illat: A főtt tészta semleges, tiszta illatához aprított dara jellegzetes, gabona illata harmonikusan illeszkedik. A gyümölcsíz illata gyengén érződik.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A főtt tészta semleges, tiszta ízéhez a pirított dara jellemző, pirított gabona íze harmonikusan illeszkedik. A gyümölcsíz édes-savanykás, a gyümölcs ízére kevésbé emlékeztető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szőlő (15 dkg/adag)

Külső megjelenés A szőlőfürt zöldes, sárgás színű, közepes méretű szemekből áll, amik egy része még nem kellően érett, illetve hibás. A gyümölcs nem megfelelően tisztított, a tányérra csepegő öblítőlé szürkés színű.
Állomány Megfelelő gyümölcsállományú, ropogós, lédús, héja néhol kemény.
Illat Kevésbé jellemző, nem aromás az illata.  Idegen szagtól mentes.
Íz Jellegzetes, lédús, édes, héja kissé savanykás. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 37 adagra:

Scsi
Kapor 0,01 kg
Só 0,13 kg
Vöröshagyma 0,14 kg
Füstölt szalonna 0,15 kg
Étolaj 0,2 l
Búzaliszt 0,26 kg
Paradicsom püré 0,36 kg
Sárgarépa mirelit 0,38 kg
Petrezselyem gyökér 0,38 kg
Csemege uborka 0,68 kg
Tejföl 12% 1 l
Sertés comb 1,85 kg
Burgonya 3,05 kg
Fejes káposzta 3,16 kg

Grízes metélt sárgabarackízzel
Só 0,18 kg
Étolaj 0,4 l
Búzadara 0,98 kg
Metélt tészta 2,64 kg
Sárgabarack lekvár 1,48 kg

 


 



 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >