null Békés megye - 64. számú vizsgálat - Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Köröstarcsa

Békés megye - 64. számú vizsgálat - Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Köröstarcsa

Békés megye - 64. számú vizsgálat - Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Köröstarcsa

64. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Köröstarcsa Község Önkormányzata Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde
(5622 Köröstarcsa, Kossuth Lajos utca 41/A.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,7 pont

 

 

Menü: Fejtett bableves, Párizsi sertészelet + Hagymás törtburgonya,
Ecetes almapaprika, Teljeskiőrlésű kenyér


 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 23.

Mintavételi alap : 54 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: bölcsődés és óvodás

Főzőkonyha: Köröstarcsa Község Önkormányzat,
Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Közszolgáltató Intézmény
Főzőkonyha ( 5622 Köröstarcsa, József Attila u. 39.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Fejtett bableves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Világos barnás sűrű lében egész és tört, fejtett, barnaszínű babszemek láthatók megfelelő mennyiségben. Tetején kevés zsiradékcseppek vannak.
Állomány: Az alaplé sűrű, jellegzetes, csomómentes. A babok puhára főttek, több szétfőtt szemet tartalmaz.
Illat: Jellegzetes, gyengén ecetes illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, de kevésbé ízesített, kissé sótlan. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Párizsi sertésszelet, hagmyás törtburgonya (5 + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Mindkét menüben kb. 12x9x0,5cm-es méretű, aranybarnára sült, párizsiasan bundázott, hiánytalanul bevont hússzelet van. Felülete kissé zsíros hatású.
A burgonya különböző méretűre kockázott, melyen durvára darabolt hagymadarabok láthatók.
Pirospaprikától színezett felületű. Nem tetszetős megjelenésű.

Állomány:

A hús kellően átsült, puha, jól rágható.
A burgonya kellően átfőtt.

Illat:

A hús jellegzetes, a sült zsiradék illata dominál.
A burgonya hagymás, jellegzetes illatú.

Íz:

A hús jellegzetes, de kevésbé harmonikus, gyengén ízesített.
A burgonya hagymás, de kevésbé harmonikus, gyengén ízesített.
Összhatásában gyengén ízesített, kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes almapaprika

Külső megjelenés: Félbe vágott világossárga színű, ép, egészséges almapaprika.
Állomány: Jellegzetesen rugalmas, nem elpuhult.
Illat: Harmonikus, ecetes illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Ecetes, sós, harmonikus, jellegzetes. Idegen íztől mentes.

 

Teljes kiörlésű kenyér

Külső megjelenés: Vekniből szelt fél szelet kenyér, kb.1,5cm vastagságú. A héj aranybarnára sült, fényes, vágott felületű, magtörettel tarkított. A bélzet barnás drapp színű, gabonaőrleménnyel tarkított.
Állomány: Rugalmas, jól átsült. A héj a bírálat időpontjában kissé szívós.
Illat: Tiszta, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Finom, harmonikus, jellemző. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Fejtett bableves
Olaj 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Ecet 0,1 l
Fejtett bab mirelit 12 kg

Párizsi sertésszelet
Sertés karaj 14 kg
Sütőolaj 1,1 l
Tojás 20 db
Liszt 4 kg
Ásványvíz

Hagymás törtburgonya
Olaj 0,1 l

Burgonya 4 kg
Vöröshagyma 0,4 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >