null Bács-Kiskun megye - 35. számú vizsgálat - Bölcsődei tálalókonyha - Kiskőrös

Bács-Kiskun megye - 35. számú vizsgálat - Bölcsődei tálalókonyha - Kiskőrös

Bács-Kiskun megye - 35. számú vizsgálat - Bölcsődei tálalókonyha - Kiskőrös

35. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Bölcsődei tálalókonyha
(6200 Kiskőrös Árpád u. 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 9,8 pont

 

 

Menü: Magyaros burgonyaleves, Kapros tökfőzelék, sült virsli karikákkal

A fotó technikai okok miatt sérült.

 

Mintavétel ideje: 2018. augusztus 28.

Mintavételi alap : 35 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 1-3 év

Főzőkonyha:
TS Gastro Kft Főzőkonyha
(6200 Kiskőrös Árpád u. 18.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Magyaros burgonyaleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: A fűszerpaprikától barnásra színezett, opálos alaplében barna elszíneződéseket is tartalmazó, színük alapján kétféle burgonyából eltérő méretűre darabolt világosabb és sötétebb sárgásfehér színű burgonyakockák láthatók. A narancsos színű, közel egyenletes méretűre kockázott elszíneződött részeket tartalmazó sárgarépa és törtfehér színű fehérrépadarabok a héjuktól nem megfelelően tisztítottak.  Az alaplé alján fekete fűszerszemcsék láthatóak. A leves tetején narancsos zsiradékcseppek gyöngyöznek, a levesbetét több összetapadt szemet tartalmazó eperlevél tészta.
Állomány: A lé hígan folyó, opálos. A zöldségek átfőttek, némelyik túlfőtt, a gyökérzöldségek fás részeket tartalmaznak, a levesbetét túlfőtt, összetapadt, málló.
Illat A zsiradék és a hagyma illata mellett a túlfőtt tészta illata dominál.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Fűszerszegény, a túlfőtt tészta íze mellett a hagyma és a zsiradék íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapros tökfőzelék, sült virsli karikákkal (15-20 + 5 dkg/adag)

Külső megjelenés: A fűszerpaprikától enyhén sárgás-barnásra színezett, darabosan folyó főzelékalapban eltérő nagyságú gyalult tök csíkok, hagymadarabok kapor szálacskák láthatók. A főzelékben feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér szemcsék vannak.  A feltét karikára szeletelt kb 1-1,5 cm átmérőjű barnás rózsaszínes színű, sötétbarna pirítási csíkot tartalmazó, apró légbuborékokat tarkított metszésfelületű főtt virsli. Az étel nem étvágygerjesztő.
Állomány: A főzelék sűrítése csomómentes, megfelelő sűrűségű, a tök puhára főtt, némelyik szétfőtt. A virsli átsült, rugalmas.
Illat: A főzelékben a kapor és az ecet illata dominál. A virsli sült, de enyhén kozmás illatú.
Íz: A főzeléknél a savanykás íz dominál, édesítőszerre emlékeztető utóíz érezhető. A feltét ízében a húspép íze dominál, kissé sós. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 34 adagra:

Magyaros burgonyaleves
Olaj 0,53 l
Babérlevél 0,004 kg
Őrölt fekete bors 0,004 kg
Fűszerpaprika 0,007 kg
Őrölt kömény 0,004 kg
Jódozott só 0,042 kg
Ételízesítő 0,014 kg
Burgonya 1,5 kg
Fokhagyma 0,018 kg
Petrezselyem 0,25 kg
Sárgarépa 0,5 kg
 

Kapros tökfőzelék
Olaj 0,136 kg
Tejföl 12% 0,272 l
Liszt 0,34 kg
Kristálycukor 0,014 kg
Jódozott só 0,017 kg
Ecet 0,034 l
Vöröshagyma 0,113 kg
Mirelit gyalult tök 4,25 kg
Mirelit kapor 0,034 kg

 

Sült virsli karikák
Virsli 2,04 kg
Olaj 0,034 l


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >