null 2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában

2017. október 25, szerda

Fejenként a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában 2030-ra, ha megvalósulnak az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió új szándéknyilatkozatában kitűzött célok. A nemzetközi akcióhoz a NÉBIH is csatlakozott a „Maradék nélkül” elnevezésű programja révén. A szándéknyilatkozat az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem mellett az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekvő fenyegetésére is felhívja a figyelmet.

Új szándéknyilatkozatot bocsátott ki a FAO és az EU, melynek fő célja, hogy a felére mérsékelje a fejenkénti élelmiszerhulladék-termelést 2030-ig. A dokumentum ünnepélyes aláírására a FAO római központjában került sor. Az ENSZ új Fenntartható Fejlődési Célok globális programjával maximálisan összehangolt elvi kinyilvánítás az antimikrobiális rezisztencia (AMR) gazdaságokban és élelmiszerrendszerekben való terjedése ellen is hathatós fellépést tervez.

Az új szándéknyilatkozat létrejöttét az a felismerés indokolta, miszerint globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada – 1,3 milliárd tonna – vész kárba évente, amely a természeti források elpazarlása mellett komoly anyagi veszteséget is jelent. Az EU becslése szerint csak Európában mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik egyetlen év alatt, melynek anyagi vonzata megközelíti a 143 milliárd eurót.

Az összes élelmiszer-veszteség fele a rendelkezésre álló élelmiszerkészlet etikátlan pazarlásának eredménye. Mivel a jelenlegi, irreális mértékű hulladékképzés tudatos fogyasztói magatartással elkerülhető lenne, a FAO – EU közös szándéknyilatkozata elsősorban a társadalom, azon belül az egyének felelősségére hívja fel a figyelmet.

A FAO és az EU új szándéknyilatkozatáról ezen cikkünkben olvashatnak bővebben.


Friss hírek

2024. március 18, hétfő

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan termésnövelő anyag esetében, amely 2024. január 1-én érvényes engedélyokirattal rendelkezett. Lényeges változás továbbá, hogy az idei évben gyártott tételeken már nem kötelező feltüntetni az engedély hatályát.

Tovább >

2024. március 15, péntek

Az élelmiszer csak fogyasztóközpontú szemlélettel válhat valódi bizalmi termékké

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megalapításakor a céljai közé emelte, és ennek megfelelően immár 12 éve töretlenül tesz a fogyasztók védelmének érdekében. A hivatal több mint egy évtizedes fáradhatatlan munkája során a feladatok meghatározásában és végrehajtásában mindvégig meghatározó volt a fogyasztó fókuszú szemlélet – emelte ki dr. Nobilis Márton államtitkár a hivatal megalapításának évfordulója kapcsán. Tudásban és tapasztalatban évről évre gyarapodva, a változó kihívásokhoz alkalmazkodva, de változatlan prioritásokkal folytatódik az élelmiszerlánc-biztonságért és az élelmiszer-minőségért végzett munka a magyar emberek érdekében, hangsúlyozta az államtitkár.

Tovább >