Termékvisszahívások

Vissza

Részletes információk

2020-08-26
Szilikon sütőforma
Túl magas illékony szervesanyag-tartalom

A szlovén hatóság a RASFF rendszeren (2020. 3389) keresztül tájékoztatta a Nébih-et, hogy túl sok illékony szerves anyagot mutattak ki egy kínai sütőforma vizsgálata során.

Jelenlegi információink szerint a kifogásolt terméket a www.topshopper.hu webáruházban értékesítették.

 

A termék adatai

  • Megnevezése: Szilikon sütőforma (Silicone cake baking mat)
  • Kiszerelés: 4 darabos szett műanyag tasakban
  • Származási ország: Kína

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait és nem veszélyeztethetik az emberi egészséget. Mivel a szóban forgó termék nem felel meg maradéktalanul ennek a kívánalomnak, a Nébih kéri mindazokat, akik vásároltak a fenti azonosítókkal rendelkező sütőformából, hogy elővigyázatosságból ne használják azt élelmiszer készítésére!

 

Az illékony szerves anyagokról

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.