Somogy megye - 21. vizsgálat - Mesztegnyő - Mesztegnyői Óvoda
Somogy megye - 21. vizsgálat - Mesztegnyő - Mesztegnyői Óvoda
21. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Mesztegnyői Óvoda (8716 Mesztegnyő, Kossuth u. 35.)
A menü minősítése:
kiválóan |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Paradicsomleves, Sült csirkecomb, Párolt rizs, Párolt zöldség Mintavétel ideje: 2014. szeptember 3. Napi adag: 52 adag/ebéd Főzőkonyha: Mesztegnyői Óvoda (8716 Mesztegnyő, Kossuth u. 35.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Paradicsomleves (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Paradicsom- piros színű alaplében világossárga színű betűtészta. A leves felszínén apró zsiradékcseppek. |
Állomány: |
Megfelelő sűrűségű, csomómentes lé, a levesbetét jól átfőtt. |
Illat: |
Jellegzetesen paradicsomos illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemesen édeskés, enyhén savanykás, paradicsomos. Idegen íztől mentes. |
Sült csirkecomb (0,09 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Aranybarnára sült, bőrös, alsó csirkecomb, felületén elszórtan apró fekete fűszerszemcsék láthatók. A hús a vágásfelületen világosbarna színű. |
Állomány: |
A hús jól átsült, lédús, a bőr ropogós. |
Illat: |
Sült csirkehúsra jellemző, tiszta, enyhén fűszeres. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes ízhatású, finoman fűszeres. Idegen íztől mentes. |
Párolt rizs (0,2 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Egyenletes tört fehér színű, hosszúkás alakú szemek között több, apró törtszem. A szemek többnyire pergők, de néhány kisebb, lazán összeálló csomót tartalmaz. |
Állomány: |
A szemek kellően átfőttek. Az összeálló csomók könnyen szétnyomhatók. |
Illat: |
Főtt rizsre jellemző, tiszta. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Főtt rizsre jellemző, tiszta. Idegen íztől mentes. |
Párolt zöldség (0,2 kg/adag)
Külső megjelenés: |
A köretben sárga hüvelyű zöldbab és narancssárga színű, hullámos felületűre vágott sárgarépa szeletek, zöldborsó, karfiol és brokkoli rózsa darabok találhatók. A zöldbab darabok közel azonos hosszúságúak, néhány hüvely darab szétnyílt. |
Állomány: |
A zöldségek kellően átfőttek, alaktartók. |
Illat: |
Párolt zöldségkeverékre jellemző, a karfiol és a brokkoli illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes, harmonikus, ízletes. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Paradicsomleves víz, búzaliszt, paradicsompüré, kristálycukor, ABC tészta (4 tojásos), napraforgó étolaj, só, vöröshagyma
Sült csirkecomb csirkecomb, étolaj, knorr szárnyasok és sültek alap (só, cukor, fűszerpaprika, maltodextrin, ízfokozók (Na-glutamát, dinátrium-inoziát, dinátrium-guanilát), szárított zöldségek (vöröshagyma, paradicsom, fokhagyma), kukoricakeményítő, növényi zsír, szerecsendió, csomósodást gátló (szilicium-dioxid), köménymag, arom), fokhagyma granulátum, delikát (hozzáadott só nélkül)
Párolt rizs rizs, só, olaj, víz
Párolt zöldség zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, zöldbab, sárgarépa hullámos korong) zöldborsó, margarin |