Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 18. vizsgálat - Alsózsolca - Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 18. vizsgálat - Alsózsolca - Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha
18. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha (3571 Alsózsolca Bocskai u. 36.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
átlagos |
ÁTLAG ALATTI |
nem |
Menü: Sertéshúsleves Gyümölcsmártás, főtt hús, főtt burgonya Mintavétel ideje: 2015. 06.11. Napi adag: 630 adag/ebéd Főzőkonyha: Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha (3571 Alsózsolca Bocskai u. 36.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Sertéshúsleves (0,2 l/adag)
Külső megjelenés: |
Halványsárga, átlátszó, tetején zsírcseppektől fényesen csillogó alaplében arányos mennyiségű sárgarépa, fehérrépa és kelkáposzta darabok találhatók. A sárgarépa nem megfelelően tisztított. Levesbetétként tört fehér színű, megfelelő mennyiségű cérnatészta látható. |
Állomány: |
Az alaplé tiszta, vízszerűen folyó. A tészta és a zöldségek kellően átfőttek, néhány fehérrépa fás. |
Illat: |
Zöldséges, húslevesre jellemző, de kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentes |
Íz: |
Kissé jellegtelen ízű, kevésbé fűszeres. Idegen íztől mentes. |
Gyümölcsmártás főtt hús, főtt burgonya (0,15 kg/0,05 kg/0,015 l)
Külső megjelenés: |
Mályvaszínű, krémes állagú mártásban apró kockára vágott almadarabok, magozott meggy és szilva foszlányok láthatók. A hús kb. 8 cm hosszúságú, világosszürke színű, hártyáktól nem teljesen tisztított. A főtt burgonya sárga színű néhol fekete foltot tartalmazó, különböző nagyságú darabok. |
Állomány: |
A mártás kellően sűrű, csomómentes. A gyümölcsdarabok puhák, a szilva széteső. A főtt hús kissé rágós, nem kellően átfőtt, a szájban rágási maradékot ad. A főtt burgonya kellően főtt, a kisebb darabok morzsalékosak. |
Illat: |
A mártás jellegzetes, édeskés-savanykás illatú, kellemesen fűszeres. A hús tiszta, főtt húsra jellemző, idegen szagtól mentes. A főtt burgonya enyhén pinceszagra emlékeztető, dohos. |
Íz: |
A mártás enyhén savanykás ízű, nem karakteres, enyhén fahéjas. A főtt hús jellegének megfelelő, ízletes. A főtt burgonya ízén érezhető a dohos „öreg” íz. Összességében a mártás és a főtt hús jól harmonizál, de a főtt burgonya dohos íze elrontja az összhatást. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
alma, fahéj, kristálycukor, meggy, szilva, tejföl, burgonya, bors, búzaliszt, fokhagyma, karalábé, kelkáposzta, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sertés karaj, só, száraztészta, vöröshagyma, zeller gumó |