Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 12. vizsgálat - Tiszaújváros - Éltes Mátyás Általános Iskola
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 12. vizsgálat - Tiszaújváros - Éltes Mátyás Általános Iskola
12. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):
Éltes Mátyás Általános Iskola (3580 Tiszaújváros, Rózsa u. 14.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem megfelelő |
Menü: Rántott leves, pírított kenyérkocka, pulyakpaprikás, galuska Mintavétel ideje: 2015.február 25. Napi adag: 20 adag/ebéd Főzőkonyha: Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium főzőkonyhája (3580 Tiszaújváros Munkácsy M. út 13.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Rántottleves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Világos-drapp színű leves, apró zöldfűszer-levélkékkel tarkítva. Tetején narancspiros zsírcseppek, alján fekete és piros fűszerszemcsék láthatók. |
Állomány: |
Világos színű rántással megfelelő mértékben besűrítve. Selymes hatású, sima, csomómentes leves. |
Illat: |
Kellemesen fűszeres, rántásos illat érezhető. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellően sós, a fűszerezés gyengén érezhető, de harmonikusan illik a leves jellegéhez. |
Pirított kenyérkocka (0,002 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Közel egyenletes nagyságúra aprított kenyérkockák. Színárnyalatuk eltérő, halványbarnától sötétbarnáig terjed. Néhány kissé túlpirított darab található. |
Állomány: |
Teljesen száraz, kellően átpirított, kemény kenyérkockák. Szétrágva ress, ropogós. |
Illat: |
Tiszta, gyengén érezhető pirult kenyérillatú, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Tiszta, pirított kenyérre jellemző ízű. Elvétve található túlpirított kocka, melynek esetében enyhe, még nem zavaró kesernyés íz jelenik meg. |
Pulykapaprikás (0,015 l/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától piros, sűrű szaftban, közel egyenletes, apró méretű húskockák, narancssárga zsírcseppek, alján fekete fűszerszemcsék láthatók. A szaftban homogén eloszlásban fehér tejföl pöttyök találhatók. |
Állomány: |
A hús kellő gondossággal tisztított, sem zsíros, sem mócsingos részt nem tartalmaz. Állománya puha, omlós, porhanyós. A szaft megfelelő mértékben besűrített, a tejföl egyenletesen elkevert. |
Illat: |
A háziasan fűszerezett, tejfölös illat a pulykahússal harmonikus összhatást ad. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Megfelelően sós, a hús ízével harmonizáló fűszerezésű, ízletes szafttal. Házias ízvilágú, zamatos, tartalmas étel. |
Galuska (0,2 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Nem tapadós, nem csomókba összeálló, jól elkülönülő szemek. Rugalmas, kellően puha, a nagyobb darabok átfőttek, az apróbbak nem főttek túl. |
Állomány: |
Vajsárga színű, egyenetlen méretűre szaggatott galuska. Fényes felületű, kevés zsiradékkal elkevert, különálló szemek. |
Illat: |
A kifőtt galuskára jellemzően intenzív tojás és gabona illat érezhető, gyengén felismerhető napraforgó olaj szag mellett. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellően sós, háziasan elkészített, ízletes galuska. Tiszta, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Rántott leves (10 adag) olaj – 0,05 liter, liszt – 0,07 kg, vöröshagyma – 0,02kg, ö. fekete bors -0,002 kg, fűszerpaprika – 0,002 kg, ö. köménymag – 0,002 kg, só – 0,015 kg, ételízesítő – 0,01 kg
Pulykapaprikás (10 adag) pulykamell – 0,7 kg, tej 1,5% - 0,1 liter, tejföl 12% - 0,25 liter, olaj – 0,1 l, liszt – 0,07 kg, vöröshagyma – 0,12 kg, lecsó konzerv – 0,1 kg, ö. feketebors – 0,0005 kg, fűszerpaprika – 0,0001 kg, só – 0,02 kg, szárnyas fűszerkeverék – 0,005 kg, pirosarany – 0,02 kg
Galuska (10 adag) olaj – 0,05 l, liszt – 0,07 kg, tojás -4 db, só – 0,03 kg |