Bács-Kiskun megye - 22. vizsgálat - Kiskunfélegyháza - Darvas Menza Főzőkonyha (B menü)
Bács-Kiskun megye - 22. vizsgálat - Kiskunfélegyháza - Darvas Menza Főzőkonyha (B menü)
22. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Darvas Menza Főzőkonyha (6100 Kiskunfélegyháza, Darvas tér 10.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Nyírségi gombóc leves, Brazil főzelék, Vagdalt, Meggyes rétes, Teljes kiőrlésű szeletelt kenyér Mintavétel ideje: 2015. március 30. Napi adag: 320 adag/ebéd Főzőkonyha: Darvas Menza Vendéglátó Kft. 6100 Kiskunfélegyháza, Darvas tér 10. |
Részletes érzékszervi minősítés:
Nyírségi gombócleves (0,2 l/adag)
Külső megjelenés: |
Enyhén opálos, barnás-narancsos színű lében kb 2-2,5 cm átmérőjű, fűszerszemcsékkel tarkított, tört fehér színű gombócok, valamint vékony karikára szelt sárgarépa- és fehérrépa szeletek vannak egybefőzve. Tetejét kellő mennyiségű paprikától pirosasra színezett zsiradék díszíti. |
Állomány: |
Leve hígan folyó, a gombócok és a zöldségek kellően átfőttek. |
Illat: |
Jellegzetes, tiszta, zöldséges, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemesen fűszerezett, harmonikus, minden idegen íztől mentes. |
Brazil főzelék, vagdalt (0,20 kg + 1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Világos drapp színű, mártásban zöldborsó- és kukoricaszemek vannak egybefőzve. Feltéte egy darab kb. 6,5x5x3 cm nagyságú, kerekded, sötétbarna felületűre sütött, zsemlemorzsába forgatott vagdalt. Belseje paprikától narancsos pirosra színezett, apróra darált, apró fűszerszemcsék tarkítják. |
Állomány: |
A főzelék kissé hígabban folyó, benne a kukorica zsenge, a borsó héja itt-ott kissé masszív. A vagdalt kissé száraz érzetű. |
Illat: |
A főzelék jellegzetes, kissé gyenge, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A főzelék kissé gyengébb, benne a borsó kissé konzerv ízű, egészében kevésbé összefőtt ízű. A vagdalt kellemesen fűszerezett, sült, minden idegen íztől mentes. |
Meggyes rétes (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 8x8x2,5 cm nagyságú, ferdén rombusz alakúra szelt, tetején tésztával és azon szabályos lyuggatott tésztadíszítéssel fedett, arany barnára sütött, fényes héjú sütemény. Bélzete halványsárga, tölteléke lilás meggypiros. |
Állomány: |
Tésztája kelt, egyenletesen puha nem simul mindenütt a töltelékhez. A tölteléke enyhén darabos, inkább krémes érzetű. |
Illat: |
Kellemes, meggyes, enyhén fahéjas, minden idegen íztől mentes. |
Íz: |
Kellemes, harmonikus, meggyes, minden idegen íztől mentes. |
Teljes kiőrlésű szeletelt kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, kb. 13x11x2 cm nagyságú, felületén vágott, tetején sötétebb barnára sütött, szezámmagokkal szórt, fényes héjú kenyérből szelt kenyérszelet. Alja világos barna, bélzete világosbarna, benne a magőrlemények jól látszanak. |
Állomány: |
Közel egyenletesen lazított, rugalmas, puha. |
Illat: |
Jellegzetes, minden idegen íztől mentes. |
Íz: |
Jellegzetes, harmonikus, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Nyirségi gombócleves (10 adag) delikát -0,002 kg- fűszerpaprika – 0,002 kg- kelkáposzta – 0,05 kg- natúr lecsó konzerv – 0,03 kg- mir. nyírségi gombóc – 0,4 kg- olaj – 0,015 l- só – 0,02 kg- tiszt. karalábé – 0,03 kg- tiszt. petrezselyem gyökér – 0,05 kg- tiszt. sárgarépa -0,005 kg- tiszt. zeller – 0,02 kg- vöröshagyma – 0,05kg-
Brazil főzelék, vagdalt (10 adag) fert. héjű tojás – 0,6 db- fokhagyma – 0,012 kg- fűszerpaprika – 0,006 kg- kenyér – 0,1 kg- olaj – 0,2 l- sertés comb – 0,75 kg- só -0,02 kg-
bors – 0,002 kg- mir. kukorica – 0,5 kg- liszt – 0,1 kg- olaj – 0,02 l- só -0,02 kg- tejföl 20% 0,2 l- vöröshagyma – 0,05 kg- mir. zöldborsó – 0,5 kg-
|