Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe az ASP helyzet hatékonyabb kezelése érdekében
2018. június 15, péntek

Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe az ASP helyzet hatékonyabb kezelése érdekében

Középpontban a termékvisszahívások
2018. június 14, csütörtök

Középpontban a termékvisszahívások

Már lehet jelentkezni a Talajtani Vándorgyűlésre
2018. június 14, csütörtök

Már lehet jelentkezni a Talajtani Vándorgyűlésre

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 14, csütörtök

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Az év első öt hónapjában is mozgalmas volt az állami halászati őrök élete
2018. június 13, szerda

Az év első öt hónapjában is mozgalmas volt az állami halászati őrök élete

Papírok és chip nélkül akarták Spanyolországba vinni a magyar kölyökkutyákat
2018. június 13, szerda

Papírok és chip nélkül akarták Spanyolországba vinni a magyar kölyökkutyákat

Afrikai sertéspestis - A Duna-deltában is megjelent a kór
2018. június 11, hétfő

Afrikai sertéspestis - A Duna-deltában is megjelent a kór

A jövő genetikája az embrióátültetők „kezében” van
2018. június 8, péntek

A jövő genetikája az embrióátültetők „kezében” van

Megváltozott a nyilvános Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala
2018. június 7, csütörtök

Megváltozott a nyilvános Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala

Felavatták Dr. Nagy Bálint mellszobrát
2018. június 7, csütörtök

Felavatták Dr. Nagy Bálint mellszobrát

Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata
2018. június 7, csütörtök

Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata

Megnyugtató eredménnyel zárult a vetőburgonya szállítmányok fokozott ellenőrzése
2018. június 7, csütörtök

Megnyugtató eredménnyel zárult a vetőburgonya szállítmányok fokozott ellenőrzése

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 5, kedd

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Első helyen végzett a Nébih az európai hatóságok rangsorában
2018. június 5, kedd

Első helyen végzett a Nébih az európai hatóságok rangsorában

Frissítve újabb termékkel - Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság
2018. június 1, péntek

Frissítve újabb termékkel - Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

Sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani a jogtalanul áttelepített óriáspontyot
2018. június 1, péntek

Sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani a jogtalanul áttelepített óriáspontyot