Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. január 17, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban
2018. január 17, szerda

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka
2018. január 16, kedd

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban
2018. január 14, vasárnap

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis
2018. január 13, szombat

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége
2018. január 11, csütörtök

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek
2018. január 10, szerda

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc
2018. január 10, szerda

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat
2018. január 10, szerda

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást
2018. január 4, csütörtök

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok
2018. január 2, kedd

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz
2018. január 1, hétfő

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve
2017. december 30, szombat

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben
2017. december 27, szerda

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét
2017. december 22, péntek

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat
2017. december 21, csütörtök

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat