Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon
A dán hatóság jelzése alapján nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó fagyasztott, mini tavaszi zöldséges tekercset szállítottak Magyarországra. A gyártói önellenőrzés során kiderült, hogy a termék egységcsomagolásán a búzaliszt összetevő nincs feltüntetve, a kötelező jelölés csak a gyűjtőcsomagolásokon szerepel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF-on keresztül értesült az esetről.
A termék azonosító adatai:
- Megnevezése: Mini Spring Rolls with Vegetables – Mini tavaszi zöldséges tekercs
- Tételszám: HZB_17/04
- Minőség megőrzési idő: 14/06/2019
- Csomagolás időpontja: 15/6-2017
- Kiszerelés: 900 gramm (60*15 gramm / doboz)
- Származási ország: Kína
- RASFF referenciaszám: 2017.1802
A nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó tavaszi tekercs elfogyasztása a gluténérzékenységben szenvedők esetében panaszt okozhat, ezért a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket az arra érzékenyek ne fogyasszák el!
A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.
A gluténérzékenységről:
A gluténérzékenység – más néven cöliákia vagy lisztérzékenység – olyan autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, azaz a glutén. Az intolerancia kialakulásáért általában genetikai tényezők felelősek, mértéke egyénenként változó lehet.
A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri bántalmak, így például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor- és bélhurut lehetnek.
A gluténérzékenység kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását.
Az Európai Unió vonatkozó rendelete alapján a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A hatályos jogszabályok értelmében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat a fogyasztók biztonsága érdekében fel kell tüntetni az élelmiszereken.