null Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

2017. október 31, kedd

A dán hatóság jelzése alapján nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó fagyasztott, mini tavaszi zöldséges tekercset szállítottak Magyarországra. A gyártói önellenőrzés során kiderült, hogy a termék egységcsomagolásán a búzaliszt összetevő nincs feltüntetve, a kötelező jelölés csak a gyűjtőcsomagolásokon szerepel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF-on keresztül értesült az esetről.

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: Mini Spring Rolls with Vegetables – Mini tavaszi zöldséges tekercs
  • Tételszám: HZB_17/04
  • Minőség megőrzési idő: 14/06/2019
  • Csomagolás időpontja: 15/6-2017
  • Kiszerelés: 900 gramm (60*15 gramm / doboz)
  • Származási ország: Kína
  • RASFF referenciaszám: 2017.1802

A nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó tavaszi tekercs elfogyasztása a gluténérzékenységben szenvedők esetében panaszt okozhat, ezért a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket az arra érzékenyek ne fogyasszák el!

A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

A gluténérzékenységről:

A gluténérzékenység – más néven cöliákia vagy lisztérzékenység – olyan autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, azaz a glutén. Az intolerancia kialakulásáért általában genetikai tényezők felelősek, mértéke egyénenként változó lehet.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri bántalmak, így például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor- és bélhurut lehetnek.

A gluténérzékenység kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását.

Az Európai Unió vonatkozó rendelete alapján a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A hatályos jogszabályok értelmében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat a fogyasztók biztonsága érdekében fel kell tüntetni az élelmiszereken.


Friss hírek

2025. február 21, péntek

Több mint 100 000 naplót rögzítettek a gazdák az eGN-ben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összefoglalta az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) 2024. évi adatszolgáltatási eredményeit. A február 3-i határidőig csaknem 109 000 naplót rögzítettek a gazdálkodók, így 99%-os töltési aránnyal zárult a dokumentációs időszak. A nitrát adatközlésben érintett termelők március 31-ig rögzíthetik az erre vonatkozó információkat a naplójukban.

Tovább >

2025. február 21, péntek

Gyümölcsoltványok mintavételének és kitermesztéses vizsgálatának tapasztalatai

A Nébih a tavalyi évben többféle kereskedelmi egységben is ellenőrizte a kertészeti szaporítóanyagokat. Az adminisztratív szempontú ellenőrzések (származás, jelölés, minőség) mellett a szakemberek nevelés során is vizsgálták a gyümölcsoltványokat. Az egész szezonon át tartó ellenőrzés célja a szabadföldbe kiültetett oltványok fejlődéséről és minőségéről való információszerzés volt.

Tovább >