null Hajdú-Bihar megye – 17. számú vizsgálat – Napsugár Bölcsőde és Óvoda Főzőkonyha

Hajdú-Bihar megye – 17. számú vizsgálat – Napsugár Bölcsőde és Óvoda Főzőkonyha

Hajdú-Bihar megye – 17. számú vizsgálat – Napsugár Bölcsőde és Óvoda Főzőkonyha

17. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Napsugár Bölcsőde és Óvoda Főzőkonyha
(44090 Polgár, Bessenyei u. 4-5.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü:  Zöldborsóleves, Párolt rizs, Dubarry csirkemell őszibarackkal,
Vegyesgyümölcs befőtt

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 27.

Mintavételi alap : 234 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: u.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldborsóleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától színezett, világos narancsos színű, opálos híg alaplében különböző formájúra és méretűre darabolt,  jellemzőszínű sárgarépa-, fehérrépa-kocka, karalábé- és zellerkocka, zöldborsó és tört fehér színű orsótészta és zöldfűszer darabok láthatók. Az összetevők mennyisége és aránya megfelelő. Apró, fűszerpaprikától pirosas színű zsiradékcseppek gyöngyöznek a leves tetején. Tetszetős megjelenésű.
Állomány: A leves hígan folyó, megfelelő sűrűségű, az összetevők jól átfőttek, arányuk megfelelő.
Illat: A zöldborsólevesre jellemző, friss zöldségekre emlékeztető illatú, harmonikus. Idegen illattól mentes.
Íz: A zöldborsólevesre jellemző, de kissé édesebb a kelleténél, harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Párolt rizs, Dubarry csirkemell őszibarackkal (10-12 dkg + 6-7 dkg /adag)
 

Külső megjelenés: A rizs törtfehér színű, hosszúkás alakú, pergős, felületén feltehetően ételízesítőből származó zöld és piros zöldségszemcsék látszanak. Kb 8x4 cm-es, jellemző alakú sült csirkemellen szeletelt narancsos színű őszibarack látható besamell mártással leöntve és sárgás, enyhén pirított sajttal a tetejére olvasztva. Az étel elnevezésében a Dubarry megnevezés karfiol jelenlétére utal, amit az étel nem tartalmaz.
Állomány: A rizs pergős  felülete kissé mászkos, nem egyenletesen megfőtt, némelyik szem kemény. A hús rugalmasan puha, jól rágható,  a barack lágy, a besamel mártás néhány csomót tartalmaz, a sajt olvadt sajtra jellemző.
Illat: A rizs tiszta, semleges, gabona illatával a hús natúr illata és a gyümölcsös illat jól harmonizál.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs tiszta gabona ízével a csirkemell natúr íze, a tejtermékek savanykás íze és a gyümölcs édeskés íze jól harmonizál. Ízletes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegyesgyümölcs befőtt (6 dkg/adag)

Külső megjelenés: A pirosas színű, gyümölcsfoszlányokat tartalmazó, tiszta felöntőlében bordó-pirosas színű magozott meggy és magvas cseresznyeszemek láthatók megfelelő mennyiségben.
Állomány: A meggy kissé elpuhult, a cseresznye rugalmas, a felöntőlében kellően átértek.
Illat: Jellemző, édeskés- savanykás, gyümölcsös, tiszta illatú. Minden idegen illattól mentes.
Íz: Jellemző, édeskés-savanykás, gyümölcsös íz érezhető. Minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 200 adagra vonatkoztatva:

Zöldborsóleves
Őrölt bors 0,009 kg
Ételízesítő 0,09 kg
Karalábé 1,4 kg
Lecs konzerv 2,9 kg
Olaj 0,15 l
Petrezselyemgyökér 2,9 kg
Zellergumó 1,35 kg
Sárgarépa 2,8 kg
Só 0,23  kg
Csigatészta 1,9 kg
Vöröshagyma 0,7 kg
Zöldborsó mirelit 9,6 kg

Dubarry csirkemell
Csirkemell 14,9 kg
Őrölt bors 0,009 kg
Liszt 1,4 kg
Rama 1,15 kg
Só 0,23 kg
Szerecsendió 0,009 kg
Vaj 0,7 kg
Trappista sajt 1,9 kg
Tej 3,6 kg

Párolt rizs
Olaj 0,7 kg
Rizs 14,4 kg
Só 0,4 kg
 



 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >