null Győr-Moson-Sopron megye – 14. számú vizsgálat – Móra Ferenc Általános Iskola Napközis Tálalókonyha – Rábatamási

Győr-Moson-Sopron megye – 14. számú vizsgálat – Móra Ferenc Általános Iskola Napközis Tálalókonyha – Rábatamási

Győr-Moson-Sopron megye – 14. számú vizsgálat – Móra Ferenc Általános Iskola Napközis Tálalókonyha – Rábatamási

14. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Móra Ferenc Általános Iskola Napközis Tálalókonyha
(9322 Rábatamási, Szent István út 42.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,8

 

 

Menü: Magyaros burgonyaleves, Tejfölös hús bulgurral

 

Mintavétel ideje: 2017. május 16.

Mintavételi alap : 53 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: Rábamatmási Körzeti Napköziotthonos Óvoda
(9322 Rábatamási, Széchenyi út 21.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros burgonyaleves (1,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsosra színezett, opálos alaplében egyenetlen méretűre darabolt sárgásfehér színű burgonyakockák, narancsos színű, közel egyenletes méretűre darabolt negyed sárgarépakorongok, törtfehér színű egyenetlen méretű fehérrépadarabok és egyenetlen méretűre aprított zöldfűszerlevelek úsznak, alján fekete borsszemcsék láthatóak. A leves tetején narancsos zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő mennyiégben. A zöldségek mennyisége kevés, arányuk nem megfelelő.
Állomány: A lé hígan folyó, opálos. A zöldségek átfőttek, puhák, a burgonya kissé túlfőtt, a fehérrépa fás.
Illat: Jellegtelen, a zöldségek illata kevésbé érződik, édeskés, ételízesítőre emlékeztető illatú, az elnevezésre utaló csont illat nem érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, üres ízű, a sárgarépától kissé édeskés, a fűszerpaprikától enyhén savanykás. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejfölös hús bulgurral (3 + 1,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Drappos színű, egyenetlen,  méretűre és formájúra darabolt, jól tisztított, megfelelő mennyiégben jelenlévő húsdarabok láthatók a fekete és piros fűszerszemcséket, sárgarépafoszlányt és hagymadarabot tartalmazó, pirospaprikától narancsosra színezett tejfölös mártásban, ami megfelelő mennyiégű zsiradékot tartalmaz. A bulgur drappos színű, sötétebb csíkkal húzott, ép szemű, pergős, matt felületű,  villával könnyen eloszlatható néhány apró csomót tartalmaz.
Állomány: A bulgur egyenletesen és jól átfőtt, könnyen rágható, nyelhető, nem fojtós, pergős, a néhány apró csomó villával könnyen szétnyomható. A hús jellegének megfelelően rugalmasan puha, jól tisztított, a mártás sima, csomómentes, megfelelő sűrűségű, krémes.
Illat: A hús jellegzetes, fűszeres, hagymás-tejfölös, enyhén savanykás illatú. A bulgur tiszta gabonaillatú. Összhatásában harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A bulgurra jellemző gabona íz mellett a mártásos hús hagymás-tejfölös íze-harmonikusan érezhető. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. Összhatásában harmonikus, ízletes, fűszeres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Magyaros burgonyaleves
Burgonya 11,3 kg
Ételízesítő sómentes 0,2 kg
Finomliszt 0,4 kg
Petrezselyemzöld 0,2 kg
Petrezselyemgyökér 1,1 kg
Pirospaprika 0,2 kg
Sárgarépa 2,3 kg
Só 0,2 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Vöröshagyam 0,06 kg
Étolaj 0,4 l

Tejfölös hús bulgurral
Sertéscomb 9,4 kg
Finomliszt 1,2 kg
Prosparika 0,1 kg
Só 0,2 kg
Tejföl 12% 6 kg
Vöröshagyma 2,4 kg
Olaj 1,2 l
 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >