Vissza

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

2013. januártól a NÉBIH saját erőforrás felhasználásával és a Kormányhivatalok bevonásával folyamatosan mintázza elsősorban a legkiszolgáltatottabb korosztályt ellátó gyermekétkeztetés során feltálalt készételeket. Az érzékszervi vizsgálatok jelenleg hét, az érzékszervi vizsgálatokra akkreditált laboratóriumban történnek.

Azonban 2015. év tavaszától a mozgó érzékszervi vizsgáló állomás üzembe helyezésével olyan kisebb településekre is eljuthatunk, ahol eddig a területi korlátok határt szabtak.

A nemzetközi szabványoknak megfelelő mozgó érzékszervi vizsgáló állomással a 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság tavasztól-őszig terjedő időszakban az országot járva véletlenszerűen, illetve meghatározott szempont szerint kiválasztott étkeztető helyen minősíti az ételeket.

A vizsgálatok helyszínének kiválasztásakor figyelembe vesszük a NÉBIH Zöldszámára (+36/80-263244), illetve Ügyfélszolgálatára (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) érkezett panaszokat, szülői jelzéseket, bejelentéseket is.

A közétkeztetésben készült ételek legfőbb bírálói nem mi vagyunk, hanem a fogyasztók. Lehet az étel biztonságos, tartalmazhat egészséges összetevőket, készülhet a legkorszerűbb konyhatechnológiával, ha nem elég ízletes, továbbá, ha nem fogyasztásra ösztönzőek a tálalás és az étkezés körülményei (ízléstelen tálalás, kihűlt étel, kicsorbult, kopott tányérok, evőeszközök, zsúfolt étkező, rövid étkezési idő, stb.) az étel nem kerül elfogyasztásra. A költségesen előállított étel hulladékká válik, miközben a fogyasztó, a kisgyermek aznap éhes marad.

Honlapunkon a mintavétel helye alapján megyei csoportosításban tálalási  fotókkal illusztrálva megtekinthetők az egyes érzékszervi bírálatok, amelyek  tájékoztató jellegűek hatósági következménnyel nem járnak.

Ezzel a szülők, az étkeztető vállalkozások, az étkeztetést megrendelők és az intézményfenntartók is kapnak visszajelzést, bár az igazi és rendszeres visszajelzést az étkeztetés során keletkező hulladék mennyisége adja, amivel az üzemeltetők nap mint nap szembesülhetnek.  

Az eddig elvégzett közel 900 menüsor érzékszervi bírálata során azt tapasztaltuk, hogy megnőtt az átlagos minősítések száma. Ezért a NÉBIH 2017. júniusától új pontozásos rendszert vezetett be, mellyel az egységesebb és pontosabb eredmény volt a cél. A mozgó érzékszervi laboratóriumban végzett bírálatok 2017. június 1-től már az új rendszer alapján minősített, azonban tájákoztatjuk Önöket, hogy a NÉBIH laboratóriumai feltehetőleg 2017 október 1-től állnak át az új rendszer szerinti bírálatra.

Honlapunkon továbbra is figyelemmel kísérhetik az immár jóval szélesebb körben végzett érzékszervi bírálatok megállapításait, valamint a vizsgált ételek összetételére vonatkozó adatokat is. Az összetételi adatok képet adnak egy-egy szolgáltató ételkészítési szokásairól (levesporok, ételízesítő fűszerkeverékek, egyéb kényelmi termékek használata; friss-, vagy mirelit zöldség előnyben részesítése, megszokott, hagyományos fűszerek, vagy új ízeket adó zöldfűszerek használata; mesterséges édesítőszerek alkalmazása stb.).

 

Az alábbi táblázat nyújt segítséget abban, hogy a kapott pontok alapján milyen eredménnyel zárult egy-egy menü érzékszervi bírálata.

Pontszám Minősítés
≤ 8,2 nem felelt meg
8,3–12,2 átlag alatti
12,3–15,2 átlagos
15,3–17,7 átlag feletti
17,8–20 kiválóan megfelelt

 

 

 

 

 

 

Eredmények megyék szerint

Baranya megye

Bács-Kiskun megye

Békés megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Zala megye

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Nógrád megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 15, szerda

Nógrád megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 15, szerda

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Zala megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 14, kedd

Zala megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Zala megye 2013-2016
2017. november 14, kedd

Zala megye 2013-2016

Tolna megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 13, hétfő

Tolna megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Vas megye – Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 13, hétfő

Vas megye – Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Veszprém megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 13, hétfő

Veszprém megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Vas megye 2013-2016
2017. november 13, hétfő

Vas megye 2013-2016

Veszprém megye 2013-2016
2017. november 13, hétfő

Veszprém megye 2013-2016

Tolna megye 2013-2016
2017. november 10, péntek

Tolna megye 2013-2016

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2013-2016
2017. november 10, péntek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2013-2016

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 10, péntek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Nógrád megye 2015-2016
2017. november 9, csütörtök

Nógrád megye 2015-2016

Somogy megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2017. november 9, csütörtök

Somogy megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Komárom-Esztergom megye 2013-2016
2017. november 9, csütörtök

Komárom-Esztergom megye 2013-2016

Somogy megye 2013-2016
2017. november 9, csütörtök

Somogy megye 2013-2016