Vissza

Fontos tudnivalók a tejfogyasztást követő egészségi panaszokról

Fontos tudnivalók a tejfogyasztást követő egészségi panaszokról

Fontos tudnivalók a tejfogyasztást követő egészségi panaszokról
2012. április 27.

A tejfogyasztást követő egészségi panaszokat okozhatja valódi allergia, vagy intolerancia.

Mi a különbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között?

A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez. Ilyenkor laktóz-intoleranciáról beszélünk.

Ezzel szemben a tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tehéntej béta-laktóglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük. A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek. Fontos megemlíteni, hogy más állatok teje is ugyanúgy panaszt okozhat az arra érzékeny személyeknél!

 

Milyen tejhelyettesítő, laktóz- vagy tejmentes termékeket fogyaszthat, aki érzékeny, vagy allergiás a tej egyes összetevőire?

Laktóz-intolerancia esetén az érintettek egy idő után felismerik, hogy mely termékek és ezek milyen mennyiségben okoznak náluk tüneteket. Nagyon sok tejtermék elérhető laktózmentes formában, így már kapható pl. laktózmentes tej, tejföl, joghurt és túró. A laktózmentesség annyit jelent, hogy a gyártás során néhány összetevő (ezeket kell keresni a címkén) biztosan nem kerül a készítménybe, élelmiszerbe. Ilyen összetevő a tej, a tejpor, a tejszín, a tejföl, a joghurt, a kefir, a sajt, a túró, a vajíró, a savó, a savópor, a citopánpor, a margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), a tejcukor (laktóz) és a tejsavó alapú édesítőszer. Laktózmentesnek hívja a köznyelv és az élelmiszeripar az olyan tejtermékeket is, amelyek laktázenzim hozzáadásával készültek.

Tejfehérje-allergia esetén a tejfehérje-mentes étrend jelent megoldást. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tej, vagy tej felhasználásával készült étel, ital nem fogyasztható. A szója-, rizs- és zabtej szóba jövő alternatívák, azonban a szója önmagában is allergiát válthat ki az arra érzékeny személyekben.

Amennyiben Ön olyan személynek vásárol, vagy készít ételt, aki érzékeny, vagy allergiás a tejre, esetleg személyesen is érinti a kérdés, vásárláskor alaposan nézze meg a termék címkéjét, hiszen olyan élelmiszerekben is lehet laktóz vagy tejfehérje, amelyekről nem feltételeznénk. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évről évre közzéteszi honlapján a tehéntejmentes, valamint laktózmentes termékek listáját (http://www.taplalekallergia.hu/).

 

Fontos tudnivalók a tejfogyasztást követő egészségi panaszokról

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet
2016. április 7, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből
2016. március 23, szerda

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH
2016. február 29, hétfő

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért
2016. február 3, szerda

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye
2016. január 15, péntek

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye

Amit az édesítőszerekről tudni kell
2015. december 1, kedd

Amit az édesítőszerekről tudni kell

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása
2015. november 22, vasárnap

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek
2015. november 9, hétfő

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek

Gomba-szakellenőrök friss listája
2015. október 26, hétfő

Gomba-szakellenőrök friss listája

Fokhagymát minden mennyiségben!
2015. október 22, csütörtök

Fokhagymát minden mennyiségben!

Éhezünk és pazarolunk
2015. október 17, szombat

Éhezünk és pazarolunk

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme
2015. október 12, hétfő

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme