Fejér megye – 75. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda - Velence
Fejér megye – 75. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda - Velence
75. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Meseliget Óvoda Tálalókonyha
(2481 Velence, Fő utca 78.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,8 pont |
Menü: Magyaros zöldségleves, Fejtett babfőzelék + füstölt főtt tarja
Mintavétel ideje: 2018. március 8.
Mintavételi alap : 72 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvoda
Főzőkonyha: Junior Vendéglátó Zrt.
66. sz. üzeme (2451 Ercsi, Bem József út 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros zöldségleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé enyhén opálos, sárgás színű, kis mennyiségű zsírcseppekkel a tetején. A zöldségek jól tisztítottak, egyenetlen méretűek, szabálytalan alakúak. Zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. A levesbetét kis kocka alakú tészta, ami törtfehér színű, túlfőtt és csomókba összetapadt. Idegen anyagtól mentes. Az összetevők aránya megfelelő. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése nincs összhangban, a magyaros jelleget adó összetevők hiánya miatt. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A zöldségek nem egyenletesen átfőttek, túl puhák, jól rághatóak. A levesbetét túlfőtt, összetapadt. |
Illat: | A zöldségek illata jól érezhető, idegen szagtól mentes. A leves elnevezése és a bírált étel illata nincs összhangban, mivel a magyaros illatot adó összetevők hiányoznak. |
Íz: | Enyhén zöldséges íz érezhető, de többnyire jellegtelen , kevésbé fűszerezett. Idegen íztől mentes. A leves elnevezése és a bírált étel íze nincs összhangban, mert nem érezhető a magyaros jelleg. |
Fejtett babfőzelék + Füstölt-főtt tarja (2 dl + 5 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Az alapszósz jellegzetesen sűrű narancsos-barnás színű, felületén elszórtan tartalmaz zsiradékcseppeket. Piros és fekete fűszerszemcsék találhatók benne. A zöldség nem beazonosítható, a szemek töredezettek, szétfőttek. A sűrítőanyag csomós. |
Állomány: | A főzelék jellemző sűrűségű. A sűrítés csomókat tartalmaz. A zöldségek túlfőttek, sok a léha szem. A hús kellően átfőtt, puha, rugalmas, jól rágható, megfelelő szekezetű, állagú. Nem ad rágási maradékot. |
Illat: | Jellegzetes, de enyhe zöldséges illat jellemzi. A főzelék és a bírált étel illata összhangban van. A hús füstös, jellegzetes, harmonikus illatú, aromás. A húsétel elnevezése és a bírált étel összhangban van. Idegen szagtól mentesek. |
Íz: | A főzelék jellegtelen, alulfűszerezett, üres, lisztes ízű, kissé édeskés. A hús íze jellegzetes, füstölt, harmonikus. Idegen íztől mentesek. |
Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:
Magyaros zöldségleves
Olaj 3 ml
Búzaliszt 3 g
Só 0,2 g
Zeller 2 g
Vöröshagyma 2 g
Sárgarépa 20 g
Petrezselyemgyökér 13 g
Karalábé 5 g
Petrezselymzöld 0,8 g
Durumtészta 8 g
Feketebors 0,02 g
Ételízesítő 0,3 g
Magyaros fűszerkeverék 0,2 g
Fejtett babfőzelék
Olaj 5 ml
Búzaliszt 6 g
Cukor 2 g
Só 0,4 g
Ecet 20% 0,5 g
Babérlevél 0,1 g
Fűszerpaprika 0,2 g
Vöröshagyma 3 g
Fejtettbab 60 g
Fokhagyma 0,3 g
Tejföl 20% 20 g
Ételízesítő 0,1 g