null Fejér megye – 75. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda - Velence

Fejér megye – 75. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda - Velence

Fejér megye – 75. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda  - Velence

75. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Meseliget Óvoda Tálalókonyha
(2481 Velence, Fő utca 78.)


A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,8 pont

 

 

Menü: Magyaros zöldségleves, Fejtett babfőzelék + füstölt főtt tarja

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. március 8.

Mintavételi alap : 72 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvoda

Főzőkonyha: Junior Vendéglátó Zrt.
66. sz. üzeme (2451 Ercsi, Bem József út 1.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros zöldségleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé enyhén opálos, sárgás színű, kis mennyiségű zsírcseppekkel a tetején. A zöldségek jól tisztítottak, egyenetlen méretűek, szabálytalan alakúak. Zöld fűszernövény darabokat tartalmaz.
A levesbetét kis kocka alakú tészta, ami törtfehér színű, túlfőtt és csomókba összetapadt. Idegen anyagtól mentes. Az összetevők aránya megfelelő.
A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése nincs összhangban, a magyaros jelleget adó összetevők hiánya miatt.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A zöldségek nem egyenletesen átfőttek, túl puhák, jól rághatóak. A levesbetét túlfőtt, összetapadt.
Illat:  A zöldségek illata jól érezhető, idegen szagtól mentes. A leves elnevezése és a bírált étel illata nincs összhangban, mivel a magyaros illatot adó összetevők hiányoznak.
Íz:  Enyhén zöldséges íz érezhető, de többnyire jellegtelen , kevésbé fűszerezett. Idegen íztől mentes. A leves elnevezése és a bírált étel íze nincs összhangban, mert nem érezhető a magyaros jelleg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Fejtett babfőzelék + Füstölt-főtt tarja (2 dl + 5 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz jellegzetesen sűrű narancsos-barnás színű, felületén elszórtan tartalmaz zsiradékcseppeket. Piros és fekete fűszerszemcsék találhatók benne. A zöldség nem beazonosítható, a szemek töredezettek, szétfőttek. A sűrítőanyag csomós.
Nem tetszetős megjelenésű, nem étvágygerjesztő. A zöldség mennyisége aránytalanul kevés. A főzelék és a bírált étel elnevezése nehezen hozható összhangba. Idegen anyagtól mentes.
A tarja kb. 7x7 cm nagyságú, 0,5-1 cm vastagságú, szelet húsra jellemző formájú. Az állat testtájára jellemző, ép, tiszta, tetszetős megjelenésű. Felülete a főtt húsra jellemző, metszéslapja barnás színű, fehéres részekkel. idegen anyagtól mentes.
A húsétel elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van.

Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű. A sűrítés csomókat tartalmaz. A zöldségek túlfőttek, sok a léha szem. A hús kellően átfőtt, puha, rugalmas, jól rágható, megfelelő szekezetű, állagú. Nem ad rágási maradékot.
Illat: Jellegzetes, de enyhe zöldséges illat jellemzi. A főzelék és a bírált étel illata összhangban van. A hús füstös, jellegzetes, harmonikus illatú, aromás. A húsétel elnevezése és a bírált étel összhangban van. Idegen szagtól mentesek.
Íz: A főzelék jellegtelen, alulfűszerezett, üres, lisztes ízű, kissé édeskés. A hús íze jellegzetes, füstölt, harmonikus. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:

Magyaros zöldségleves
Olaj 3 ml
Búzaliszt 3 g
Só 0,2 g
Zeller 2 g
Vöröshagyma 2 g
Sárgarépa 20 g
Petrezselyemgyökér 13 g
Karalábé 5 g
Petrezselymzöld 0,8 g
Durumtészta 8 g
Feketebors 0,02 g
Ételízesítő 0,3 g
Magyaros fűszerkeverék 0,2 g

Fejtett babfőzelék
Olaj 5 ml
Búzaliszt 6 g
Cukor 2 g
Só 0,4 g
Ecet 20% 0,5 g
Babérlevél 0,1 g
Fűszerpaprika 0,2 g
Vöröshagyma 3 g
Fejtettbab 60 g
Fokhagyma 0,3 g
Tejföl 20% 20 g
Ételízesítő 0,1 g



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >