Vissza

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről
2017. június 19.

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

Az összefoglaló megállapítja, hogy a vásárlók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat – ők enyhén a határérték feletti bevitellel számolhatnak. Mindazonáltal, ha az adalékanyagok mellett a természetes nitrit- és nitrátforrásokat is figyelembe vesszük, minden vásárlói csoport ki lehet téve a megengedhető napi bevitel (ADI) túllépésének.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. A nitrát a természetben magas koncentrációban van jelen bizonyos zöldségekben. Az élelmiszerláncot környezeti szennyezőként érheti még el, főként vízi úton.

Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokra és élelmiszerhez adott tápanyagforrásaira szakosodott tudományos paneljének (Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja egyike azoknak a kutatóknak, akik az egészségügyi határszintek meghatározását végezték. „Az EFSA újraértékelő programja keretében – amelynek vizsgálatait minden, az unióban 2009 előtt hatóságilag engedélyezett adalékanyagra elvégezzük – újból felbecsültük az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok egészségügyi kockázatát. A jelenleg elérhető információk alapján nincs szükség változtatni a korábban meghatározott biztonságos beviteli szinteken” – összegzett Younes.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg. A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg.

Az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek esetében a szakértők minden társadalmi csoport expozícióját biztonságosnak ítélték, kivéve a gyermekekét, akik kevéssel a megengedhető napi határérték feletti bevitellel számolhatnak.

„Megnyugtató, hogy az EFSA szakemberei szerint biztonságosak az élelmiszerekhez adott nitrit és nitrát szintek. Az EFSA által végzett újraértékelés a biztosíték, hogy az élelmiszerekben jogszerűen felhasznált adalékanyagok ne jelentsenek ártalmat a vásárlóknak. Megerősítették, hogy a korábban engedélyezett szintek ma is megfelelőek” – kommentálta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság eredményeit Zentai Andrea, a NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának élelmiszer-koordinátora.

Az EFSA szakértői fontosnak tartották megbecsülni a nitritből kialakuló és bizonyos előfordulási formájukban rákkeltő nitrózaminok jelenlétét is. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A nem adalékanyagokkal bevitt, hanem környezeti szennyezésekből származó, valamint a húskészítményekben természetes formában jelen lévő nitrit is nitrózaminokká alakulhat. Az EFSA vizsgálata megállapította, hogy ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetések levonására és az ismeretlen területek feltárására.

A következő lépések

A vizsgálat mérlegét Maged Younes vonta meg. „Az elérhető bizonyítékok alapján megállapítottuk, hogy a nitritek és nitrátok élelmiszer-adalékanyagként való használata biztonságos az európai fogyasztók számára, amennyiben nem lépi túl a hatóságilag engedélyezett szintet. Mindazonáltal, akad néhány terület, amely további kutatásokat igényel.

Ami a közeljövőt illeti, a legérdekesebb téma az emberi nyálban lejátszódó nitrát- és nitrit-átalakulás tanulmányozása lehet, különös tekintettel az így létrejövő methemoglobinra (Fe3+-iont tartalmazó oxidált hemoglobin-molekula, amely az oxigénmolekulát megkötni képtelenné teszi a hemoglobint). További figyelmet érdemelnek a hozzáadott nitrittel készített élelmiszerekben kialakuló nitrózaminok, valamint a humán epidemiológiai következtetések.”

"Hogy teljes képet kapjunk a jövőbeli kockázatértékelő munkához, több adatra lenne szükségünk a nem adalékanyag (a környezeti szennyezőkből származó és az élelmiszerekben természetes formában jelen lévő) nitritek és nitrátok beviteléről” – tette hozzá Younes.

Az EFSA tudományos tanácsát eljuttatja a biztonságos nitrit- és nitráthasználat szabályozásában illetékes szerv, az Európai Bizottság, valamint a tagállamok irányába.

Hivatalunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hazai Focal Pointján, Sali Juditon (NÉBIH, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság) keresztül értesül az európai hatósági álláspontról.



Friss hírek

Ismét talajvizsgálatokkal támogatta a Nébih az iskolakert programot
2018. július 13, péntek

Ismét talajvizsgálatokkal támogatta a Nébih az iskolakert programot

Új telephelyre költözik az Állattenyésztési Laboratórium és a Szaporítóanyag Depó
2018. július 13, péntek

Új telephelyre költözik az Állattenyésztési Laboratórium és a Szaporítóanyag Depó

Tejterméket gyártó üzemet függesztett fel a Nébih
2018. július 10, kedd

Tejterméket gyártó üzemet függesztett fel a Nébih

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih
2018. július 9, hétfő

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

Egyszerre bukott le a Baja környéki vizeket fosztogató orvhorgász és egy orvhalászattal gyanúsítható személy
2018. július 9, hétfő

Egyszerre bukott le a Baja környéki vizeket fosztogató orvhorgász és egy orvhalászattal gyanúsítható személy

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih
2018. július 5, csütörtök

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

74 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben
2018. július 5, csütörtök

74 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben

Elkezdődött az első BIONYOM adatszolgáltatási időszak
2018. július 3, kedd

Elkezdődött az első BIONYOM adatszolgáltatási időszak

Elérhetővé vált több új erdészeti formanyomtatvány, mintapéldákkal és kitöltési útmutatókkal!
2018. július 2, hétfő

Elérhetővé vált több új erdészeti formanyomtatvány, mintapéldákkal és kitöltési útmutatókkal!

Komplex szezonális ellenőrzéssorozat indul
2018. július 2, hétfő

Komplex szezonális ellenőrzéssorozat indul

Indul a parlagfű-szezon – Idén korábban virágzik a parlagfű
2018. június 28, csütörtök

Indul a parlagfű-szezon – Idén korábban virágzik a parlagfű

VB-re utazók figyelem! Oroszországból tilos az állati eredetű termékek behozatala
2018. június 25, hétfő

VB-re utazók figyelem! Oroszországból tilos az állati eredetű termékek behozatala

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. június 22, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály hirdetménye erdőterületek igénybevételének engedélyezéséről. (Csehimindszent)
2018. június 22, péntek

A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály hirdetménye erdőterületek igénybevételének engedélyezéséről. (Csehimindszent)

Több mint 660 millió forint értékű étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih
2018. június 21, csütörtök

Több mint 660 millió forint értékű étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Frissítve július 6-án - Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból
2018. június 19, kedd

Frissítve július 6-án - Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból