Vissza

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről
2017. június 19.

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

Az összefoglaló megállapítja, hogy a vásárlók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat – ők enyhén a határérték feletti bevitellel számolhatnak. Mindazonáltal, ha az adalékanyagok mellett a természetes nitrit- és nitrátforrásokat is figyelembe vesszük, minden vásárlói csoport ki lehet téve a megengedhető napi bevitel (ADI) túllépésének.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. A nitrát a természetben magas koncentrációban van jelen bizonyos zöldségekben. Az élelmiszerláncot környezeti szennyezőként érheti még el, főként vízi úton.

Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokra és élelmiszerhez adott tápanyagforrásaira szakosodott tudományos paneljének (Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja egyike azoknak a kutatóknak, akik az egészségügyi határszintek meghatározását végezték. „Az EFSA újraértékelő programja keretében – amelynek vizsgálatait minden, az unióban 2009 előtt hatóságilag engedélyezett adalékanyagra elvégezzük – újból felbecsültük az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok egészségügyi kockázatát. A jelenleg elérhető információk alapján nincs szükség változtatni a korábban meghatározott biztonságos beviteli szinteken” – összegzett Younes.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg. A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg.

Az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek esetében a szakértők minden társadalmi csoport expozícióját biztonságosnak ítélték, kivéve a gyermekekét, akik kevéssel a megengedhető napi határérték feletti bevitellel számolhatnak.

„Megnyugtató, hogy az EFSA szakemberei szerint biztonságosak az élelmiszerekhez adott nitrit és nitrát szintek. Az EFSA által végzett újraértékelés a biztosíték, hogy az élelmiszerekben jogszerűen felhasznált adalékanyagok ne jelentsenek ártalmat a vásárlóknak. Megerősítették, hogy a korábban engedélyezett szintek ma is megfelelőek” – kommentálta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság eredményeit Zentai Andrea, a NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának élelmiszer-koordinátora.

Az EFSA szakértői fontosnak tartották megbecsülni a nitritből kialakuló és bizonyos előfordulási formájukban rákkeltő nitrózaminok jelenlétét is. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A nem adalékanyagokkal bevitt, hanem környezeti szennyezésekből származó, valamint a húskészítményekben természetes formában jelen lévő nitrit is nitrózaminokká alakulhat. Az EFSA vizsgálata megállapította, hogy ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetések levonására és az ismeretlen területek feltárására.

A következő lépések

A vizsgálat mérlegét Maged Younes vonta meg. „Az elérhető bizonyítékok alapján megállapítottuk, hogy a nitritek és nitrátok élelmiszer-adalékanyagként való használata biztonságos az európai fogyasztók számára, amennyiben nem lépi túl a hatóságilag engedélyezett szintet. Mindazonáltal, akad néhány terület, amely további kutatásokat igényel.

Ami a közeljövőt illeti, a legérdekesebb téma az emberi nyálban lejátszódó nitrát- és nitrit-átalakulás tanulmányozása lehet, különös tekintettel az így létrejövő methemoglobinra (Fe3+-iont tartalmazó oxidált hemoglobin-molekula, amely az oxigénmolekulát megkötni képtelenné teszi a hemoglobint). További figyelmet érdemelnek a hozzáadott nitrittel készített élelmiszerekben kialakuló nitrózaminok, valamint a humán epidemiológiai következtetések.”

"Hogy teljes képet kapjunk a jövőbeli kockázatértékelő munkához, több adatra lenne szükségünk a nem adalékanyag (a környezeti szennyezőkből származó és az élelmiszerekben természetes formában jelen lévő) nitritek és nitrátok beviteléről” – tette hozzá Younes.

Az EFSA tudományos tanácsát eljuttatja a biztonságos nitrit- és nitráthasználat szabályozásában illetékes szerv, az Európai Bizottság, valamint a tagállamok irányába.

Hivatalunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hazai Focal Pointján, Sali Juditon (NÉBIH, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság) keresztül értesül az európai hatósági álláspontról.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Hatnapos ellenőrzés-sorozatot tartott a fővárosi „Bulinegyedben” a NAV és a NÉBIH
2017. július 19, szerda

Hatnapos ellenőrzés-sorozatot tartott a fővárosi „Bulinegyedben” a NAV és a NÉBIH

A kaukázusi kefirek is rangsorba álltak a Szupermentán
2017. július 14, péntek

A kaukázusi kefirek is rangsorba álltak a Szupermentán

Új típusú lóútleveleket vezetett be július 1-jétől a NÉBIH
2017. július 12, szerda

Új típusú lóútleveleket vezetett be július 1-jétől a NÉBIH

Nehéz, de fontos védekezni az amerikai lepkekabóca ellen
2017. július 12, szerda

Nehéz, de fontos védekezni az amerikai lepkekabóca ellen

Disney „Minnie Mouse” mintás, három darabos kínai porcelán reggeliző készletet kellett kivonni a forgalomból
2017. július 12, szerda

Disney „Minnie Mouse” mintás, három darabos kínai porcelán reggeliző készletet kellett kivonni a forgalomból

Csaknem 4 tonna zöldség és gyümölcs értékesítését tiltotta meg a NÉBIH az őstermelők kiemelt ellenőrzésekor
2017. július 11, kedd

Csaknem 4 tonna zöldség és gyümölcs értékesítését tiltotta meg a NÉBIH az őstermelők kiemelt ellenőrzésekor

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában
2017. július 11, kedd

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Győri győzelemmel zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny első elődöntője
2017. július 10, hétfő

Győri győzelemmel zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny első elődöntője

Az első órában tízezerszeresére nőhet az erdőtűz kiterjedése
2017. július 8, szombat

Az első órában tízezerszeresére nőhet az erdőtűz kiterjedése

Magas akrilamid szintet mértek belga bio babakekszben
2017. július 7, péntek

Magas akrilamid szintet mértek belga bio babakekszben

22 méreten aluli fogassüllőt találtak egy horgásznál a NÉBIH halőrei
2017. július 5, szerda

22 méreten aluli fogassüllőt találtak egy horgásznál a NÉBIH halőrei

Nyilvános párbeszéd a biszfenol A toxicitás-értékeléséhez
2017. július 4, kedd

Nyilvános párbeszéd a biszfenol A toxicitás-értékeléséhez

Lakossági felmérés az élelmiszerek kettős minőségének észleléséről
2017. július 4, kedd

Lakossági felmérés az élelmiszerek kettős minőségének észleléséről

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2017. július 3, hétfő

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Széleskörű konzultáció a biszfenol A felülvizsgálatáról
2017. július 3, hétfő

Széleskörű konzultáció a biszfenol A felülvizsgálatáról

A magyar vásárlók maguk is tapasztalják az élelmiszerek kettős minőségét
2017. július 3, hétfő

A magyar vásárlók maguk is tapasztalják az élelmiszerek kettős minőségét