Vissza

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 11.

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában
2017. augusztus 16, szerda

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. augusztus 15, kedd

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt
2017. augusztus 15, kedd

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8, kedd

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8, kedd

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben
2017. augusztus 7, hétfő

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei
2017. augusztus 3, csütörtök

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH
2017. augusztus 3, csütörtök

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH
2017. augusztus 2, szerda

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis
2017. augusztus 1, kedd

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása
2017. augusztus 1, kedd

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között
2017. július 31, hétfő

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai
2017. július 28, péntek

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!
2017. július 28, péntek

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 27, csütörtök

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről