Vissza

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 11.

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. január 17, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban
2018. január 17, szerda

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka
2018. január 16, kedd

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban
2018. január 14, vasárnap

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis
2018. január 13, szombat

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége
2018. január 11, csütörtök

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek
2018. január 10, szerda

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc
2018. január 10, szerda

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat
2018. január 10, szerda

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást
2018. január 4, csütörtök

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok
2018. január 2, kedd

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz
2018. január 1, hétfő

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve
2017. december 30, szombat

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben
2017. december 27, szerda

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét
2017. december 22, péntek

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat
2017. december 21, csütörtök

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat