null EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről nébih élelmiszer tudomány expozicio

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 11, kedd

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2024. július 3, szerda

Könnyebben és gyorsabban hazajuttathatják az önkormányzatok az elkóborolt ebeket a Nébih fejlesztésével

A Nébih Ebregiszter lekérdező szolgáltatása már interfészes kapcsolaton keresztül is elérhető. A hivatal elsősorban az önkormányzatok figyelmébe ajánlja az új fejlesztést, amely lehetővé teszi, hogy a közterület-felügyelők gyorsan és egyszerűen lekérdezzék az elkóborolt ebek gazdájának elérhetőségét. A szolgáltatás igénybe vétele több lépést igényel, melyről az érdeklődők az alábbi linkeken tájékozódhatnak.

Tovább >

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >