null Bács-Kiskun megye - 34. számú vizsgálat - Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje Tálalókonyha

Bács-Kiskun megye - 34. számú vizsgálat - Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje Tálalókonyha

Bács-Kiskun megye - 34. számú vizsgálat - Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje Tálalókonyha

34. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje Tálalókonyha
(6237 Kecel, József Attila utca 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü: Daragaluska leves, Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonya

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. augusztus 28.

Mintavételi alap : 15 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

Főzőkonyha:
Csendes Ősz Idősek Otthona Főzőkonyha
(6237 Kecel, Szabadság tér 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Daragaluska leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárga színű, opálos, feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcséket, petrezselyemlevél-darabokat és a tetején minimális mennyiségű zsiradékcseppet tartalmazó alaplében hullámos hasáb alakúra vágott narancssárga sárgarépa, fehér színű nem megfelelően tisztított darabokat is tartalmazó petrezselyemgyökér hasábok, törtfehér színű karfiolrózsa darabok és elvétve zöld színű kelbimbólevél darab látható.  A levesbetét különböző méretűre szaggatott, vajszínű daragaluska.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek megfelelően megfőttek, de némelyik fás részeket is tartalmaz, némelyik daragaluska nem egyenletesen főtt át.
Illat: A leves illata jellegzetes, a petrezselyemlevél és a karfiol illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A gyenge fűszerezettség miatt kissé íztelen, az ételízesítő íze érezhető leginkább. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonya (15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés: Jellemző sűrűségű narancsvörös színű, csomómentes paradicsommártás tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A húsgombóc 8 cm átmérőjű, gömb alakú, drappos felületű, zöld fűszerszemcséktől pöttyözött, a rizs mennyisége a darált húshoz képest megfelelő. Mozaikos metszésfelületén az összetevők egyenletesen elkeverve láthatók. A köret jól tisztított, sárga színű, változó méretű burgonyakockákból áll.
Állomány: A mártás közepes sűrűségű, csomómentes, sima állagú. A húsgombóc megfelelően átfőtt, puha, jól rágható, nem vizes, nem zsíros.  A burgonya puhára főtt, nem vizes érzetű.
Illat: A szósz jellegzetes paradicsomos, a húsgombóc jellemző illatú. A burgonya főtt, semleges illata mellett harmonikusan érződik a mártás karakteres paradicsomos illata és a főtt hús illata. Idegen szagtól mentes.
Íz: A szósz jellegzetes, paradicsomos enyhén édes-savanykás íze a szolidan fűszerezett húsgombóccal és a natúr főtt burgonya ízével jól harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Daragaluska leves
Csont  4 kg
Búzadara 1,2 kg
Jódozott só 0,05 kg
Ételízesítő 0,05 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Vöröshagyma 0,33 kg
Zöldségkeverék 3 kg
Napraforgó olaj 0,3 l
Tojás 15 db
Mirelit petrezselyem zöld 0,1 kg

Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonya
Sertés comb 6,0 kg
Rizs 2,0 kg
Rizsliszt 0,4 kg
Kristálycukor 0,8 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Csemege fűszerpaprika 0,05 kg
Jódozott só 0,05 kg
Vöröshagyma 0,67 kg
Sűrített paradicsom konzerv 2,5 kg
Tojás 15 db
Főtt burgonya 21,4 kg

 


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >