Veszprém megye- 1. vizsgálat - Várpalota - Várkerti Általános Iskola Szakiskola és Tagiskolái Iskola
Veszprém megye- 1. vizsgálat - Várpalota - Várkerti Általános Iskola Szakiskola és Tagiskolái Iskola
1. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Várkerti Általános Iskola Szakiskola és Tagiskolái Iskola (8100 Várpalota, Thury tér 3.)
A menü minősítése:
kiválóan |
átlag |
ÁTLAGOS |
átlag |
nem |
|
Menü: Grízgaluska leves, fokhagymás sült, rizs, párolt zöldség Mintavétel ideje: 2013. január 30. Főzőkonyha: K-P Vendéglátó Bt. |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Grízgaluska leves (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Barnás-sárgás színű levesben több, hosszúkás alakú, különböző nagyságú kb. 0,4-5 cm-es, világos sárgás-fehér színű grízgaluska darabok, 1 db narancssárga sárgarépa kocka és 2 db fehér színű zöldség kocka látható. A leves felületén apró, narancs színű zsiradék cseppek láthatók. A lében sok apró, szétfőtt grízgaluska darabka található. |
Állomány: |
A leves a jellegzeteshez képest sűrűbb, krémleves sűrűségű, zavaros. A grízgaluska rágós, külső felülete ragacsos. |
Illat: |
Erősen rántás illatú, aromaszegény. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Az alaplé jellegtelen, aroma- és fűszerszegény. A grízgaluska jellegtelen, íztelen. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Fokhagymás sült (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
A hús szelet jellegzetes alakú, kb. 9,5 cm x 5 cm nagyságú és kb. 0,5 cm szeletvastagságú. Tömege 31,4 g. Egybesült, szeletelt húsra jellemzően a szelet felső szélén sült, sötétbarna színű kéreg látható. A vágásfelület sült húsra jellemző színű. |
Állomány: |
Jól átsült, nem rágós, nem száraz. |
Illat: |
Jellegzetes, fokhagymás, sült hús illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemesen fokhagymás, kellően sós és aromás sült hús ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Rizs (0,1 kg/ adag)
Külső megjelenés: |
Egyenletes tört fehér színű, hosszúkás alakú, eltérő méretű szemek. A köret sok apró, tört szemet tartalmaz. |
Állomány: |
A rizs szemek különállóak, nem ragacsosak. Az apróbb, tört szemek kissé szétfőttek, az egész szemek kissé kemények. |
Illat: |
Főtt rizsre jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Főtt rizsre jellemző. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Párolt zöldség (0,1 kg/ adag)
Külső megjelenés: |
A köretben sárga hüvelyű zöldbab és narancssárga színű sárgarépa darabok, sárga kukorica szemek találhatók közel azonos arányban. |
Állomány: |
A sárgarépa szétfőtt, a zöldbab kellően átfőtt, de nem elpuhult, a kukorica szemek többsége kellően átfőtt, de néhány kemény szemet is tartalmaz. |
Illat: |
Jellegzetes zöldségkonzerv illat érezhető. A zöldbab illata dominál, a sárgarépa és a kukorica illata gyenge. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Párolt zöldségkeverékre jellemző. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|