null Somogy megye- 16. vizsgálat - Kaposvár - Arany János Óvoda

Somogy megye- 16. vizsgálat - Kaposvár - Arany János Óvoda

Somogy megye- 16. vizsgálat - Kaposvár - Arany János Óvoda

16. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Arany János Óvoda (7400 Kaposvár, Arany János u. 2/a.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

 átlag alatti

nem
megfelelő

Menü: Karalábé krémleves, Kenyérkocka, Virslis paprikás krumpli, Káposzta saláta, Kenyér

Mintavétel ideje: 2014. július 29.

Napi adag: 26 adag/ebéd

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.- Arany János Óvoda főző - tálalókonyha (7400 Kaposvár, Arany János u. 2/a.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábé krémleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

A törtfehér színű alaplében zöld növényi fűszerdarabok és apró fehér pöttyök láthatók.

Állomány:

Jellegzetesen sűrű alaplében apró karalábédarabkák és apró sűrítőanyag csomók láthatók.

Illat:

Jellegtelen, idegen szagtól mentes.

Íz:

A karalábé íze gyengén érezhető. Enyhe hagyma íz mellett a sűrítőanyag íze dominál.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • ráma margarin
  • tejföl 12 %
  • liszt
  • fekete bors őrölt
  • karalábé tisztított
  • petrezselyem zöld csomós
  • vöröshagyma
  • karalábé mirelit

Kenyérkocka (0,02 kg/adag)

Külső megjelenés:

Közel egyyenletes nagyságú, kb. 1,5x1,5 cm-es, kockára vágott kenyérdarabok. A bélzet színe a pirítás mértékétől függően törtfehértől a világosbarnáig változik.

Állomány:

Pirított kenyérre jellemző, ropogós.

Illat:

Szárított, pirított kenyérre jellemző illat. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Pirított kenyérre jellemző. Idegen íztől mentes.

Virslis paprikás krumpli (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetesen pirosas színű alaplében különböző nagyságú és alakú, pirospaprikával színezett világossárga burgonyadarabok és sötétrózsaszín, egyenletes vastagságúra szeletelt, kb. 1,5 cm átmérőjű virslikarikák láthatók. Az alaplé tetején apró, piros olajcseppek mellett fekete és piros fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

Jellegzetes, megfelelően sűrű alaplében a burgonya jól átfőtt, nem széteső. A virsli jól átfőtt, nem túl puha, rugalmas.

Illat:

Jellegzetesen hagymás, paprikás illat érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetesen hagymás, paprikás. Nem túl fűszeres, megfelelően sós. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • virsli (sertéshús (40%), víz, szeparált baromfi húspép (21%), sertésbőr, szója, jódozott só, burgonyakeményítő, aroma, fűszerek, tej, tartósítószer E260, stabilizátorok E450, E451, E452, sűrítő anyag E412, ízfokozó E621, antioxidáns E316, szárított zöldség (fokhagyma), színezék E120, savanyúságot szabályozó anyag E600, füstaroma)
  • étolaj
  • liszt
  • babérlevél
  • fekete bors őrölt
  • fűszerpaprika
  • burgonya tisztított
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • lecsó üveges

Káposztasaláta (0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

Különböző szélességű és hosszúságú csíkokra vágott, törtfehér színű káposztadarabok. Az alaplé opálos, törtfehér színű.

Állomány:

Az alaplé jellegzeses, hígan folyó. A káposzta ropogós.

Illat:

Jellegzetesen káposztás, köményes illat. Kellemes, harmónikus, kissé édeskés. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, kissé édeskés, köményes. A káposzta íze jól érezhető, kevésbé ecetes. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • kristálycukor
  • fekete bors őrölt
  • kömény őrölt
  • ecet
  • fejeskáposzta

Kenyér (0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

Formában sütött, kb. 1,5 cm vastagságú és kb. 12x12 cm nagyságú kenyér szeletek. A bélzet egyenletes törtfehér, az alsó héja világosbarna, a felső héja aranybarnára sült (összesen 3 szelet).

Állomány:

A bélzet közel egyenletesen lazított, csomómentes, vékony pórusfalú. Tapintásra rugalmas, szájban kissé tapadós.

Illat:

Jellegzetes, kellemesen aromás illat. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kellemesen aromás. Megfelelően sós. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • búzaliszt
  • élesztő
  • kovász (liszt, víz, savanyúságot szabályozó anyag: E270, E260)
  • adalék (búzaliszt, aszkorbinsav, amilázenzim, xilanáz enzim)

Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >