null „OKÉS” 2015 – hagyomány és modernitás egy tányéron

„OKÉS” 2015 – hagyomány és modernitás egy tányéron

2015. május 20, szerda

„Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” a témája az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenynek (OKÉS). Az idei év újdonsága, hogy régiós elődöntőkön is bizonyítaniuk kell a csapatoknak, emellett szakmai mentorok segítségét is kérhetik. A szervezők szeptember 30-ig várják a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmazó nevezéseket.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (1 fő szakács, és 1 fő segítő) benevezhet 2015. szeptember 30-ig. Cégenként akár több csapat is indulhat a megmérettetésen. Az OKÉS ezúttal három fordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékeli a zsűri, majd a régiós elődöntők következnek, a döntőre pedig jövő tavasszal kerül majd sor.

A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a tradicionális ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása.

A csapatoknak előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt 3 fogásos napi menüsort kell megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot. Fontos, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült tradicionális ízeket képviseljenek, amik több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak. Szintén elvárás, hogy az ételek – a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával – 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetőek legyenek, de számít az újszerűség és a kreativitás is:

A novemberi régiós elődöntőkben a versenyzőknek 5 adagban kell majd elkészíteniük a nevezett ételeket, a jövő tavaszi döntőbe pedig a legjobb tíz csapat juthat be.

 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 

Kapcsolódó anyagok:
                    Nevezési kiírás
                  „OKÉS” 2015 – hagyomány és modernitás egy tányéron


Friss hírek

2025. január 17, péntek

Segítség a növényvédelmi nyilatkozat adatmező használatának értelmezésében

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a Nébih módosította az eGN rendszer beállítását a növényvédelmi kezelés végzéséhez kapcsolódó nyilatkozat esetében. Így, már azok számára sem jelent többlet adminisztrációt az eGN töltése, akik már e fejlesztés bevezetése előtt eleget tettek adatszolgáltatási kötelezettségük legalább egy részének, azaz töltöttek már fel növényvédelmi kezelést.

Tovább >

2025. január 17, péntek

Módosult a termésnövelő anyagokról szóló rendelet

Tavaly év végén módosult a termelésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásról szóló rendelet. A Nébih összefoglalta a vízvédelmi védősávokról és a méhekre vonatkozó korlátozásról szóló legfontosabb információkat.

Tovább >