null Somogy megye – 73. számú vizsgálat – Ádándi Óvoda Tálalókonyha

Somogy megye – 73. számú vizsgálat – Ádándi Óvoda Tálalókonyha

Somogy megye – 73. számú vizsgálat – Ádándi Óvoda Tálalókonyha

73. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Ádándi Óvoda Tálalókonyha
(8653  Ádánd, Árpád utca 15.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,9 pont

 

 

Menü:Rántott leves teljes kiőrlésű pirított kenyérkockával,
Lecsós pulykamáj rizzsel, Vaníliáskarika

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 26..

Mintavételi alap : 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha:Ádándi Általános Iskola Főzőkonyha
(8653 Ádánd, Széchenyi u. 8.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Rántott leves teljes kiőrlésű pirított kenyérkockával (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától sárgásbarnára színezett, opálos jellemző sűrűségű alaplében fekete és piros fűszerszemcsék láthatóak. Tetején narancsos zsírcseppek gyöngyöznek. A levesbetétet alkotó kenyérkocka közel azonos méretűre, alakúra darabolt, aranybarnára pirított.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés elvétve kisebb csomókat tartalmaz, a levesbetét roppanós, a levesben megfelelően megpuhul.
Illat: A leves jellemző illatú, a rántás és a hagyma illata dominál.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves harmonikus, jellemzően fűszerezett, a fokhagyma íze harmonikusan érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecsós pulykamáj rizzsel (7 + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra jellemző, tört fehér színű, töredezett rizsszemek alkotják a köretet. Pirospaprikától színezett, barna felületű májdarabok láthatóak a rizs mellett kis mennyiségű nagyon sűrű szaftban. A szaftban nagy mennyiségben és méretben főtt paprika és paradicsomhéj darab, fekete pontszerű borsszemcsék láthatók. A feltálalt étel és az étel elnevezése nincs összhangban, kevésbé lecsós jellegű.

Állomány: A rizs egyenletesen és jól átfőtt, jól rágható. A máj kellően puha, de száraz. A paprika és paradicsom héjdarabok az étel nyelését nehezítik. A szaft a kelleténél sűrűbb.
Illat: A kitálalt köret a rizsre jellemző gabona illatú. A lecsós pulykamáj erősen májas illatú, lecsós illat nem érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizsre jellemző gabona íz mellett a máj jellegzetes májas borsos íze érződik a paprika enyhe kesernyés-savanykás íze mellett, kevésbé lecsós-paradicsomos jellegű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaníliáskarika

Külső megjelenés: A desszert gyűrű alakú kb. 6 cm külső, 2 cm belső átmérőjű, barna színű kakaós bevonó masszával az alján egyenletesen fedett linzer.
Állomány: A bevonat nem ragad, nem folyik, a tészta harapásra könnyen széteső, a vékonyabb résznél tömöttebb, magasabb részén lyukacsosabb állományú.
Illat: Termékre jellemző, a bevonat édeskés illata a tészta vaníliás-citromos illatával harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Termékre jellemző, a bevonat édeskés és a tészta savanykás-citromos és édes-vaníliás íze harmonizál.  Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag:

Rántott leves teljes kiőrlésű pirított kenyérkockával
Búzaliszt 1 kg
Olaj 0,5 l
Fűszerpaprika 0,1 kg
Kömény 0,05 kg
Fekete őröltbors 0,01 kg
Só 0,1 kg
Petrezselyemzöld 3 csomag
Fokhagyma 0,2 kg
Zellergumó 1 db
Zeller friss 0,5 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Pirosarany, csemege 0,25
Ételízesítő 0,05 kg
Csontleves alap 0,05 kg

Lecsós pulykamáj rizzsel
Pulykamáj mirelit 12 kg
Vöröshagyma 6 kg
Piros paprika 0,2 kg
Lecsó natúr 1 db
Fekete őröltbors 0,05 kg
Só 0,2 kg
Csontleves alap 0,05 kg
Ételízesítő 0,05 kg
Olaj 1 l
Rizs 6,5 kg
 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >