null Nógrád megye-17.számú vizsgálat-Hétpettyes Óvoda tálalókonyha

Nógrád megye-17.számú vizsgálat-Hétpettyes Óvoda tálalókonyha

Nógrád megye-17.számú vizsgálat-Hétpettyes Óvoda tálalókonyha

13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Hétpettyes Óvoda tálalókonyha (3060 Pásztó, Cserhát lakónegyed 7.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Daragaluska leves, Sárgaborsó főzelék,

Sertés pörkölt, Kenyér, Alma

 

Mintavétel ideje: 2016.05.24.

Napi adag: 88 adag/ebéd

Főzőkonyha: Margit Kórház Főzőkonyha

 (3060 Pásztó, Semmelweis út 15-17.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (3dl/adag)

Külső megjelenés:

Fényes, világossárga, híg lében, viszonylag kevés sárgarépa, fehérrépa és karalábé apró kockákra vágva. Sok, szabálytalan alakú és eltérő méretű daragaluska. Tetején néhány zöldfűszerlevél darabka, és színtelen, átlátszó zsiradék cseppek láthatók.

Állomány:

A lé hígan folyó. A zöldségek puhára főttek. A galuska nagyon eltérő méretéből adódóan vegyes állományú, néhány szétfőtt, több kissé kemény maradt.

Illat:

A galuska illata dominál, a néhány zöldségdarabka szaga nem felismerhető. Fűszer és aroma szegény. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegtelen, ízetlen, vizes hatású. Összhatásában gyenge, fűszer és aromaszegény. Idegen íztől mentes.

Sárgaborsófőzelék (2 dl/adag)

Külső megjelenés:

Halvány sárgás-drapp színű, kevésbé jellegzetes megjelenésű főzelék. A sűrű, csomókba összeálló, pépes jellegű masszában, viszonylag ép, felismerhető sárgaborsó szemek vannak. Megjelenése nem tetszetős.

Állomány:

Sűrű, tapadós, egy része elkenhető, de vannak kissé keményebb, nem szétmálló sárgaborsó szemek is. A borsó egy része szétfőtt és viszonylag sok a sűrítő anyag.

Illat:

Jellegtelen, fűszerszegény, a sárgaborsó illata gyengén felismerhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Gyenge, aroma és fűszerszegény, ízetlen. A sárgaborsó kevésbé felismerhető. Ízhatása nem harmonikus.

Sertéspörkölt (4 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Sötétvörös színű, fűszerpaprikától színezett, sűrű szaftban sok apró hagymakocka és eltérő méretű sötétbarna húsdarabok, nagy paprikaszeletek. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején bőséges mennyiségű narancspiros zsiradék.

Állomány:

A szaft sűrű. A sok apró, rostos szálakra esett hústól, zöldpaprika és hagymadaraboktól nem homogén állományú. A hús puha, rugalmas, kellő gondossággal tisztított. A húskocka viszonylag kevés.

Illat:

Kellemes, jellegzetes, paprikás, hagymás, intenzív illat érezhető. Harmonikus, aromás, idegen szagtól mentes.

Íz:

A sok hagymától kissé édeskés. Erősen fűszeres, lecsós, kellemesen aromás. A nagy mennyiségű zsiradék jelenléte ront az összhatáson.

 Kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Aranybarnára sült héjú, világosdrapp bélzetű kenyérszelet. Sok apró légbuborék és néhány nagyobb légüreg látható. Héja visszapuhult, talpa tiszta.

Állomány:

Egyenletesen laza, rugalmas szerkezetű, jól átsült.

Illat:

Kellemes, enyhén savanykás, jellegzetes. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Gyengébben aromás, tiszta, idegen íztől mentes.

Alma

Külső megjelenés:

1 db félbevágott alma. Héja zöldes-pirosas, cirmos. Átmérője kb. 6-7cm. Vágási felületén, nem zavaró mértékben, enyhén elbarnult.

Állomány:

Héja vastag, nem ráncos. A gyümölcshús kevésbé lédús, de ropogós.

Illat:

Jellegzetes, savanykás, kissé aromaszegény. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, enyhén savanykás, kevésbé zamatos. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Daragaluska leves

Csont

Tojás

Búzadara

Ételízesítő (só nélkül)

Fűszerpaprika

Fokhagymakrém

Leveszöldség

Zellerkocka (mirelit)

Petrezselyemzöld (mirelit)

Vöröshagyma

Karalábé (mirelit)

Sárgaborsó főzelék

Olaj

Liszt

Só jódozott

Fokhagymakrém

Felesborsó

Sertés pörkölt

Sertéscomb

Olaj

Liszt

Só jódozott

Fűszerpaprika

Fokhagymakrém

Lecsó

Paradicsompüré

Vöröshagyma

 

 

 

 

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >