Magas hisztamin tartalom miatt fagyasztott sárgaúszójú tonhal szeleteket kell kivonni a forgalomból
Magas hisztamin tartalom miatt spanyol előállítású, fagyasztott, sárgaúszójú tonhal szeleteket kell kivonni a forgalomból.
Frissítés:
Az ellenőrzés feltárta, hogy a terméket az érintett magyar cégek kizárólag Magyarországon hozták forgalomba. Mivel a vizsgálat időpontjában már a teljes mennyiséget értékesítették, így további intézkedésre – a lakosság figyelmeztetésén túl – nem volt lehetőség.
Frissítve 2016. szeptember 16.
Korábban írtuk:
A RASFF gyorsriasztási rendszerén ma délután érkezett információk szerint a FILONE DI TONNO GIALLE CONGELATO nevű termékben 241 mg/kg hisztamin tartalmat mutattak ki. A határérték 100-200 mg/kg.
A termék forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH haladéktalanul intézkedett.
A termék azonosító adatai:
név: FILONE DI TONNO GIALLE CONGELATO
tételszáma: ALFR120216-1
minőség-megőrzési ideje:08-04-17
A hisztaminról
A biogén aminok közé tartozó hisztamin a szervezetben (a szervezet valamennyi szövetében, a testnedvekben) megtalálható természetes anyag, amely egyrészt termelődik a szervezetben (a hisztidin nevű aminosavból enzim hatására keletkezik), másrészt a táplálékkal, élelmiszerekkel jut be. Hisztamint tartalmaznak a fermentált élelmiszerek, halak, szalámik, sajtok (főként az érlelt sajtok), borok, sörök, savanyú káposzta, stb.
A hisztamin egyik legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Előfordul hisztamin intolerancia, ami az élelmiszerekkel bejutó hisztaminra való túlérzékenység.