Vissza

Legfrissebb ITNET jelentés

Legfrissebb ITNET jelentés

Legfrissebb ITNET jelentés

A Stratégiában megfogalmazott jövőkép az, hogy az élelmiszerlánc termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, előállításuk, kereskedelmük, felhasználásuk vagy fogyasztásuk során tudatosságot és felelősséget tanúsítson minden szereplő. Azaz az élelmiszerlánc minden résztvevőjének kiemelt felelőssége a saját hatáskörében a legnagyobb gondossággal eljárni (elővigyázatosság és kiterjesztett felelősség), továbbá az, hogy szereplők cselekedeteit a legfontosabb szereplő - a vásárló - védelme kell, hogy vezérelje. 

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott céloknak megfelelően a NÉBIH partnerségre törekszik az élelmiszerlánc szereplőivel, azaz nem csak ellenőriz, hanem oktatással, tanácsadással is segíti a termelőket, vállalkozásokat. Ennek egyik jó példája az ún. harmadik országba irányuló élelmiszerexport területe, melynek során 66 ellenőrzést tartottak és a hivatal által felkészített vállalkozások mindegyike sikeresen teljesítette az előírásokat. Ennek köszönhetően a vállalkozások elnyerték például annak lehetőségét, hogy harmadik országokba marhahúst, illetve szarvasmarha-belsőségeket exportjára.

A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok illetékes szakigazgatási szervei az élelmiszerlánc teljes területén, vagyis a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig, folyamatosan ellenőrizték és felügyelték a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit 2015-ben is.

A tavalyi év kiemelt szakmai eredményei között említhető a kéknyelv-járvány megfékezése. Szintén jelentős siker a minőségvezérelt közétkeztetés projekt elindítása, amelynek során
400 000 ember ellátásáért felelős 723 közétkeztető főzőkonyhát minősítettek élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a hatóság szakemberei.

Az integrált többéves nemzeti ellenőrzési terv 2015. évi jelentése és a magyar és angol nyelvű rövid összefoglalók az alábbiakban találhatók:

 

Átlagos (0 Szavazatok)