null Hajdú-Bihar megye – 23. számú vizsgálat – Óvoda Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

Hajdú-Bihar megye – 23. számú vizsgálat – Óvoda Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

Hajdú-Bihar megye – 23. számú vizsgálat – Óvoda Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

23. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Óvoda Főzőkonyha
(4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi út 21.)

 

A menü minősítése:

KÍVÁLÓAN MEGFELELT 19,2 pont

 

 

Menü: Karalábé leves, Zöldfűszeres csirkecomb, Francia saláta
 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. február 20.

Mintavételi alap : 816 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

Főzőkonyha:
u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábé leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé világossárga színű, opálos. Zöldfűszer látható a levesben, arányuk megfelelő. A zöldségek beazonosíthatók, színük a fajtára jellemző, jól tisztítottak, közel azonos méretűek. Néhány rizsszem látható a levesben.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű. A sűrítés egynemű, csomómentes. A zöldségek és a rizs kellően átfőttek, jól rághatók.
Illat: Jellegzetes, a zöldség illata harmonikusan érezhető. A bírált étel elnevezése és az illat összhangban van. Idegen szagtól mentes.
Íz: Az alaplé íze harmonikus, jellemzően ízesített, fűszerezett. A karalábé állott, nem friss érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldfűszeres csirkecomb, Francia saláta (1 db + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Franciasaláta: A felhasznált összetevők (sárgarépa, zöldborsó, csemegeuborka, alma, burgonya) jól tisztítottak, épek. Méretük közel azonos. Arányuk megfelelő. A dresszing megfelelő sűrűségű, az összetevőket egyenletesen bevonja.
Csirkecomb: Szabályos, az állat testtájának (alsó csirke comb) megfelelő formájú, nem sérült, nem hiányos. Felülete a sülthúsra jellemző. A hús bőrös, pirult, barnás-vöröses. A zöldfűszerek egyenletesen vonják be a húst.

Állomány: Franciasaláta: Állaga megfelelő. Az összetevők fajtájától függően ropogós (alma, cs.uborka), illetve megfelelően átfőtt (burgonya, s.répa, zöldborsó). Az összetevők friss érzetet keltenek. A dresszing krémes, csomómentes, megfelelő sűrűségű.
Csirkecomb: A hús felülete megfelelően sült, nem kiszáradt, nem vizes-nem zsíros. Kellően átsült, puha, rugalmas, jól rágható. Csontszilánkot nem tartalmaz, rágási maradékot nem ad.
Illat:

Franciasaláta: Jellemző, enyhén savanykás-édeskés illat érződik. Harmonikus. Idegen szagtól mentes.

Csirkecomb: Jellegzetes, a hús sült illata és a fűszerek illata harmonikusan érződik. Idegen szagtól mentes.

Íz: Franciasaláta: A felhasznált összetevőkre jellemző, harmonikus, intenzív, tiszta, friss, összetett íz. Idegen íztől mentes.
Csirkecomb: Jellegzetes, a hús sült íze és a fűszerek íze harmonikusan kiegészítik egymást. Megfelelően ízesített, fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Karalábé leves
Olaj 0,2 l
Tej 2,8% 3 l
Liszt 0,8 kg
Rizs 0,5 l
Kristálycukor 0,15 kg
Őrölt bors 0,009 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Só 0,2 kg
Ételízesítő 0,1 kg
Karalábé 9,6 kg
Petrezselyemzöld 0,15 kg

Zöldfűszeres csirkecomb
Csirkecomb 20 kg
Zsír 0,5 kg
Olaj 0,15 l
Majoranna 0,2 kg
Tárkony 0,2 kg
Só 0,2 kg

Francia saláta
Tejföl 20% 3 l
Kristálycukor 0,1 kg
Só 0,2 kg
Majonéz 3 kg
Burgonya 6,2 kg
Sárgarépa 7,06 kg
Alma 4,5 kg
Citrom 0,63 kg
Zöldborsó mirelit 5 kg
Csemege uborka konzerv 2 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >