Győr-Moson-Sopron megye – 18. számú vizsgálat – Iskolai Tálalókonyha – Szil
Győr-Moson-Sopron megye – 18. számú vizsgálat – Iskolai Tálalókonyha – Szil
18. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Iskolai Tálalókonyha
(9326 Szil, Dózsa u. 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,8 pont |
Menü: Tojásleves, Zöldborsófőzelék krinolinnal,
Teljes kiőrlésű kenyér
Mintavétel ideje: 2017. május 16.
Mintavételi alap : 109 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha: Szili Mesevár Körzeti Óvoda
(9326 Szil, Hunyadi tér 9.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tojásleves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától enyhén színezett, barnás színárnyalatú, opálos híg lében tört fehér, kissé barnásra színeződött tojásfoszlányok láthatók az alapléhez képest kisebb mennyiségben. A leves alján fekete és piros fűszerszemcse, néhány zöld fűszerdarab, narancssárga zsírcsepp látható a tányér szélére kicsapódva. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, csomómentes, kissé olajos. A csurgatott tojásfoszlányok puhára főttek, laza szerkezetűek, némelyik csomót tartalmaz. |
Illat: | A pirospaprika illata mellett a rántás illata dominál, a tojás és a kömény illata enyhén érezhető. Kissé jellegtelen. Idegen illattól mentes. |
Íz: | Kissé jellegtelen, kissé üres, enyhén sós, a köménymag és a tojás íze enyhén érezhető. Idegen íztől mentes. |
Zöldborsófőzelék krinolinnal (2,5 dl +5 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Világos, fűszerpaprikától narancsosra színezett csomómentes főzelék alapban a sűrítőanyagból származó fehér pöttyök, több hagymadarab, 1-2 sárgarépafoszlány, egyenletes nagyságú, a zöld különböző árnyalatainak megfelelő színű zöldborsószemek láthatók. A főzelék felületén néhány apró zsiradékcsepp van. A krinolin egy darab 7 cm hosszú, 4 cm átmérőjű, két végén vágott barnás rózsaszínes színű vörösáru. Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta. |
Állomány: | A főzelékalap hígan folyó, csomómentes, a borsó puhára főtt. A krinolin roppanós, kellően átfőtt, jól rágható, egynemű húspép alkotja. |
Illat: | A főzeléknél a sűrítőanyag illata dominál, enyhén savanykás, a konzerv zöldborsóra jellemző illat érezhető, üres, jellegtelen. A krinolin borsos illatú, jellegzetes. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék savanykás, a konzerv zöldborsóra jellemző íz erősen dominál, nem megfelelően ízesített, íztelen. A krinolin jellegzetes ízű, enyhén sós, fűszeres. Idegen íztől mentes. Összhatásában a krinolin megfelelő ízvilága sem tudja ellensúlyozni a főzelék üres ízét. |
Teljes kiőrlésű kenyér ( 5dkg/adag)
Külső megjelenés: | A kb. 12x7 cm-es formában sütött egész kenyérszelet héja összefüggő, felül fényes, aranybarna színű, arányosan domború, az alsó része szabályos. A bélzet karamell színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elválló. |
Állomány: | A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, csomómentes, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók. |
Illat: | A felhasznált lisztre jellemző, enyhén savanykás, tiszta gabona illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, tiszta, enyhén savanykás, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Tojásleves
Tojás 73 db
Ételízesítő só mentes 0,1 kg
Étolaj 2 l
Só 0,88 kg
Liszt 4 kg
Zöldborsófőzelék
Zöldborsó mirelit 20 kg
Vöröshagyma 1 kg
Olaj 2 l
Ételízesítő sómentes 0,1 kg
Só 0,8 kg
Liszt 3 kg
Krinloin 20 kg