null Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

2019. január 10, csütörtök

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó primer aromás aminok kioldódását mérte a lengyel hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Bangladesből származó merőkanálból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára, és több mint tíz tagállamba eljutott. Magyarországra Szlovákiából és Németországból is szállítottak az árucikkből.

A termék adatai

  • Megnevezése: HOME&DINER merőkanál (Soup ladle Home & Diner Suppenkelle)
  • Tételszám: P68360-1082779
  • Magyar címzett: KIK Textil és Non-Food Kft.
  • RASFF referenciaszám: 2018.3336

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a primer aromás aminok specifikus kioldódási határértéke 0,01 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált eszközben – a határértéket sokszorosan meghaladó – 1,622 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű primer aromás aminok oldódhatnak ki.

A hatóságok nem először találkoznak ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos problémával, korábban formaldehid oldódott ki ugyanezen márkájú tálakból.

A KIK már levette a problémás terméket a polcokról, így az kereskedelmi forgalomban már nem elérhető, ugyanakkor kérjük, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott merőkanállal, ne használja azt!

A primer aromás aminokról
A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.


Friss hírek

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >

2024. november 14, csütörtök

Somogy vármegyét is elérte a madárinfluenza

Ezúttal Somogy vármegyében mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Emellett a fertőzéssel már érintett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye újabb területén is azonosították a betegséget. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >