null Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

2016. augusztus 11, csütörtök

Kimutatták a Xylella fastidiosa baktériumot egy németországi kisüzemi szaporító telepen áprilisban megmintázott leanderből. Európában most először azonosították a baktérium ’fastidiosa’ alfaját, a fertőzés forrását eddig nem sikerült kideríteni. A növényt, amelyet egy helyi lakos teleltetett a telep egyik növényházában, legalább négy éve nevelik egy másik magánszemély növényéről vett dugványról.

A németországi fertőzési esettel már kontinensünkön is igazoltan jelen van a baktérium ’fastidiosa’ alfaja, amely – többek között – kiváltja a szőlőtőkék elhalásához vezető Pierce-betegséget.

A német hatóság – az előírásoknak megfelelően – megkezdte a felszámolási programot, többek között az intenzív felderítést. Az egyetlen, fertőzöttnek talált növény körüli 100 m-es körzetben minden leandert meg kell semmisíteni, a 10 km-es biztonsági övezetből pedig tilos a baktériumfajra fogékony összes – több száz – növény (szőlő-, gyümölcs-, zöldség-, dísz- és erdészeti növény) kivitele mind kereskedelmi, mind magáncélból. 

A NÉBIH ismételten felhívja a figyelmet, hogy a növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen növények behozatalával súlyos károsítók hurcolhatók be! Ha bárki észleli a betegség valamilyen tünetét vagy annak gyanúját, haladéktalanul jelentse az illetékes kormányhivatalnak. A bejelentőlapok és további információk a bejelentés-kötelezett károsítókról itt találhatók.

A Xylella fastidiosa baktériummal kapcsolatos tudnivalókról alábbi cikkünkből tájékozódhatnak.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >